Den første læsning Lix 2-5

Når børn starter i skolen, har de store forventninger om at lære at læse. Med dansk på skemaet starter de med læsning 0. klasse og oplever glæden ved at kunne læse. Ved skolestart anbefales bøger med Lix 2-5, så barnet får en god og ikke for svær læsestart. Dit barn er bedre klædt på til skolestarten, hvis I sammen leger med sprogets lyde. Lær at læse bøger i 0. klasse med de udvalgte bøger på denne side og lad dig inspirere til barnets læsning. Interessen for læsning får barnet fra voksne og ældre børn, der viser, at de kan lide at læse.

Se mere om Lix tallene i vores guide.

Lær børnene at elske læsetid

Når børn læser, udvikler de både deres personlige, sociale og kulturelle identitet. Gennem historier får børnene oplevelser, som hjælper dem med at finde ud af, hvad de selv tænker og mener. Igennem læsningen kan børn lære om alt det menneskelige – om kærlighed, død, glæde og venskaber.

Start tidligt

Start tidligt med højtlæsning med børnene. Ved at starte tidligt, er der en god chance for, at barnet udvikler sit sprog anderledes. Barnet tilegner sig nemlig et større ordforråd og et kendskab til forskellige genre og verdener. Højtlæsningen kan desuden indarbejde gode vaner hos børnene, så de senere i livet finder det mere naturligt at læse bøger.

Snak om bøgerne

En vigtig del når man introducerer børn for læsning, er at snakke om de bøger man læser med dem. Snak om begreber og ord, som de ikke forstår. Snak om handlingen i bøgerne. Og snak med dem om de bøger, de skal til at læse og de bøger de har læst.  

Læsning i lydrette bøger

Bøger med korte og lydrette ord som ko, så, so 

Læs selv de lydrette bøger

Når barnet har lært alfabetet og dets lyde at kende, er det tid til at lære at læse små, lydrette ord. Her kan barnet nemlig lydstave sig igennem ord, som de ikke nødvendigvis genkender. Det er vigtigt, at bøgerne er underholdende, og at læsningen ikke bliver gjort til en pligt. Lad barnet være med til at vælge bøgerne, så læsningen bliver sjov.

Find læseglæden

Når barnet er ved at have styr på at læse de lydrette bøger, er det tid til at tænde op under læseglæden. Find bøger med emner, der interesserer barnet. Men sørg for at de ikke er for lange og uoverskuelige. På den måde sikrer man barnet en succesoplevelse med læsningen, når de læser om emner, de finder interessante.

Flotte illustrationer er et hit

Giv barnet endnu mere læselyst ved at finde bøger med flotte illustrationer og serier med flere bind, så læseglæden holdes fanget.

Det er ok at lytte til en bog

Mange børnebøger kan du lytte til. At lytte til en lydbog er også en måde at lære sproget og udvikle det.