Julemad

Julen er tiden for dejlig hjemmelavet mad. Vi husker alle hvordan det smager, den brune sovs, flæskestegen, de brunede kartofler, rødkålen, risalamande og alle de andre juleretter, som sender os direkte tilbage til barndommen.

Vi har samlet nogle af de bedste kogebøger om julemad, så du kan skabe minder hos dine børn. Den brune sovs har en stor betydning i mange hjem og skal være helt perfekt, hver eneste jul.

Kogebøger julemad

Den dejlige julemad lavet af dygtige kokke

Inspiration til julen

Dejlig julemad

Det er ikke alle, som lader stå til i julen, for at nyde den skønne julemad. Derfor har vi også samlet bøger til den slanke jul, hvor du blandt andet kan finde opskrifter på lækker sund mad, uden at gå på kompromis med den traditionelle mad.

Vi har også flere bøger med spænende opskrifter på julebag, brød mm. Hvor man virkelig kan udfolde sin kreativitet og lave en masse lækker julemad.

Gamle juletraditioner

I gamle dage brugte man meget tid på juleforberedelser, her tog det tid at tilberede de mange madmæssige indslag. Det krævede nøje planlægning, da hver dag havde sine beskæftigelser, som for mange familier blev til faste traditioner, der blev gentaget år efter år.

Her slagtede man gerne en af de bedste grise, så man have rigeligt med fersk kød til juledagene, gilder og gæstebud. I alle hjem, fattige som rige, gjorde man meget ud af at gøre julemaden mere festlig og overdådig end hverdagsmaden.

Traditionen med brunede kartofler som tilbehør til and eller flæskesteg, stammer helt tilbage fra middelalderen. Dengang var det kastanjer man brugte, som også blev brunede i sukker, men kastanjer blev dyre. Derfor fandt de fattige folk på at erstatte dem med kartofler tilbage i 1800-tallet. Vores populære brunede kartofler er derfor en billig erstatning for kastanjer.    

Risalamanden

Risalamande er en dansk juleklassiker, selvom det har et frankklingene navn. I slutningen af 1800-tallet blev desserten serveret for det bedre borgerskab med kirsebærsause til jul, i stedet for risengrød. Risalamande betyder helt enkelt ’ris med mandler’ og er almindelig risengrød blandet sammen med flødeskum. Tidligere var risengrøden for et rige folk, da risene skulle importeres og dyre. Risalamanden blev meget populær under 2. verdenskrig, hvor der var mangel på ris og kanel til risengrøden. Her kunne man læse i damebladene hvordan husmødrene kunne få gøren til at stække i længere tid, ved at blande flødeskum i. 

På juleaftensdag startede madmor med at bage æbleskiver, som dengang var pandekagedej hvori man puttede rigtige æbleskiver eller svesker i. Her var det tradition på de fleste gårde at spille kort om æbleskiverne, om aftenen efter al julemaden.