Månedens læseoplevelse ungdom

I Bog & idé vil vi gerne fortælle dig, hvilke ungdomsbøger vi elsker allermest. Derfor anbefaler vi hver måned en ny læseoplevelse for unge. Det kan være alt lige fra de gode gamle, som vi kender så godt, til nyheder og ny-klassikere eller glemte, fantastiske ungdomsbøger, som fortjener at blive læst igen og igen og igen. 

Marts

Om marts måneds læseoplevelse for unge

Til alle læserne der elsker at sidde på kanten af stolen og gætte med på en nervepirrende mordgåde fuld af tvists og forviklinger! Hvem slog Jessicas mor ihjel?  

For ti år siden mistede Jessica sin mor. Hun blev myrdet af en mand, der blev landskendt som Skaden. Hun var hans første offer, men ikke det sidste. Han blev ved med at samle på smukke ting. Nu bliver Jess en del af en stort anlagt YouTube reality-serie og vil bruge sin nye platform til at genskabe interessen for de makabre sager og fange seriemorderen én gang for alle. Hele verden følger med. Også Skaden.

Januar/Februar

Om januar/februar måneds læseoplevelse for unge

Ved et uheld bliver teenageren Lasse, hans lillesøster og tre andre venner låst inde i en bunker ved den jyske vestkyst. I bunkeren oplever de et voldsomt lysglimt, og da det endelig lykkes dem at bryde ud og vende hjem til Klitmøller, er alt forandret. De er alene.

December

Om december måneds læseoplevelse for unge

Yosef er 17 år og er lige droppet ud af gymnasiet. Han er rastløs, driver rundt mellem boligblokkene og er personlig træner i et fitnesscenter. Han bor hjemme hos sin mor, far og storesøster. Faren har store drømme på sin søns vegne. Drømme, som Yosef aldrig rigtig kan leve op til. Da hans far får mulighed for at få et nyt job, sætter far, mor og storesøster alt ind på at være den perfekte familie, som ingen kan sætte en finger på. Men Yosef har en hemmelighed, som kan få hele facaden til at krakelere, og hver nat lever han et helt andet liv uden for familiens regler og rammer. 

November

Om november måneds læseoplevelse for unge

Kyle vågner på hospitalet efter en voldsom bilulykke, der kostede hans high school-kæreste livet. Hun havde netop slået op med ham, da Kyle mistede herredømmet over bilen, og han vågner nu op til en helt ny virkelighed. Tynget af skyld og usikkerhed forsøger Kyle at komme videre med sit liv, da han møder pigen Marley. Marley kæmper med sine egne hemmeligheder, men sammen går teenagerne forsigtigt ud i livet på ny. Alligevel nages Kyle af en snigende fornemmelse af, at han også er ved at miste Marley. Kyle må indse, at hans forhold til hende måske ikke er, hvad han troede, men han er parat til at kæmpe for det og bevise, at deres kærlighed er ægte.
Historien om Kyle og Marley er en følelsesmæssig rutsjebanetur, lige til at forelske sig i.

Oktober

Om oktober måneds læseoplevelse for unge

120 sider med scener fra et teenageliv ... set gennem StineStregens skæve blik og hylende sjove pen. Hun har begået en række striber, der beskriver en teenagepiges liv med sorger, glæder og bekymringer. Det gør hun med sin sædvanlige humor og øje for umulige og akavede situationer, som fx mødre, der er pinlige og blander sig i alting, og tungekys, der ikke helt føles, som man forestillede sig …  

StineStregen er illustrator, forfatter og tegneserieskaber og blandt andet kendt fra Instagram og bøgerne om Mynte til mindre børn.

September

Om september måneds læseoplevelse for unge

#SeEtMord er første bind i en bizar og fængslende Y/A-serie om en nær fremtid, hvor offentligt ansatte seriemordere foretager excentriske henrettelser af samfundets mest notoriske kriminelle. Bogen egner sig især til læsere i alderen 14-18 år.

Bogens tema og indhold læner sig op af Hunger Games, men den primære forskel i setuppet er, at Hunger Games er dystopisk science fiction, mens #SeEtMord foregår i "den virkelige verden", i USA, og alt er dermed genkendeligt - geografi, samfund, præsident osv.

August

Om august måneds læseoplevelse for unge

Midnatssol er til dig, der elsker en ikonisk kærlighedshistorie. Og så er den selvfølgelig til dig, der allerede har slugt de første fire oprindelige bind i Twilight-sagaen, set filmene, valgt enten ’Team Edward’ eller ’Team Jacob’ og bare har ventet på et nyt kapitel!

Bella og Edwards legendariske kærlighedshistorie – fortalt fra vampyrens synsvinkel. Den populære fortælling tager en ny og absolut mørkere drejning, når den bliver fortalt gennem Edwards øjne. Hvordan kan han retfærdiggøre at følge sit hjerte, når det betyder, at han bringer Bellas liv i fare? 

Juli

Om juli måneds læseoplevelse for unge

Vigga er skater, en rigtig dygtig skater, og som ung kvinde i en mandesport skal man være hårdfør. Det er Vigga. Hun har droppet dating og træner intensivt for at bevise, at kvinder er lige så gode til at skate som mænd. Lige indtil hun uventet forelsker sig. Han ser ind under Viggas hårde ydre og vil gøre alt for at passe på hende. Også da hun pludselig begynder at modtage ubehagelige trusler. Nu skal Vigga for alvor til at passe på, for den, der står bag, har ikke tænkt sig at lade hende slippe.

Juni

Om juni måneds læseoplevelse for unge

Helt ny historie i det populære Netflix Riverdale-univers. Bind tre i serien er også et seriøst must-read for alle fans af Riverdale og læsere af Døde piger lyver ikke. I bøgerne kan man læse om karaktererne og nogle af de oplevelser og udfordringer, de skal overkomme, som ikke vises i serien. Spænding, drama, intriger, venskaber, dødsensfarlige hemmeligheder og brudte løfter – Riverdale 3 er et must-read for alle fans!

Maj

Om maj måneds læseoplevelse for unge

Kamille, Kirstine, Victoria og Malou er tilbage på Rosenholm Kostskole for at starte på et nyt skoleår. Men ud over timerne i runemagi, klarsyn og nordisk historie har pigerne også noget helt andet at bekymre sig om. En forbrydelse fra fortiden trækker tråde til nutiden, og pigerne har forpligtet sig til at løse den mordgåde, der kaster en skygge over Rosenholm.

En
uhyggelig spådom får alvoren til at gå op for dem, mens spørgsmålene tårner sig op. Og hver især gemmer de på dybe hemmeligheder, der truer med at splitte dem ad, inden de når at opfylde det løfte, de har givet. Tiden rinder ud, og det kan ende med at blive fatalt...

April

Om april måneds læseoplevelse for unge

I landet Arketta kan piger, der kommer fra fattigdom, få en ekstra chance i livet ved at blive optaget i et såkaldt glædeshus. Når de er fyldt 16 år, bliver de til Good Luck Girls, når de for første gang tilbringer natten med en mand: deres Lucky Night. 

16-årige Clementine ser frem til sin Lucky Night med stor spænding, men hendes ældre søster, Aster, er dog mindre begejstret. Og da Clementine kommer til at slå sin første kunde ihjel, er gode råd dyre. 

Aster og Clementine flygter over hals og hoved ud i natten. Men de jages af onde kræfter, og der skal mere end held til at overleve.

Marts

Om marts måneds læseoplevelse for unge

Den længe ventede fortsættelse til Karen McManus' bestseller En af os lyver tager os tilbage til Bayview. Til helt nye karakterer og et helt nyt, dødeligt mysterium. 


Det er et år siden, Simon døde, og et år siden, at Bayview-firkløveret blev renset for alle anklager, og i tiden der er gået, har der ikke manglet nye sladderaps på Bayview High. Men ingen har kendt folks hemmeligheder lige så godt som Simon. Indtil nu. Denne gang er det ikke en app. Det er en leg. Sandhed eller konsekvens. Simon er væk, men nogen er fast besluttet på at føre hans arv videre. Og denne gang er der et helt nye spilleregler.

Februar

Om februar måneds læseoplevelse for unge

Elskede du Harry Potter og Det gyldne kompas?
 
Så er Kaldet fra Galathea den helt rigtige bog for dig. Da Aia og og hendes tvillingebror Peter finder en gammel rejsekuffert, har de ingen anelse om, at det vil ændrer deres liv for evigt.
I kufferten ligger nemlig to invitationer til det mystiske skib Galathea, som kan sejle mellem magiske verdener … Læs den, hvis du elsker magi, mystik og spænding!


Kaldet fra Galathea er første bog i den eventyrlige fantasyserie Awen. Den er skrevet af Nathali og Bettina Liane, som også er mor og datter.

Januar

Om januar måneds læseoplevelse for unge

Kunne du lide bogen, ”Døde piger lyver ikke”, af Jay Asher og bøger af John Green, så er ”Trinkets” lige noget for dig. 


Bogen tager udgangspunkt i tre teenagepigers hverdag, og sætter fokus på alle de ting, der kan skabe konflikter, problemer og frustrationer, når man er ung i dag. Historiens drivkraft – pigernes kærlighed til tyveri – er med til at give historien fart og spænding. Historien fortælles skiftevis fra de tre pigers perspektiv med humor og varme. Måske lærer de ikke, hvordan man skal holde op med at stjæle, men de lærer noget om venskab. ”Trinkets” henvender sig til unge omkring 13-18 år.   

Spændende ungdomsbøger

Til dig, der er vild med spænding

Du vil måske også kunne lide