Bog & idéBøgerMånedens læseoplevelse for unge

Månedens læseoplevelse ungdom

Hver måned kan du finde månedens læseoplevelse for unge her på siden

I Bog & idé vil vi gerne fortælle dig, hvilke ungdomsbøger vi elsker allermest. Derfor anbefaler vi hver måned en ny læseoplevelse for unge. Det kan være alt lige fra de gode gamle, som vi kender så godt, til nyheder og ny-klassikere eller glemte, fantastiske ungdomsbøger, som fortjener at blive læst igen og igen og igen. 

Oktober

Månedens ungdomsbogKøb nuOktober
Frankenstein genfortalt

Frankenstein

Frankenstein genfortalt er Kenneth Bøgh Andersens version af Mary Shellys grufulde og tragiske fortælling om videnskabsmanden, der knækker selve livets kode og skaber et levende væsen – med frygtelige konsekvenser til følge.

Frankenstein genfortalt

Frankenstein udkom første gang i 1818, men den medrivende historie er også relevant den dag i dag med temaer om at stå uden for et fællesskab;mennesket over for videnskaben og de fantastiske og farlige muligheder, der følger.

I Frankenstein genfortalt er Kenneth Bøgh Andersen tro mod den oprindelige historie, men har gennemskrevet fortællingen med sin særlige fornemmelse for timing, knugende uhygge og spænding.

Historien om Frankenstein og hans skabning handler om had og hævn, kærlighed og medfølelse, afmagt og ansvar, død og ødelæggelse – og bliver siddende i læseren længe efter, den sidste side er vendt.


September

Månedens ungdomsbogKøb nuSeptember
Blackout

Hjertevarme

Seks anmelderroste og prisvindende amerikanske forfatterstjerner hylder den uforglemmelige magi, man kan finde i en ulidelig varm stjernenat i storbyen.

Blackout

En samling af seks forbundne kærlighedshistorier blandt seks unge – fyldt med charme, humor og hjertevarme.
En hedebølge forårsager et strømsvigt, der efterlader New York City i mørke. Og imens byen bliver kastet ud i kaos, opstår en hel ny form for elektricitet …
Et første møde.
Langvarige venskaber.
Bitre eks-kærester.
Og måske begyndelsen på noget nyt.
Når lyset går ud, afslører mennesker deres hemmeligheder. Kærligheden blomstrer, venskaber forandres og nye muligheder opstår.

August

Månedens ungdomsbogKøb nuAugust
Månedens læse oplevelse

Svære tider

Sådan lærer du at danse har alt det, som læserne elsker Nicola Yoon for: Nyskabende historiefortælling, utraditionel form og masser af følelsesmæssig tyngde.

Sådan lærer du at danse

Hellere et ensomt hjerte end et knust hjerte!
Da Evies forældre fortæller hende, at de skal skilles, besultter hun sig for, at det er slut med romantik! I et forsøg på at kassere alle sine romantiske bøger på en byttecentral, møder hun en mystisk kvinde, der synes at have en mærkelig påvirkning på Evie, for da hun vender hjem, kan hun pludselig se udfaldet af alle forelskelser, hun er vidne til, og de ender alle ulykkeligt. Og det, mener Evie, er kun yderligere bevis på, at man ikke kan bruge romantik og forelskelser til noget. Men da hun forsøger at advare folk om det, der vil ske dem, trænger det ikke rigtig igennem. Faktisk bliver hun bare upopulær. Hvad er det, folk ikke forstår? Eller er der noget, Evie skal lære at forstå? 

Juli

Månedens ungdomsbogKøb nuJuli
Heartstopper 1

Heartstopper I

Nick og Charlie går på samme skole, men de møder først hinanden, da en lærer placerer dem ved samme bord. De bliver hurtigt venner, og Charlie falder for Nick, selvom han ikke tror, at han har en chance.

Om Heartstopper

Heartstopper er en kærlighedshistorie. En historie om den første store, forvirrende og altopslugende kærlighed. Men det er også historien om at stå ved den, man er, og lære at elske sig selv.  Forfatteren udgav oprindeligt fortællingen digitalt, og gennem crowdfunding lykkedes det hende på bare to timer at samle penge nok ind til den første fysiske udgave, der udkom i 2018 i England. Siden er det gået stærkt, og Nick og Charlies kærlighedshistorie er nu under udgivelse verden over – og en stort anlagt serie er på vej i streaming. Det er grafiske romaner, der respektfuldt behandler emner, der optager de unge – fortalt af en troværdig forfatter, der er i tæt dialog med sine læsere. 

Månedens ungdomsbogKøb nuJuli
Heartstopper 2

Heartstopper II

Kærligheden har det med selv at finde vej, og Nick er mere interesseret i Charlie, end nogen af dem havde troet …

Juni

Månedens ungdomsbogKøb nuJuni
Måske i morgen

Ensomhed

Måske i morgen er et portræt af et ungdomsliv på den sociale slagside. Historien er fiktiv, men Inez Gavilanes har arbejdet med unge piger, der har kæmpet med at finde deres plads i et system, der ikke har haft plads til alle, og det er på baggrund af denne erfaring, at forfatteren har skrevet bogen.

Om juni måneds læseoplevelse for unge

En rå fortælling om en piges ensomme kamp for at høre til. Lulu bor med sin psykisk ustabile mor i et boligbyggeri i en forstad til København. Den lille lejlighed er rammen om et betændt forhold mellem mor og datter, og Lulu lister rundt for ikke at vække den ulmende vrede, der aldrig synes at slippe sit tag i hendes bedøvede mor. Men Lulu kæmper med en sort ensomhed, der synes at gribe mere og mere om sig, og da det en dag slår klik for hendes mor, flygter Lulu ud af lejligheden. Hun skal bare lige have en pause. Væk fra sin mor og kritikken, der hagler ned over hende. Men så møder Lulu en flok piger.

Maj

månedens ungdomsbogKøb nuMaj
Danmarksgården af Gitte Søby Madsen og Tobias Cadin

Danmarksgården

Danmarksgården er fortællinger fra blokken, fortalt med udgangspunkt i det sprog og den kultur, som de unge selv lever i hver dag ude i de udsatte boligområder.

Om maj måneds læseoplevelse for unge

Hvis du godt kan lide at høre Gilli og Branco, så har du noget tilfælles med Daniel og Ardit fra “Danmarksgården”. De drømmer om at kunne leve af musikken, men nogle gange sker life, og det kan være svært at vide, hvem der fucker up. 
Denne YA-roman udspiller sig i det fiktive boligkompleks Danmarksgården. Her udspiller drengenes hverdag sig med musik, skole, venner, panna og hurtige para. Bogen kan læses fra 13 år.

April

månedens ungdomsbog199,95April
Nattens bøger

Nattens bøger

Alex elsker gyserhistorier - nu er han selv fanget i en!

Om april måneds læseoplevelse for unge

Alex er fuldstændig vild med gyserhistorier, og han har fyldt sine ”nattebøger” til bristepunktet med sine egne. Men det er kun ham selv, der sætter pris på dem, så en nat sniger han sig ud for at brænde dem. På mystisk vis bliver han lokket hen til en lejlighed i opgangen, og pludselig er han selv hovedperson i en hårrejsende historie: Han er blevet fanget af en heks. Heksen elsker dog også uhyggelige historier, og Alex begynder at læse sine egne op for hende hver aften. Det viser sig at være det eneste, som holder hende glad – og ham i live. Men Alex, som kender alt til gyserhistorier, ved godt, at de fleste af dem ikke ender lykkeligt. Og snart begynder han at løbe tør for historier …

Marts

månedens ungdomsbog199,95Marts
9788740062366

Are you Watching?

Romanen fortælles filmisk i korte kapitler spækket med drama og plottwists og giver samtidig et medrivende indblik i en ung piges sorg og desperation i jagten efter svar. Kan læses fra ca. 12 år og op. Til læserne, der elskede Døde piger lyver ikke.

Om marts måneds læseoplevelse for unge

Til alle læserne der elsker at sidde på kanten af stolen og gætte med på en nervepirrende mordgåde fuld af tvists og forviklinger! Hvem slog Jessicas mor ihjel?  

For ti år siden mistede Jessica sin mor. Hun blev myrdet af en mand, der blev landskendt som Skaden. Hun var hans første offer, men ikke det sidste. Han blev ved med at samle på smukke ting. Nu bliver Jess en del af en stort anlagt YouTube reality-serie og vil bruge sin nye platform til at genskabe interessen for de makabre sager og fange seriemorderen én gang for alle. Hele verden følger med. Også Skaden.

Januar/Februar

månedens ungdomsbog299,95Januar
Dag 0 - Mørkehav af Annemette Gravgaard Larsen

Dag 0

Annemette Gravgaard Larsen er cand.mag. i medievidenskab og dansk fra Københavns Universitet. Med flere års erfaring inden for kommunikation og journalistik arbejder hun nu som underviser i dansk som andetsprog og forfatter. Mørkehav er første bind i den nye fantasyserie Dag 0.

Om januar/februar måneds læseoplevelse for unge

Ved et uheld bliver teenageren Lasse, hans lillesøster og tre andre venner låst inde i en bunker ved den jyske vestkyst. I bunkeren oplever de et voldsomt lysglimt, og da det endelig lykkes dem at bryde ud og vende hjem til Klitmøller, er alt forandret. De er alene.

December

Månedens ungdomsbogKøb nuDecember
Om natten lyver jeg aldrig af Tomas Lagermand Lundme

Om natten lyver jeg aldrig

Forfatteren skriver smukt og brutalt om at være splittet mellem to meget forskellige kulturer. Stærk og vigtig roman om at være tro mod sig selv. Han har været i tæt kontakt med flere unge med muslimsk baggrund for at kunne skrive denne vigtige og rammende fortælling. Fra ca. 13 år

Om december måneds læseoplevelse for unge

Yosef er 17 år og er lige droppet ud af gymnasiet. Han er rastløs, driver rundt mellem boligblokkene og er personlig træner i et fitnesscenter. Han bor hjemme hos sin mor, far og storesøster. Faren har store drømme på sin søns vegne. Drømme, som Yosef aldrig rigtig kan leve op til. Da hans far får mulighed for at få et nyt job, sætter far, mor og storesøster alt ind på at være den perfekte familie, som ingen kan sætte en finger på. Men Yosef har en hemmelighed, som kan få hele facaden til at krakelere, og hver nat lever han et helt andet liv uden for familiens regler og rammer. 

November

Månedens ungdomsbog199,95November
9788740031430

All this Time

Hvis du er fan af ”En flænge i himlen” og ”Five feet apart” vil du elske ”All this time”. En bog til unge fra 12+ Her er der store følelser på spil, og de unge læsere vil kunne spejle sig i dem.

Om november måneds læseoplevelse for unge

Kyle vågner på hospitalet efter en voldsom bilulykke, der kostede hans high school-kæreste livet. Hun havde netop slået op med ham, da Kyle mistede herredømmet over bilen, og han vågner nu op til en helt ny virkelighed. Tynget af skyld og usikkerhed forsøger Kyle at komme videre med sit liv, da han møder pigen Marley. Marley kæmper med sine egne hemmeligheder, men sammen går teenagerne forsigtigt ud i livet på ny. Alligevel nages Kyle af en snigende fornemmelse af, at han også er ved at miste Marley. Kyle må indse, at hans forhold til hende måske ikke er, hvad han troede, men han er parat til at kæmpe for det og bevise, at deres kærlighed er ægte.
Historien om Kyle og Marley er en følelsesmæssig rutsjebanetur, lige til at forelske sig i.

Spændende ungdomsbøger

Til dig, der er vild med spænding
Sorte Sally
John Kenn MortensenSorte Sally
199,95 DKK
Hæftet
(1)
Sorte Sally
Tavse verdener (1) - Den usynlige krig
Boris HansenTavse verdener (1) - Den usynlige krig
249,95 DKK
Indbundet
(8)
Tavse verdener (1) - Den usynlige krig
Himlen over i morgen
Ida-Marie RendtorffHimlen over i morgen
259,95 DKK
Indbundet
(2)
Himlen over i morgen
Ondskabens borg
Ove VithOndskabens borg
199,95 DKK
Hæftet
(0)
Ondskabens borg
Point Blanc
Anthony HorowitzPoint Blanc
129,95 DKK
Paperback
(0)
Point Blanc
En af os lyver
RETURPANT
Karen M. McManusEn af os lyver
99,95 DKK
Paperback
(16)
En af os lyver
Der er noget galt med min nabo
D.S. HenriksenDer er noget galt med min nabo
99,95 DKK
Hæftet
(0)
Der er noget galt med min nabo
Lærerens Darling
Henrik EinsporLærerens Darling
269,95 DKK
Indbundet
(1)
Lærerens Darling
Gangsta
Per Straarup SøndergaardGangsta
159,95 DKK
Hardback
(0)
Gangsta
Ørneklippens hemmelighed
Kristina OhlssonØrneklippens hemmelighed
169,95 DKK
Indbundet
(1)
Ørneklippens hemmelighed
Den mystiske sag om hunden i natten
Mark HaddonDen mystiske sag om hunden i natten
199,95 DKK
Hæftet
(1)
Den mystiske sag om hunden i natten
Darkest Minds - Mørke minder
Alexandra BrackenDarkest Minds - Mørke minder
249,95 DKK
Indbundet
(5)
Darkest Minds - Mørke minder

Du vil måske også kunne lide

Taynikma: Den udstødte
Jan KjærTaynikma: Den udstødte
159,95 DKK
Hardback
(0)
Taynikma: Den udstødte
Midsommerens Offer
Katrine SkovgaardMidsommerens Offer
389,95 DKK
Paperback
(1)
Midsommerens Offer
Festen
Petter LidbeckFesten
199,95 DKK
Indbundet
(1)
Festen
Åndeløs
Jennifer NivenÅndeløs
339,95 DKK
Paperback
(0)
Åndeløs
Drageægget
C. G. ValentinDrageægget
249,95 DKK
Indbundet
(6)
Drageægget
Min nat med dig
Fred TornagerMin nat med dig
199,95 DKK
Indbundet
(1)
Min nat med dig
Mit storslåede liv
Jenny JägerfeldMit storslåede liv
299,95 DKK
Indbundet
(1)
Mit storslåede liv
Solen er også en stjerne
Nicola YoonSolen er også en stjerne
99,95 DKK
Paperback
(6)
Solen er også en stjerne
Darkest Minds - Ond vilje
Alexandra BrackenDarkest Minds - Ond vilje
249,95 DKK
Indbundet
(8)
Darkest Minds - Ond vilje
The Hate U Give
Angie ThomasThe Hate U Give
249,95 DKK
Hæftet
(13)
The Hate U Give
The Vampire Diaries #1 Mørkets brødre
L. J. SmithThe Vampire Diaries #1 Mørkets brødre (Softcover)
199,95 DKK
Paperback
(1)
The Vampire Diaries #1 Mørkets brødre (Softcover)
Dødens mærker - FORSALGSEKS. MED TEKSUDDRAG
Veronica RothDødens mærker
249,95 DKK
PAPERBACK
(7)
Dødens mærker
skoledrenge

Læsning efter klassetrin

Find bogen til den rette alder >>
gode boger

Bøger til young adult

Om ægte, anderledes og ny kærlighed >>
gode boger

Bøger om Fantasy

Magi, myter, fabeldyr og overnaturlige kræfter >>