Månedens læseoplevelse

April

De Heldige

Radom, Polen, 1939: Tre generationer af den jødiske familie Kurc samles for at fejre Seder. De taler om forelskelser, børnefødsler og andre livsbegivenheder og gør deres bedste for at fokusere på alt andet end den krig, der nærmer sig fra vest. Men snart spredes familien for alle vinde for hver især at finde en vej i sikkerhed for rædslerne i de europæiske koncentrationslejre.

Kurc-familien er drevet af en ubærlig trang til at overleve og frygten for aldrig at se hinanden igen, og med kun håb, opfindsomhed og indre styrke som våben kæmper de sig frem gennem nogle af de mørkeste år i det tyvende århundrede. 

"De Heldige" er resultatet af Georgia Hunters mere end 10 års research verden over kun bevæbnet med en notesbog og båndoptager. 

Marts

Februar

Tabita

Iben Mondrup er født i 1969 i København, men flyttede som treårig med sin familie til Grønland,  hvor hun boede, til hun som attenårig rejste til Danmark for at gå på Kunstakademiet.
   
De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer og imellem alle de voksne, der skal forestille at passe på børnene. 
Hjemme i Grønland bor børnenes mor, Abelone. Hun var hushjælp hos Eva og Berthel, og omstændighederne tvang hende til at sende sine to mindste børn med deres nye familie til Danmark.

Januar

Skyggedanseren

Sara Omar er dansk-kurdisk født i 1986. Hun har boet i Danmark siden 2001, er opvokset i Kurdistan, men måtte flygte derfra i slutningen af 1990'erne på grund af krig.

Skyggedanseren er efterfølgeren til Sara Omars populære og omdiskuterede debutroman Dødevaskeren, som udkom i november 2017. Udgivelsen af både Dødevaskeren og fortsættelsen, Skyggedanseren, er foregået under stor hemmelighed, da det ikke er uden risiko for Sara Omar at udgive bøgerne. Sara Omar er i 2019 blevet tildelt den prestigefyldte Menneskerettighedspris 2019, med den flotte begrundelse at hun udviser stort mod som forfatter og debattør, og hun formår at være en stærk stemme for ligestilling og retfærdighed. 


- December -

Hvor flodkrebsene synger

Forfatteren Delia Owens har igennem 23 år forsket i natur og dyreliv i flere af Afrikas øde egne og har derfor en bred viden om naturen, som kommer til udtryk i hovedpersonens nysgerrige og lærerige tilgang til den natur, hun bor i.

Kya er ikke, som de fine damer inde i landsbyen tror. Hun er følsom og intelligent og har overlevet i årevis alene ude i den sumpede marsk, som hun betragter som sit hjem. Hendes forhold til naturen er både videbegærligt og nysgerrigt og samtidig selve omdrejningspunktet og forankringen i hendes tilværelse. Men der kommer en tid, hvor Kya længes efter at elske og blive elsket. Da to unge fyre bliver grebet af hendes vilde skønhed, åbner Kya sig for et nyt kapitel i livet – indtil det utænkelige sker.....