Bog & idéBøger

Månedens læseoplevelse

Februar

Månedens læseoplevelseKøb nuFebruar
Månedens læseoplevelse februar 2023

De bedste familier

De bedste familier er en roman om overgangen fra efterkrigstid til moderne velfærdssamfund, om mænds store planer og kvinder, der ikke vil underkaste sig rollen som dem, der bare følger med. Og om hvordan mennesker kan tabe stort midt i det fremskridt, de ellers er en del af.

De bedste familier

I 1953 flytter Cheminova sin fabrik fra Sjælland til Lemvig, og ingeniøren Jørn og hans kone Karin tager hul på et nyt liv i den søvnige vestjyske by. For Niels og Margrethe og resten af de lokale arbejdere bliver fabrikken redningen fra en slidsom og forarmet tilværelse, og i det hele taget mærker byen hurtigt et løft i levestandard og velfærd. Prisen er høj – arbejderne udsættes løbende for forgiftninger, og der ledes kemisk affald direkte i havet, så fiskene bliver uspiselige, og havbunden dør. Men det taler ingen højt om af frygt for de katastrofale konsekvenser for egnen, hvis man vælger at flytte fabrikken igen.

Januar

Månedens læseoplevelseKøb nuJanuar
Livstråden

Livstråden

Ville du åbne æsken, der afslører, hvor lang tid du har tilbage at leve i?

Livstråden

På en forårsdag modtager alle mennesker i hele verden en lille æske med samme inskription. Den eneste forskel på æskerne er indholdet, hvor en tynd tråd angiver længden på modtagerens liv. Fortalt gennem flere perspektiver møder vi doktoren, der ikke kan redde sig selv, et par, som må redefinere deres tid sammen, og en politiker, som forsøger at navigere i en turbulent virkelighed.

December

DecemberKøb nuMånedens læseoplevelse
Stuepigen

Stuepigen

Molly elsker sit job som stuepige, men hendes velordnede hverdag bliver forstyrret, da en gæst findes død. Nu er der virkelig brug for hendes unikke evner. Den perfekte hyggekrimi.

Stuepigen

Jeg er din stuepige. Jeg kender dine hemmeligheder. Dit beskidte vasketøj.Men hvad ved du om mig?

Stuepigen Molly er helt alene i verden. Et nul. Hun er vant til at være usynlig i sit job på Regency Grand Hotel, hvor hun puffer puder og tørrer gæsternes støv, snavs og hemmeligheder væk. Hun er blot en stuepige – hvorfor skulle nogen lægge mærke til hende?

November

NovemberKøb nuMånedens læseoplevelse
Postkortet

Postkortet

Stor fransk roman baseret på Anne Berests egen familiehistorie. Om et mystisk postkort der sender forfatteren tilbage i tiden.

Postkortet

Mellem de sædvanlige nytårshilsner dukker der i januar 2003 et mystisk postkort op i postkassen hjemme hos Anne Berests familie. Der er ingen hilsen eller afsender - den, der har sendt kortet, ønsker tydeligvis at være anonym.

Motivet på forsiden er det gamle operahus i Paris, Garnier-operaen, på bagsiden står der blot fire navne: Ephraïm, Emma, Noémie, Jacques. Det er navnene på Annes mormors forældre og hendes bror og søster. Alle fire døde i Auschwitz i 1942. 

Oktober

OktoberKøb nuMånedens læseoplevelse
Månedens læseoplevelse oktober 22

Bytte

En medrivende læseoplevelse om vildmarkens skønhed og menneskenes skrøbelighed i Lapland – fortalt af en usædvanlig og stærk ung heltinde.

Bytte

En morgen går niårige Elsa for første gang alene ud til familiens rensdyrfold. Men da hun kommer frem til gærdet, venter der hende et frygteligt syn. Hendes egen rensdyrkalv, Nástegallu, ligger død på jorden. En mand fra en nærliggende by står bøjet over kalven, han har dens øre i munden og en blodig kniv i hånden. Da manden opdager Elsa, skræmmer han hende til tavshed.

September

Månedens læseoplevelseKøb nuSeptember
Grevinden

Grevinden

Biografisk roman om Grevinden af Bagsværd, der i slutningen af 1800-tallet var en af Europas rigeste kvinder. En fortælling om længslen efter kærlighed og anerkendelse, om rigdom, storhed og fald.

Grevinden

Angelica Evans vokser op som plejebarn i en mælketoddybar i et af Københavns arbejderkvarterer. Efter en affære med rigsgreve von Sponneck, føder hun et barn, som sættes i pleje, og hun ansættes som stuepige i en præstegård i Jylland. Herfra bringer eventyret os, blandt andet, til et fattigkvarter i Cape Town, en rigmandsvilla i Johannesburg, dronningevisit i London for til sidst at ende i pantelånerbiks på Vesterbros Torv og sladderpressens spalter.

August

Månedens læseoplevelseKøb nuAugust
Månedens læseoplevelse  voksne august 2022

Sorthuset

Fin Macleod fra Edinburghs politi bliver udsendt til Isle of Lewis. Fin er opvokset på øen, og hvert skridt han tager for at opklare sagen, bringer ham tættere på dystre hændelser i hans fortid.

Sorthuset

Da et bestialsk mord begået på Isle of Lewis viser sig at bære ligheder med et andet mord begået på fastlandet, bliver Fin Macleod fra Edinburghs politi hentet ud af sin sygeorlov og udsendt til øen for at bistå efterforskningen. Fin er født og opvokset på Isle of Lewis og turen til fødeøen bliver en rejse tilbage til hans egen mørke fortid.

Mens Fin langsomt genfinder relationen til de mennesker og steder, der definerede hans traumatiske barndom, begynder den barske og pittoreske ø med sine sære skikke at påvirke hans psyke. Hvert skridt han tager for at opklare sagen, bringer ham tættere på den skæbnesvangre konfrontation med de dystre hændelser i hans fortid, der næsten ødelagde hans liv.

Sorthuset er første bind i Peter Mays bedst sælgende Lewis-trilogi.


Juli

Månedens læseoplevelseKøb nuJuli
Helvedes blomster

Helvedes Blomster

Ny italiensk tempofyldt, overraskende og pittoresk krimiserie med en særdeles original hovedperson hovedperson – Teresa Battaglia er 60+, kvinde i en mandsdomineret italiensk politiverden.

Helvedes blomster

HELVEDES BLOMSTER er en tempofyldt, overraskende og pittoresk krimi, hvor naturen i det bjergrige nordøstitalien er til stede hele vejen igennem. Der er farver, dufte og billeder som akkompagnerer en voldsomt spændende og kuldegysende historie med rødder tilbage til 1970’erne og en skruppelløs læges psykoanalytiske eksperimenter med spædbørn, som han ville se, hvordan udviklede sig, hvis man tog al moderlig omsorg fra dem.

HELVEDES BLOMSTER er en fremragende debutroman. En mørk og actionsfyldt thriller, der endda er bevægende og dyb.

Juni

Månedens læseoplevelseKøb nu
Under Magnoliatræerne

Under Magnoliatræerne

South Carolina, 1980. Da hendes mor dør i barselssengen, og hendes fars mentale helbred forværres, tvinges teenageren Ox til at blive voksen og passe på sine seks søskende på tobaksfarmen Nolia Farms.

Under Magnoliatræerne

Ox vokser op i en religiøs familie på en tobaksfarm i South Carolina i 1980erne. Da hendes mor dør i barselssengen, forværres hendes fars mentale helbred, og teenageren Ox tvinges til at blive voksen og passe på sine seks søskende. Hun må kæmpe alt hun har lært for at holde hovedet oppe, benene nede og familiens hemmeligheder skjulte. Men i takt med at Ox finder enkelte glimt af ungdom og lykke i selskab med borgmesterens søn, tager hendes fars maniske episoder også til, og hun må sande, at ikke alle hemmeligheder kan holdes skjult for evigt.

Maj

Månedens læseoplevelseKøb nu
Vi begynder med slutningen

Vi begynder med slutningen

En livsbekræftende fortælling om, hvordan mennesker overlever, og hvordan kærlighed – i alle dets forklædninger – vinder.

Om Vi begynder med slutningen

Mordet på søsteren har sendt Star i en nedadgående spiral, at hun stadig er i live, er mest af alt takket være hendes trettenårige datter, den frygtløse, rebelske Duchess, som både tager sig af sin mor og sin femårige lillebror Robin.

Hun lever som en udstødt, på kanten af samfundet og efter sine egne regler for at overleve, men også i forsøget på at beskytte sin lillebror og give ham det, der i hendes verden, er en normal barndom. Men i sin kompromisløshed sætter Duchess en lavine af tragiske hændelser i spil, som får fatale konsekvenser, ikke kun for hendes egen familie, men også for hele byen.

April

Månedens læseoplevelseKøb nuSkønlitteratur
Den lange lysende flod

Den lange lysende flod

Den lange lysende flod er både en rå og intens thriller og et bevægende familiedrama om misbrug, prostitution og søskendekærlighed. Umulig at lægge fra sig, umulig at glemme.

Om Den lange lysende flod

To søstre færdes i de samme gader, men deres liv kunne ikke være mere forskellige. En dag forsvinder den ene.

Micaela ‘Mickey’ Fitzpatrick er i begyndelsen af 30’erne og enlig mor. Hun har patruljeret i Philadelphias 24. distrikt i flere år, og hun er på fornavn med de prostituerede og misbrugerne, der hænger ud på The Ave. Opioidkrisen hærger byen, og ofrene for overdosis bliver stadig flere.Hver gang hun hører om et nyt dødsfald, frygter hun, at det er lillesøsteren Kacey, som er død. De to har ikke været på talefod i flere år, og kollegerne i politiet kender ikke til deres relation, men Mickey bekymrer sig konstant om sin søster.

Da Kacey forsvinder, samtidig med at en række prostituerede bliver fundet dræbt i distriktet, begynder Mickey en desperat jagt.

Marts

Månedens læseoplevelseKøb nuMarts
Mit navn er jensen

Mit navn er Jensen

Skyldig. Ét enkeltord på en tiggers papskilt. Og nu er han død, stukket ihjel på gaden i det vinterlige København, og den anden hjemløse fundet knivdræbt inden for kort tid.

Om Mit navn er Jensen

Skyldig. Ét enkelt ord på en tiggers papskilt. Og nu er han død, stukket ihjel på gaden i det vinterlige København, og den anden hjemløse fundet knivdræbt inden for kort tid. Dagbladets reporter Jensen snubler nærmest over liget indhyllet i sne på vej til redaktionen en tidlig morgen. Hjemvendt efter femten år i London har hun ikke længere det største netværk, og hun ringer til kriminalkommissær Henrik Jungersen, som hun engang har haft en intens affære med.

Gamle følelser genoplives, og det samme gør gamle fortrydelser. Men det viser sig bare at være starten på Jensens problemer. Hendes chef, den legendariske chefredaktør Margrethe Skov, er stærkt utilfreds med, at Jensen ikke har brugt sit førstehåndskendskab til sagen til at få Dagbladet til at løbe med forsiden. Men Jensen vil hellere komme til bunds i, hvad er sket med den unge mand…

Læs Interview med Heidi Amsinck fra modtryk

Foto kredit Nina Rangoy


Månedens læse oplevelse for unge

Månedens læseoplevelse for unge

Læs mere her >>
Månedens læseoplevelse for børn

Månedens læseoplevelse for børn

Læs mere her >>

Månedens Læseoplevelse

Hvad skal jeg læse? Der er så mange bøger og nye udgivelser at vælge imellem, at det nogle gange kan virke helt uoverskueligt at afgøre, hvilken bog du skal kaste dig over som din næste læseoplevelse. Hos Bog & idé har vi sat os for at hjælpe dig lidt på vej, og derfor kan du her på siden finde Månedens Læseoplevelse. Det handler kort sagt om, at vi hver måned udvælger en bog, som du – efter vores mening – bare MÅ læse. Det kan være alt fra en nervepirrende krimi, medrivende biografi eller måske en gribende roman. Det afgørende for valget af Månedens Læseoplevelse er, at bogen formår at suge dig ind i dens univers, berige dig med ny viden og/eller at underholde dig i en sådan grad, at du kun har lyst til at lægge bogen fra dig igen, hvis det er absolut nødvendigt. Valget kan derfor lige så godt falde på en fortsættelse af en serie, som det kan være en selvstændig bog.

Brug siden som inspiration til nye fantastiske læseoplevelser. Hvad end du er en flittig læsehest eller blot leder efter en ny bog til sommerferien, kan du helt sikkert finde inspiration i vores bedste anbefalinger af bøger og måske endda få kendskab til nye forfattere, nye serier eller lyst til at kaste dig over en anden genre end sædvanligt.

Har du lyst til at se hele udvalget af gode krimier, biografier eller romaner finder du det lige her. Du kan også kaste et blik på vores bestsellerliste, som viser dig de 10 bedst sælgende bøger inden for den seneste uge og fordelt på alle genrer.