Bog & idéBøger

September

Køb nuSkønlitteratur
Venligheden

Venligheden

”Efterhånden som Ajvide Lindqvist er blevet mere og mere optaget af subtil dybdeboring i den menneskelige sjæl, er han blevet en endnu stærkere og betydningsfuld stemme i samtidslitteraturen.” Svenska Dagbladet

Venligheden

En morgen står der en lysegul, aflåst container på havnen i Norrtälje. Ingen ved, hvor den kommer fra, eller hvad der er i den. Da man endelig beslutter at åbne den, løber der noget ud. Noget mørkt, der kommer til at forandre alting i den lille by, og som får den dagligdags venlighed, som alle har taget for givet, til at visne.

Vi følger Max, Siw, Anna, Johan, Marko og Maria, der alle er i deres 30’ere og har deres egne problemer at slås med. I det forandrede Norrtälje føres de sammen på en måde, der er uventet for dem alle.

John Ajvide Lindqvists romaner udkommer i 25 lande og har en dedikeret fanskare i USA og England. Han er flere gange prisbelønnet og skriver manuskripter til film og tv. 

August

Køb nuSpænding
Ildlandet

Ildlandet

”Pascal Engman er den nye generations mester. Der er et utroligt drive i hans bøger og en vidunderligt velskrevet stil. Med ubesværet hånd kaster han dig ind i sit drama. Uimodståelig læsning.” – David Lagercrantz

Ildlandet

Kort tid senere bliver flere fremstående erhvervsfolk kidnappet, og deres familier bliver afkrævet løsesum.

I Sydamerika foregår en omfattende handel med organer. Virksomheden, der drives af en af de mægtige nazistkolonier i det sydlige Chile, vender opmærksomheden mod Sverige i jagten på flere donorkroppe.

Det går op for politiinspektør Vanessa Frank, at der er en sammenhæng mellem begivenhederne. Hun er afskåret fra sin arbejdsplads, men udkæmper alligevel en krig på flere fronter mod den internationalt organiserede kriminalitet, som viser sig at have grene helt ind i den svenske politistyrke. 

Juli

Køb nuSkønlitteratur

Det der skiller os

En international bestseller om at finde sin vej i verden i jagten på det gode liv, ægte kærlighed og en identitet, man selv har valgt.

Om Britt Bennett

Britt Bennett er født i Oceanside i den sydlige del af Californien. 
Hun debuterede som forfatter i 2016 med bogen Mødrene (The Mothers). Bogen blev en New York Times bestseller, og der har derfor været store forventninger til hendes næste bog. I 2020 udkom hendes anden roman The vanishing half, som er udkommet på dansk i 2021 med titlen, Det der skiller os. Bogen har fået fantastiske modtagelser fra både anmeldere og læsere. Det der skiller os har fået en plads på New York Times top-10 over de bedste bøger i 2020.

Brit Bennett er af National Book Foundation blevet kåret til en 5 Under 35, og blev udvalgt til at være en af Times’ Next 100 Influential People. 

Juni

Køb nuSkønlitteratur
Shuggie bain

Shuggie Bain

Shuggie Bain er den uforglemmelige fortælling om drengen Hugh ”Shuggie” Bain, en sød og ensom dreng som tilbringer sin barndom i et nedslidt alment boligbyggeri i firsernes Glasgow. Thatchers politik har gjort fædre og sønner arbejdsløse, og snart hærges byen af fattigdom, misbrug og forfald.

Shuggie Bain

Shuggies mor Agnes lever livet hårdt. Shuggie forguder hende, men hun er også en sten i skoen for både ham og hans søskende. Hun drømmer om at få foden under eget bord, mens hun bestiller tilfældige postordreting på kredit og forsvinder ind i sin egen verden, mens hendes mand ser andre kvinder. Agnes drikker, og hun bruger langt det meste af familiens understøttelse på guldøl, som hun drikker af tekrus. Agnes’ andre børn finder på hver sin måde væk i sikker afstand af deres alkoholiserede mor, og Shuggie overlades alene til hendes udsving mellem hovedløs druk og tørlagt fornuft. Shuggie længes desperat efter at være normal, selvom hans omverden ser ham som en afviger. 

Maj

Køb nuFamiliedrama
Mormor dansede i regnen af Trude Teige

Mormor dansede i regnen

Stærk fortælling, baseret på virkelige hændelser, om tre generationer af kvinder, og om hvordan fortielser kan have konsekvenser for dem, man elsker.

Mormor dansede i regnen

Den unge kvinde Juni har arvet sine bedsteforældres hus og drager derfor tilbage til den lille ø, hvor hun er vokset op. Mens hun går og rydder op i huset, falder hun over et billede af sin mormor  sammen med en tysk soldat og et brev, hun skrev i 1946. Brevet er stemplet i Tyskland. Juni har aldrig hørt noget om, at hendes mormor skulle have været i Tyskland lige efter krigen, og hun beslutter sig for at grave lidt i mormorens historie.   Jagten på sandheden fører Juni til Berlin og videre til en lille by, som blev del af den russiske zone, da Tyskland overgav sig. En by, der gemmer på et helt forfærdeligt stykke krigshistorie, som alle gerne vil glemme. Og Juni forstår nu, at hendes mormor hele livet har båret på en forfærdelig fortid, der også har haft betydning for Juni selv og hendes mor, Lilla. 

April

Køb nuFamiliekrønnike
Samlede værker af Lydia Sandgren

Samlede værker

Samlede værker er en dannelsesroman, et trekantsdrama og en familiekrønike. En stor fortælling om dyb kærlighed, venskaber der holder en menneskealder, om hvordan man tager form og bliver sig selv, om ansvar og svigt – over for sig selv og over for andre.

Samlede værker

Samlede værker er fortællingen om Martin Berg, ejer af et mindre, skrantende forlag og fanget midt i en livskrise. Femten år tidligere forsvandt hans hustru og efterlod ham og deres børn i et kæmpe tomrum. Nu spekulerer han på, hvad hans samlede værker egentlig består af: det tætte venskab med billedkunstneren Gustav Becker, kærligheden til hans fraværende hustru, deres to børn, og det halvfærdige manuskript der synes at håne ham og hans ungdoms drømme. Det er også fortællingen om Rakel, Martins datter. Hun vandrer rastløst rundt i Gøteborg, hvor der forberedes en stor retrospektiv udstilling af kunstneren Gustav Beckers værker. Uanset hvor hun kigger hen, møder hun sin forsvundne mors ansigt på udstillingsplakaterne. Da Rakel støder på et muligt spor af sin mors skæbne, vender det op og ned på alt.

Marts

Køb nuHistorisk roman
Før sidste akt af Lasse Holm

Før sidste akt

Historisk roman fra Guldalderens København, hvor en natvægters hemmelighed kan få uoverskuelige konsekvenser. Bygget på historiske hændelser og personer, bl.a. skuespillerinden Johanne Luise Heiberg.

Før sidste akt

Jørn Hansen, kaldet Jern-Hansen, er natvægter og ikke et af Guds bedste børn. Johan Ludvig Heiberg er skribent, akademiker og dramatiker på jagt efter sin muse. Johanne Luise Pätges er datter af fattige, tyske emigranter og danser ved Det Kongelige Teaters balletkompagni med et spirende talent for skuespil.

Da hendes mentor og beundrer, Johan Gebhard Harboe, findes myrdet om morgenen den 21. marts 1829, tror politiet fejlagtigt, at der er tale om selvmord. Kun Jern-Hansen ved bedre, men af personlige grunde holder han forbrydelsen hemmelig. Hans tøven får uoverskuelige konsekvenser for dem alle tre.

Februar

Køb nuHistorisk roman
Pigen fra det store hvide skib af Jesper Bugge Kold og Mich Vraa

Pigen fra det store hvide skib

Ny historisk roman skrevet af Jesper Bugge Kold og Michael Vraa. I romanen følges sygeplejersken Molly Dahl på hospitalsskibet Jutlandia med kurs mod Sydkorea. Midt i Krigen er den elleveårige pige Yun på flugt.

Pigen fra det store hvide skib

Den unge sygeplejerske Molly Dahl er antaget til tjeneste på hospitalsskibet Jutlandia. Skibet lægger fra kaj i København den 23. januar 1951 og begiver sig mod Sydkorea. Hun har tunge, personlige oplevelser med i bagagen og søger mod et nyt og bedre liv i Sydkorea.

I Nordkorea er elleveårige Yun på flugt væk fra sin landsby, som er lagt øde af napalmflammer. Hun har mistet alt, også sine forældre. Sammen med to andre børn flygter hun mod syd ind midt i slagmarkens ragnarok.

En lang og uforudsigelig rejse for Molly og Yun er begyndt. Deres skæbner flettes sammen i havnebyen Pusan. Men kan Molly redde Yun, og hvem skal redde Molly?

 

Januar

Køb nuSpænding
Den kinesiske tvilling Sarah Engell

Den kinesiske tvilling

Et lig graves op og forsvinder, et barn bliver kidnappet og en kvinde er pludselig væk… Den kinesiske tvilling er en intens spændingsroman om skjulte hemmeligheder, fortielser og løgne.

Den kinesiske tvilling

Et lig graves op og forsvinder. Et barn bliver kidnappet. En kvinde er pludselig væk. eneste spor af den skyldige er de kinesiske tegn, der efterlades på gerningsstederne i en lille jysk provinsby, der gang på gang rystes af voldsomme hændelser. 

I orkanens øje står Eva, som efter en stor personlig tragedie kæmper for at få en hverdag op at stå sammen med sin mand, der helt uforklarligt er blevet lam og dermed ude af stand til at klare sig selv. Eva indleder sin egen efterforskning i forsøget på at finde ud af, hvem der står bag forbrydelserne i den lille by. Og hvorfor. Det viser sig, at fortiden spiller en uhyggelig og fuldstændig overrumplende rolle.

 

- December -

Køb nuSkønlitteratur
Til verdens ende

Til verdens ende

Kærlighed, sorg og stor natur mødes i romanen Til verdens ende, hvor en ung kvindelig ornitolog begiver sig ud på en skæbnesvanger rejse fra Grønland til Antarktis. Hovedpersonen Franny har altid været drevet af rastløshed og eventyrlængsel. Hun har levet det meste af sit liv ved havet og har et særligt forhold til fugle og bølger.

Til verdens ende

Kærlighed, sorg og stor natur mødes i romanen Til verdens ende, hvor en ung kvindelig ornitolog begiver sig ud på en skæbnesvanger rejse fra Grønland til Antarktis. Hovedpersonen Franny har altid været drevet af rastløshed og eventyrlængsel. Hun har levet det meste af sit liv ved havet og har et særligt forhold til fugle og bølger. Da den vilde natur, som hun elsker, begynder at forsvinde, beslutter Franny sig for at foretage en helt særlig rejse. Hun vil følge en flok havterner på deres måske sidste træk mod syd. På en bar i Grønland overtaler hun Ennis Malone, kaptajn på fiskekutteren Saghani, til at tage hende med ombord sammen med sit mildest talt blandede mandskab. Som Saghani sejler sydpå, begynder Frannys nye skibskammerater at forstå, at den unge videnskabskvinde ikke har fortalt hele sandheden om sig selv, men er fuld af mørke hemmeligheder.

November

Køb nuSkønlitteratur
Håbets-rejsende

Håbets rejsende

En medrivende familie- og kærlighedskrønike – både til dem, der har været Isabel Allende-fans i årtier og til de læsere, som nu får glæde af at møde forfatterens fortællinger for første gang.

Håbets rejsende

Mod slutningen af Den Spanske Borgerkrig, da general Franco og hans fascister sejrer på alle fronter, bliver to unge mennesker tvunget til at forlade det krigshærgede Barcelona. Gravide Roser og svogeren Victor krydser Pyrenæerne til fods for at komme i sikkerhed. Rosers kæreste og Victors bror, Guillem, er død, og omstændighederne tvinger Roser og Victor til at indgå et ægteskab som ingen af dem ønsker. 

Håbets rejsende er en medrivende familie- og kærlighedskrønike – både til dem, der har været Isabel Allende-fans i årtier og til de læsere, som nu får glæde af at møde forfatterens fortællinger for første gang.

Oktober

Køb nuKrimi og spænding
månedens_læseoplevelse_okt

Digterens død

Første bog i stort anlagt krimitrilogi fra Nørrebro. "Digterens død" er samtidsbillede og krimi i ét. Munksgaard tegner et både rørende og foruroligende portræt af det moderne menneske.

Digterens død

En sen aften i marts omkommer Pelle Martin Nordborg efter et fald fra et vindue i sin lejlighed på Nørrebro i København. Politiet afslutter sagen som selvmord, men godt et år efter er Pelles ven Simon stadig ikke overbevist om, at Pelle tog sit eget liv. Heller ikke selv om gerningsstedet var aflåst, og et mord i lejlighedens lukkede rum derfor synes umuligt. Simon bestyrkes imidlertid i sin mistanke, da han modtager en besked med en kryptisk signatur, der mere end antyder, at der er tale om en forbrydelse. Simons jagt på sandheden om Pelles død hvirvler ham ind i en farlig leg med ord og identiteter. Ved sin side har han den bryske københavnerrappenskralde Jonna, ejer af Café Traum, som han efterhånden knytter nære bånd til.

September

Køb nuSkønlitteratur
sep-MLO

Jordens salt

Jordens salt udkom for første gang på engelsk i januar 2020 med titlen American dirt. Bogen har fået store roser med på vejen, og har blandt andet været en af Oprah Winfreys udvalgte bogklubbøger.

Jordens salt

Lydia driver en boghandel i den mexicanske by Acapulco. En dag kommer en mand ind og køber to af hendes favoritbøger. Hvad Lydia ikke ved, er, at han også er leder af et narkokartel, at hendes egen mand er ved at skrive en større artikel om netop ham og de konsekvenser mødet får for Lydia og hendes familie.

Jordens salt er en af de bøger, som du ikke må snyde dig selv for at læse. Det er på mange måder en storslået, kraftfuld og hjerteskærende bog, som behandler et følsomt emne.

August

Køb nuSkønlitteratur
Vanilje huset MLO

Vaniljehuset

Vaniljehuset er en slægtshistorie om ambitioner og svigt og den svære kunst at stræbe efter de rigtige mål i livet

Vaniljehuset

I slutningen af 1800-tallet vokser skomagerens søn Dusinius op i Odense som den tolvte i en søskendeflok. De trange forhold i barndomshjemmet gør ham sulten efter rigdom og anseelse, og allerede som otteårig er Dusinius i gang med at købe billigt og sælge dyrt. Som ung mand grundlægger han et handelsfirma - Vaniljehuset - som snart bliver et af landets førende.

Under et ophold på Hareskov Kuranstalt i 1929 ser den ældre, hjertesvage Dusinius tilbage på sit omtumlede liv, sin barndoms trængsler, sin ungdoms forvirrede kærlighedsforhold og de lyssky forretningsforbindelser han fik under Første Verdenskrig og som endnu forfølger ham.