Månedens læseoplevelse ungdom

I Bog & idé vil vi gerne fortælle dig, hvilke ungdomsbøger vi elsker allermest. Derfor anbefaler vi hver måned en ny læseoplevelse for unge. Det kan være alt lige fra de gode gamle, som vi kender så godt, til nyheder og ny-klassikere eller glemte, fantastiske ungdomsbøger, som fortjener at blive læst igen og igen og igen. 

September

Om september måneds læseoplevelse for unge

#SeEtMord er første bind i en bizar og fængslende Y/A-serie om en nær fremtid, hvor offentligt ansatte seriemordere foretager excentriske henrettelser af samfundets mest notoriske kriminelle. Bogen egner sig især til læsere i alderen 14-18 år.

Bogens tema og indhold læner sig op af Hunger Games, men den primære forskel i setuppet er, at Hunger Games er dystopisk science fiction, mens #SeEtMord foregår i "den virkelige verden", i USA, og alt er dermed genkendeligt - geografi, samfund, præsident osv.

August

Om august måneds læseoplevelse for unge

Midnatssol er til dig, der elsker en ikonisk kærlighedshistorie. Og så er den selvfølgelig til dig, der allerede har slugt de første fire oprindelige bind i Twilight-sagaen, set filmene, valgt enten ’Team Edward’ eller ’Team Jacob’ og bare har ventet på et nyt kapitel!

Bella og Edwards legendariske kærlighedshistorie – fortalt fra vampyrens synsvinkel. Den populære fortælling tager en ny og absolut mørkere drejning, når den bliver fortalt gennem Edwards øjne. Hvordan kan han retfærdiggøre at følge sit hjerte, når det betyder, at han bringer Bellas liv i fare? 

Juli

Om juli måneds læseoplevelse for unge

Vigga er skater, en rigtig dygtig skater, og som ung kvinde i en mandesport skal man være hårdfør. Det er Vigga. Hun har droppet dating og træner intensivt for at bevise, at kvinder er lige så gode til at skate som mænd. Lige indtil hun uventet forelsker sig. Han ser ind under Viggas hårde ydre og vil gøre alt for at passe på hende. Også da hun pludselig begynder at modtage ubehagelige trusler. Nu skal Vigga for alvor til at passe på, for den, der står bag, har ikke tænkt sig at lade hende slippe.

Juni

Om juni måneds læseoplevelse for unge

Helt ny historie i det populære Netflix Riverdale-univers. Bind tre i serien er også et seriøst must-read for alle fans af Riverdale og læsere af Døde piger lyver ikke. I bøgerne kan man læse om karaktererne og nogle af de oplevelser og udfordringer, de skal overkomme, som ikke vises i serien. Spænding, drama, intriger, venskaber, dødsensfarlige hemmeligheder og brudte løfter – Riverdale 3 er et must-read for alle fans!

Maj

Om maj måneds læseoplevelse for unge

Kamille, Kirstine, Victoria og Malou er tilbage på Rosenholm Kostskole for at starte på et nyt skoleår. Men ud over timerne i runemagi, klarsyn og nordisk historie har pigerne også noget helt andet at bekymre sig om. En forbrydelse fra fortiden trækker tråde til nutiden, og pigerne har forpligtet sig til at løse den mordgåde, der kaster en skygge over Rosenholm.

En
uhyggelig spådom får alvoren til at gå op for dem, mens spørgsmålene tårner sig op. Og hver især gemmer de på dybe hemmeligheder, der truer med at splitte dem ad, inden de når at opfylde det løfte, de har givet. Tiden rinder ud, og det kan ende med at blive fatalt...

April

Om april måneds læseoplevelse for unge

I landet Arketta kan piger, der kommer fra fattigdom, få en ekstra chance i livet ved at blive optaget i et såkaldt glædeshus. Når de er fyldt 16 år, bliver de til Good Luck Girls, når de for første gang tilbringer natten med en mand: deres Lucky Night. 

16-årige Clementine ser frem til sin Lucky Night med stor spænding, men hendes ældre søster, Aster, er dog mindre begejstret. Og da Clementine kommer til at slå sin første kunde ihjel, er gode råd dyre. 

Aster og Clementine flygter over hals og hoved ud i natten. Men de jages af onde kræfter, og der skal mere end held til at overleve.

Marts

Om marts måneds læseoplevelse for unge

Den længe ventede fortsættelse til Karen McManus' bestseller En af os lyver tager os tilbage til Bayview. Til helt nye karakterer og et helt nyt, dødeligt mysterium. 


Det er et år siden, Simon døde, og et år siden, at Bayview-firkløveret blev renset for alle anklager, og i tiden der er gået, har der ikke manglet nye sladderaps på Bayview High. Men ingen har kendt folks hemmeligheder lige så godt som Simon. Indtil nu. Denne gang er det ikke en app. Det er en leg. Sandhed eller konsekvens. Simon er væk, men nogen er fast besluttet på at føre hans arv videre. Og denne gang er der et helt nye spilleregler.

Februar

Om februar måneds læseoplevelse for unge

Elskede du Harry Potter og Det gyldne kompas?
 
Så er Kaldet fra Galathea den helt rigtige bog for dig. Da Aia og og hendes tvillingebror Peter finder en gammel rejsekuffert, har de ingen anelse om, at det vil ændrer deres liv for evigt.
I kufferten ligger nemlig to invitationer til det mystiske skib Galathea, som kan sejle mellem magiske verdener … Læs den, hvis du elsker magi, mystik og spænding!


Kaldet fra Galathea er første bog i den eventyrlige fantasyserie Awen. Den er skrevet af Nathali og Bettina Liane, som også er mor og datter.

Januar

Om januar måneds læseoplevelse for unge

Kunne du lide bogen, ”Døde piger lyver ikke”, af Jay Asher og bøger af John Green, så er ”Trinkets” lige noget for dig. 


Bogen tager udgangspunkt i tre teenagepigers hverdag, og sætter fokus på alle de ting, der kan skabe konflikter, problemer og frustrationer, når man er ung i dag. Historiens drivkraft – pigernes kærlighed til tyveri – er med til at give historien fart og spænding. Historien fortælles skiftevis fra de tre pigers perspektiv med humor og varme. Måske lærer de ikke, hvordan man skal holde op med at stjæle, men de lærer noget om venskab. ”Trinkets” henvender sig til unge omkring 13-18 år.   

Ungdomsbøger i samme genre

Til dig, der er vild med spænding

November

Om november måneds læseoplevelse for unge

Jeg er så træt af at høre på alle de forældre, der brokker sig over, at deres børn er kommet i teenagefasen. For hvad nu, hvis det i virkeligheden er omvendt? Altså at det ikke er teenageren, der kommer ind i en svær fase men i virkeligheden ens forældre? Den tanke slog ned i hovedet på mig for et par år siden. Så besluttede jeg mig for at skrive mine tanker ned. I bogen kan du læse mine tanker om, hvordan man kommer igennem teenageårene uden alt for store skrammer. Og hvordan man kan lære at håndtere de forældre, der er hårdest ramt af de udfordringer, de står med i voksenlivet.  

Oktober

Om oktober måneds læseoplevelse for unge


Hvis du også er vild med ”A handmaids tale” og ”Divergent” så er denne nye serie et must-read. 

Original YA-pageturner i alternativ virkelighed hvor mænd og kvinder lever helt adskilt. Men ikke alle kan overholde grænsen mellem kønnene.


”Den sorte enkes by” er en spændende, barsk, rå og vanvittig vedkommende bog.

Læs også

Flere bøger til dig, der godt kan lide spænding

September

Drengene

I ungdomsromanen Drengene følger vi seks venner fra 0. klasse til deres skæbnesvangre sidste skoledag. Vi er i den øvre middelklasse i en forstad til København. Drengene mangler ikke noget, de er på toppen, de skal nok klare det – det er den indstilling, de har. Så de spiller fodbold, laver lidt ballade, hører hiphop, skater, begynder at drikke, opdager hash, kommer op at slås, snakker om damer, gør deres første spæde seksuelle erfaringer – og hele tiden lurer katastrofen i baggrunden.
Hvem er de drenge? Hvorfor bliver de sådan, især når de er i grupper? Hvor meget porno ser de? Hvor meget presser de hinanden? Hvor meget drikker de? Og er de egentlig så slemme, når det kommer til stykket? Drengene er en intens, ærlig og aktuel roman om de unge drenge.

Bøger om kærlighed, seksualitet og venskaber

August

Om august måneds læseoplevelse for unge


”Er du fan af "Gossip Girl" og "Pretty Little Liars", så er denne bog lige noget for dig!

Da fem elever mødes til eftersidning en mandag eftermiddag, kommer kun de fire af dem ud af lokalet igen. Er én af dem morderen?

Bogen anbefales til børn og unge fra 14 år.”

Flere spændingsbøger for unge

Bøger der emmer af spænding

Juli

Om juli måneds læseoplevelse for unge

Ternet Ninja blev bidt i stumper og stykker efter mødet med en glubsk narkohund i Bangkok Lufthavn i Anders Matthesens første børnebog Ternet Ninja, som udkom i 2016 til stor anmelderros og sammenligninger med både Ole Lund Kirkegaard og Bjarne Reuter.

Nu fortsætter historien i en bog 2, hvor ånden efter den gamle japanske ninja opstår i ny skikkelse, men med samme rapkæftede personlighed. Den nye historie følger Aske og hele hans pukkelryggede familie på ferie: papfar Jørn, som har gang i et nyt projekt (denne gang en tarm-app), Sune med den glubende appetit, Askes mor Sirene og onkel Stewart, ikke at forglemme. Det går ikke stille for sig i Bangkok og omegn, når den højrøstede familie slår sig løs

Juni

Om juni måneds læseoplevelse for unge

Helt ny historie i det Netflix Riverdale-univers. Bind to er også et seriøst must-read for alle fans af Riverdale og læsere af Døde piger lyver ikke.
Bind to handler om Archie og vennerne. Archie er anklaget for mord, og beviserne imod ham hober sig op. Betty, Veronica og Jughead er overbevist om, at han er blevet hængt op på mordet af Veronicas far, Hiram Lodge – men hvordan skal de bevise det?  Vennerne tager til Shadow Lake for at finde beviser på Archies uskyld. Det viser sig snart, at de ikke er alene i bjerghytten …
Farerne lurer overalt omkring Lodge-familiens bjerghytte i de dybe skove. Vil det lykkes de fire at finde de beviser, de skal bruge, for at få Archie frikendt? Og når de overhovedet tilbage til Riverdale i live?

Flere kærlighedsromaner

Maj

Om maj måneds læseoplevelse for unge

Hvis du var vild med bogen, ’En flænge i himlen’, vil du elske ’Five feet apart’.
Bogen henvender sig til alle unge fra cirka 12 år og er en medrivende kærlighedshistorie mellem to unge, der har deres egen krop imod sig.
Hvis de vil blive raske, må de ikke komme tættere end halvanden meter på hinanden – men hvordan føles kærlighed, hvis man ikke må røre ved hinanden?


Flere ungdomsbøger

Om kærlighed og livet

April

Om april måneds læseoplevelse for unge

Tessa er en pæn pige. Hun har en dejlig, loyal kæreste derhjemme og er dygtig og ambitiøs i skolen. Men så møder hun Hardin. En mørkhåret dreng med britisk accent og tatoveringer. 

Hardin er helt anderledes end de fyre, Tessa er vant til at hænge ud med. Han er flabet og upålidelig. En type Tessa normalt hader, lige indtil de to ender alene på Hardins værelse.   Der er noget ved Hardin og hans mystiske fortid, som Tessa tiltrækkes af. Hun er sikker på, at han slet ikke er så hård i filten, som han giver sig ud for at være. Men Tessa har allerede den perfekte kæreste derhjemme, så hvorfor er hun overhovedet interesseret i Hardin?

Anna Todd

Find flere bøger skrevet af Anna Todd hos Bog & idé

Marts

Om marts måneds læseoplevelse for unge

I de tidlige morgentimer den 4. juli runger et pistolskud gennem skoven ved Sweetwater River og sætter hele RIVERDALE på den anden ende. Men hvordan så livet i byen egentlig ud, før tragedien ramte? 

Dagen før Jason Blossom forsvinder, er fire teenagere godt i gang med at nyde sommeren. Archie er forelsket, Betty er i praktik i LA, Veronica lever det søde liv på Manhattan, og Jughead forsøger bare at klare sig igennem.

Kom med til Riverdale, og hør fire af seriens hovedpersoner fortælle om dagen før dagen, hvor alting ændrede sig.

Prequel til den massivt populære tv-serie RIVERDALE.

Bøgerne bag Netflix-succeserne

Læs flere bøger bag de mest populære Netflix-serier og -film

Februar

Om februar måneds læseoplevelse for unge

Polly er startet på gymnasiet i Hjørring. Det lykkes hende at blive en del af den populære pigeklike. Men efter en særligt vild bytur er intet længere som før. Denne bog handler om tematikker som ungdomsliv, social udstødelse, hævnporno og slutshaming.

Bogen er skrevet af Danmarks to ukronede YA-dronninger og anbefales til alle fans af John Green, Patrick Ness og Angie Thomas. Denne bog er til alle, som er unge, har været unge eller kender nogen, der er unge!

Januar

Om januar måneds læseoplevelse for unge

Forfatterens mission med denne bog er at hjælpe unge til at træffe den rigtige beslutning for dem og ikke lade sig presse til hurtigt og måske forkert studievalg, der kan få store, negative konsekvenser. Det er med andre ord en effektiv chill pill til alle præstationsramte teenagere, som mangler perspektiv til at modstå de voksende krav fra deres samfund, studie og sociale medier. 

Bogen er spækket med interessante facts og undersøgelser samt en lang række interviews med både studerende og succesfulde danskere, som selv har valgt en lidt alternativ vej og fortæller, hvad det har betydet for dem og deres karriere.