Højtlæsning

”Åh, sidder ungerne nu igen og kigger på en skærm? Engang læste jeg altid historier højt for dem på den her tid af aftenen. Ej, hvor de skraldgrinede ad Karlson på Taget, da de var små. Så lærte de selv at læse, og det gled ligesom ud. Det var nu så hyggeligt.”

Er du også en af de mange forældre, der har læst højt for dine børn – og savner det? Her får du fem gode råd til at komme i gang igen. Det er 1723 af vores følgere, der har hjulpet os i en online-undersøgelse af vanerne med højtlæsning i de danske familier – tusind tak!


Højtlæsning for 6 - 9 årige

Kun halvdelen af de otteårige får stadig læst bøger højt, for mange voksne stopper højtlæsning, når børnene selv har knækket læsekoden.

Højtlæsning for 10 - 15 årige

Børn, også teenagere, vil gerne have læst historier højt. Det siger nu ud af ti i undersøgelser. Forskere siger, at børnene på denne måde lærer nye ord af de voksne og bliver bedre læsere selv.

Fem gode råd fra læser til læser

  1. Vis interesse for bøger. Brug tid på biblioteket sammen, og giv bøger i gave. Børn bliver interesserede i bøger, hvis de voksne omtaler og viser vigtigheden af at læse.
  2. Bøgerne må gerne være farlige. Mindre børn elsker bøger med fx forbudte bandeord. Mange børn er interesserede i bøger, der handler om tabuer, der passer til deres aldersgruppe, fx mobning og død.
  3. Læs også fakta-bøger, som børnene mærker, de kan lære noget af. Hvordan binder man råbåndsknob, eller laver et bål i naturen? Hvordan fik Steve Jobs idéen til Apple eller Elon Musk idéen til Tesla?
  4. Lad børnene selv vælge bogen, når I skal læse.
  5. At få læst godnathistorie 20 minutter hver dag er bedre end ingenting. Lav en fast rutine. Du kan lade barnet vælge imellem søvn og læsning klokken 19.30. Hvem gider sove kl. 19.30?!? Så skal I nok få læst.