Julemad
Airfryer-julebogen
Med Airfryer-julebogen får du Britt Andersens bedste opskrifter og råd til, hvordan du bedst bruger din airfryer i juletravlheden. De 24 danske juleopskrifter dækker over de lækreste retter til julefrokosten og julemiddagen- og lidt til den søde tand.
Kogebøger fyldt med lækker julemad
Populære kogebøger
Elsker du også duften af jul?
Find mere inspiration til den gode julemad
Julemad
Når julen står for døren, er vi mange, der glæder os til den lækre julemad med and, flæskesteg, brunede kartofler, brun sovs, risalamande og hvad der eller hører sig til. I juledagene mæsker vi os i oceaner af mad, og der er typisk hverken sparet på smør eller fløde, og det er en fornøjelse at sætte tænderne i. Det er dog langt fra alle, der har lyst til at give fuldstændig slip på de gode og sunde vaner, som opretholdes resten af årets dage. Derfor har vi her på siden samlet inspiration til juleretter i begge udgaver. Her finder du julemad opskrifter til de klassiske juleretter, men også opskrifter og inspiration til sund julemad. Uanset om du vælger klassisk dansk julemad eller sund julemad går opskrifterne naturligvis ikke på kompromis med smagen og den julestemning, som julemaden bringer.
Hos Bog & idé finder du desuden et stort udvalg af bøger med spændende opskrifter på julelækkerier som brød og julekager, hvor du virkelig kan få lov at udfolde dine kreative evner og lave en masse lækker julemad.
Julemadens traditioner
Hele december måned er propfyldt med minder og traditioner, og det er særligt i denne tid, at vi dykker ned i de gamle, nedarvede traditioner for på bedst mulig vis at kunne genskabe ”den gode, gamle jul”. Vi tænker tilbage på vores egne barndomsminder og forsøger at genskabe julen, sådan som vi husker, at vores forældre fejrede den, og vores forældre gjorde garanteret det samme med deres forældre. På den måde trækker vores traditioner med juleretter tråde tilbage til midten af 1800-tallet, hvor både den danske jul og dansk julemad fandt sin endelige form takket være borgerskabets interesse. Julen består af lige dele hygge og mad, og selvom man siger, at julen er hjerternes fest, er det nok i lige så høj grad mavernes fest, når alt kommer til alt.
Når vi sætter os til bords juleaften, vil menuen for de fleste danske familier bestå af enten gås, and, kalkun eller flæskesteg, og som tilbehør dertil serveres typisk brunede kartofler, hvide kartofler, brun sovs og rødkål. De faste delelementer i den traditionsbundne julemiddag er kommet til på forskellige tidspunkter i løbet af 1800-tallet, så menuen kan altså dateres mange, mange generationer tilbage.
Risalamanden
Risalamande er til trods for sit franskklingende navn en ægte dansk juleklassiker. Hen mod slutningen af 1800-tallet blev risalamanden serveret for det bedre borgerskab som dessert i stedet for risengrød. Risalamande betyder ganske enkelt ”ris med mandler” og er almindelig risengrød, der er rørt sammen med flødeskum, vanilje og mandler i små stykker. Tidligere var risengrøden kun for de rige, da risene skulle importeres og var meget dyre. Risalamandens popularitet sted under Anden Verdenskrig, hvor der udbrød mangel på ris og kanel til risengrøden. Her kunne man læse i damebladene, hvordan husmødrene kunne få grøden til at strække i længere tid ved at tilsætte flødeskum til grøden.
På juleaftensdag startede kvinden i huset med at bage æbleskiver, som dengang bestod af pandekagedej med tilsatte skiver af æbler eller svesker. Her var det tradition på de fleste gårde, at man spillede kort om æbleskiverne om aftenen efter al julemaden. Der er med andre ord et væld af traditioner forbundet med julen, og det gælder ikke mindst maden. Med en god bog med inspirerende opskrifter til julemaden er du godt forberedt på den store julemiddag den 24. december.