Den første læsning

Når børn starter i skole, er det med store forventninger om at lære at læse. Dit barn er bedre klædt på til skolestarten, hvis I sammen leger med sprogets lyde. I skolen lærer børnene at læse, men interessen for læsning får de fra voksne og ældre børn, der viser, at de kan lide at læse. På denne side kan du finde inspiration til at komme godt i gang med den første læsning igennem klassetrin fra 0.-1. klasse.

Lær børnene at elske læsetid

Når børn læser, udvikler de både deres personlige, sociale og kulturelle identitet. Gennem historier får børnene oplevelser, som hjælper dem med at finde ud af, hvad de selv tænker og mener. Igennem læsningen kan børn lære om alt det menneskelige – om kærlighed, død, glæde og venskaber.

Start tidligt

Start tidligt med højtlæsning med børnene. Ved at starte tidligt, er der en god chance for, at barnet udvikler sit sprog anderledes. Barnet tilegner sig nemlig et større ordforråd og et kendskab til forskellige genre og verdener. Højtlæsningen kan desuden indarbejde gode vaner hos børnene, så de senere i livet finder det mere naturligt at læse bøger.

Snak om bøgerne

En vigtig del når man introducerer børn for læsning, er at snakke om de bøger man læser med dem. Snak om begreber og ord, som de ikke forstår. Snak om handlingen i bøgerne. Og snak med dem om de bøger, de skal til at læse og de bøger de har læst.  

Den første læsning i lydrette bøger

Bøger med korte og lydrette ord som ko så so 

Læs selv de lydrette bøger

Når barnet har lært alfabetet og dets lyde at kende, er det tid til at lære at læse små, lydrette ord. Her kan barnet nemlig lydstave sig igennem ord, som de ikke nødvendigvis genkender. Det er vigtigt, at bøgerne er underholdende, og at læsningen ikke bliver gjort til en pligt. Lad barnet være med til at vælge bøgerne, så læsningen bliver sjov.

Flere lydrette bøger

Af forfatter Marie Duedahl

Find læseglæden

Når barnet er ved at have styr på at læse de lydrette bøger, er det tid til at tænde op under læseglæden. Find bøger med emner, der interesserer barnet. Men sørg for at de ikke er for lange og uoverskuelige. På den måde sikrer man barnet en succesoplevelse med læsningen, når de læser om emner, de finder interessante.

Flotte illustrationer er et hit

Giv barnet endnu mere læselyst ved at finde bøger med flotte illustrationer og serier med flere bind, så læseglæden holdes fanget.

Det er ok at lytte til en bog

Mange børnebøger kan du lytte til. At lytte til en lydbog er også en måde at lære sproget og udvikle det.