Bog & idéBøger

Maj

Månedens læseoplevelseKøb nu
Vi begynder med slutningen

Vi begynder med slutningen

En livsbekræftende fortælling om, hvordan mennesker overlever, og hvordan kærlighed – i alle dets forklædninger – vinder.

Om Vi begynder med slutningen

Mordet på søsteren har sendt Star i en nedadgående spiral, at hun stadig er i live, er mest af alt takket være hendes trettenårige datter, den frygtløse, rebelske Duchess, som både tager sig af sin mor og sin femårige lillebror Robin.

Hun lever som en udstødt, på kanten af samfundet og efter sine egne regler for at overleve, men også i forsøget på at beskytte sin lillebror og give ham det, der i hendes verden, er en normal barndom. Men i sin kompromisløshed sætter Duchess en lavine af tragiske hændelser i spil, som får fatale konsekvenser, ikke kun for hendes egen familie, men også for hele byen.

April

Månedens læseoplevelseKøb nuSkønlitteratur
Den lange lysende flod

Den lange lysende flod

Den lange lysende flod er både en rå og intens thriller og et bevægende familiedrama om misbrug, prostitution og søskendekærlighed. Umulig at lægge fra sig, umulig at glemme.

Om Den lange lysende flod

To søstre færdes i de samme gader, men deres liv kunne ikke være mere forskellige. En dag forsvinder den ene.

Micaela ‘Mickey’ Fitzpatrick er i begyndelsen af 30’erne og enlig mor. Hun har patruljeret i Philadelphias 24. distrikt i flere år, og hun er på fornavn med de prostituerede og misbrugerne, der hænger ud på The Ave. Opioidkrisen hærger byen, og ofrene for overdosis bliver stadig flere.Hver gang hun hører om et nyt dødsfald, frygter hun, at det er lillesøsteren Kacey, som er død. De to har ikke været på talefod i flere år, og kollegerne i politiet kender ikke til deres relation, men Mickey bekymrer sig konstant om sin søster.

Da Kacey forsvinder, samtidig med at en række prostituerede bliver fundet dræbt i distriktet, begynder Mickey en desperat jagt.

Marts

Månedens læseoplevelseKøb nuMarts
Mit navn er jensen

Mit navn er Jensen

Skyldig. Ét enkeltord på en tiggers papskilt. Og nu er han død, stukket ihjel på gaden i det vinterlige København, og den anden hjemløse fundet knivdræbt inden for kort tid.

Om Mit navn er Jensen

Skyldig. Ét enkelt ord på en tiggers papskilt. Og nu er han død, stukket ihjel på gaden i det vinterlige København, og den anden hjemløse fundet knivdræbt inden for kort tid. Dagbladets reporter Jensen snubler nærmest over liget indhyllet i sne på vej til redaktionen en tidlig morgen. Hjemvendt efter femten år i London har hun ikke længere det største netværk, og hun ringer til kriminalkommissær Henrik Jungersen, som hun engang har haft en intens affære med.

Gamle følelser genoplives, og det samme gør gamle fortrydelser. Men det viser sig bare at være starten på Jensens problemer. Hendes chef, den legendariske chefredaktør Margrethe Skov, er stærkt utilfreds med, at Jensen ikke har brugt sit førstehåndskendskab til sagen til at få Dagbladet til at løbe med forsiden. Men Jensen vil hellere komme til bunds i, hvad er sket med den unge mand…

Læs Interview med Heidi Amsinck fra modtryk

Foto kredit Nina Rangoy


Februar

Månedens læseoplevelseKøb nuFebruar
Lovløs

Lovløs

En topchef i Københavns Politi bliver offer for et voldsomt attentat, og et drabsmysterium fra fortiden lander på politihistoriker Maria Justs bord. Lovløs er andet selvstændige bind i serien om politihistoriker Maria Just. En højaktuel krimi om hævn og selvtægt, kærlighed og mod til at vælge sin egen vej, når verden omkring én skælver.

Om Lovløs

I et øde område i Vestjylland finder arbejdsmænd skelettet af en helt ung kvinde. Den døde viser sig at være likvideret ved et nakkeskud, men ingen ved, hvem kvinden er. Det overbebyrdede lokale politi sender sagen videre til Politimuseet, hvor Maria Just påtager sig at løse gåden.

I København ulmer uroen. Forud for vigtige politiske forhandlinger om politiets fremtid bliver drabschefen påkørt af en flugtbilist, og det ligner et bevidst attentat. Hundredvis af politifolk forlader styrken i frustration over deres arbejdsvilkår, og Mikael Dirk presses til at indtage chefrollen og lede efterforskningen af attentatet sammen med sin makker, Frederik Dahlin. 

Januar

Køb nuSkønlitteratur
Hvis man ikke vidste bedre bogforside

Hvis man ikke vidste bedre

En kvinde vender tilbage til den by i provinen, hvor hun boede tidligt i sit voksenliv. Minderne fra den tid ligger i hendes hukommelse uden at ville slippe sit tag, og hun konfronteres med valgene, hun tog, nu hvor hun er tilbage.

Hvis man ikke vidste bedre

Romanens kvindelige hovedperson vender tilbage til den provinsby, hvor hun levede for en del år tilbage med sin mand og datter. Her konfronteres hun med den unge kvinde, hun var engang og mærker, hvordan årene har sat sine aftryk i hende. Provinsen spejler den, hun er blevet både i mødet med byens ansigter af fortiden og med nye bekendtskaber.

Lotte Kirkeby tegner i sit forfatterskab billeder af mennesker og deres svære relationer med hinanden. 

Foto: Lea Meilandt

December

Køb nuSkønlitteratur
Midnatsbiblioteket

Midnatsbiblioteket

Noras liv er svært. Men så, på hendes sidste dag på jorden, finder hun sig selv i et bibliotek. Der får hun chancen for at omgøre alt det, hun har fortrudt og prøve alle de andre liv, hun kunne have levet.

Om Midnatsbiblioteket

Hvad ville du gøre anderledes, hvis du fik chancen for at omgøre det, du fortryder?

Noras liv er svært, og det bliver bare værre og værre. Men så, på hendes sidste dag på jorden, finder hun sig selv i et bibliotek. Der får hun chancen for at omgøre alt det, hun har fortrudt og at prøve hvert af de andre liv, hun kunne have levet.

Nu er spørgsmålet: Hvad er den bedste måde at leve på, når man har uendeligt mange valgmuligheder?

November

Køb nuSkønlitteratur
Vand til blomster

Vand til blomster

En stemningsfuld, medrivende og eventyrlig roman om en kvinde, som tror på lykken. Fuld af poesi, varme og eftertænksomhed.

Vand til blomster

En roman fuld af poesi, varme og eftertænksomhed. Romanen begynder i en lille by i Bourgogne.
Violette Toussaint er en optimist sjæl, i begyndelsen af halvtredserne og bor ved siden af byens kirkegård, hvor hun også arbejder.

Graveren, kirketjeneren, præsten og tilfældige fremmede besøger hende og fylder huset med latter og samtaler. En dag banker en mand, Julian Sole, på hendes dør. Han er blevet fortalt, at han skal sætte sin mors aske ved en ukendt mands gravsten. Det viser sig, at Violette og Julian har noget tilfælles.Oktober

Køb nuSkønlitteratur
Nattens blomst

Nattens blomst

Nattens blomst tager sin begyndelse i Teheran, Iran, i 1950 og handler om ung kvindes kamp for et liv i frihed, men er også fortællingen om et lands storhed og fald. En historie om at miste sig selv og rejse sig med drømmene i behold, koste hvad det vil.

Nattens blomst

Iran 1953. 16-årige Ziba er vokset op i byen Shahrestan, nær hovedstaden Teheran. Hun er ældste datter af Ali Khan, byens magtfulde borgmester, og har drømme, der rækker længere end faderens valnøddemarker. Hun vil ikke giftes bort som sin mor, Shirin, hun vil læse medicin og arbejde som læge i Teheran, som den eneste kvinde fra landsbyen.

Ziba er inspireret af de kvindelige persiske digtere, hun læser. Af den fremsynede frøken, der underviser på skolen, og ikke mindst af sin mors fortællinger om mormoren, som efter sigende var troldkvinde og alkymist og kunne forvandle sand til guld.


September

Køb nuSkønlitteratur
Venligheden

Venligheden

”Efterhånden som Ajvide Lindqvist er blevet mere og mere optaget af subtil dybdeboring i den menneskelige sjæl, er han blevet en endnu stærkere og betydningsfuld stemme i samtidslitteraturen.” Svenska Dagbladet

Venligheden

En morgen står der en lysegul, aflåst container på havnen i Norrtälje. Ingen ved, hvor den kommer fra, eller hvad der er i den. Da man endelig beslutter at åbne den, løber der noget ud. Noget mørkt, der kommer til at forandre alting i den lille by, og som får den dagligdags venlighed, som alle har taget for givet, til at visne.

Vi følger Max, Siw, Anna, Johan, Marko og Maria, der alle er i deres 30’ere og har deres egne problemer at slås med. I det forandrede Norrtälje føres de sammen på en måde, der er uventet for dem alle.

John Ajvide Lindqvists romaner udkommer i 25 lande og har en dedikeret fanskare i USA og England. Han er flere gange prisbelønnet og skriver manuskripter til film og tv. 

August

Køb nuSpænding
Ildlandet

Ildlandet

”Pascal Engman er den nye generations mester. Der er et utroligt drive i hans bøger og en vidunderligt velskrevet stil. Med ubesværet hånd kaster han dig ind i sit drama. Uimodståelig læsning.” – David Lagercrantz

Ildlandet

Kort tid senere bliver flere fremstående erhvervsfolk kidnappet, og deres familier bliver afkrævet løsesum.

I Sydamerika foregår en omfattende handel med organer. Virksomheden, der drives af en af de mægtige nazistkolonier i det sydlige Chile, vender opmærksomheden mod Sverige i jagten på flere donorkroppe.

Det går op for politiinspektør Vanessa Frank, at der er en sammenhæng mellem begivenhederne. Hun er afskåret fra sin arbejdsplads, men udkæmper alligevel en krig på flere fronter mod den internationalt organiserede kriminalitet, som viser sig at have grene helt ind i den svenske politistyrke. 

Juli

Køb nuSkønlitteratur

Det der skiller os

En international bestseller om at finde sin vej i verden i jagten på det gode liv, ægte kærlighed og en identitet, man selv har valgt.

Om Britt Bennett

Britt Bennett er født i Oceanside i den sydlige del af Californien. 
Hun debuterede som forfatter i 2016 med bogen Mødrene (The Mothers). Bogen blev en New York Times bestseller, og der har derfor været store forventninger til hendes næste bog. I 2020 udkom hendes anden roman The vanishing half, som er udkommet på dansk i 2021 med titlen, Det der skiller os. Bogen har fået fantastiske modtagelser fra både anmeldere og læsere. Det der skiller os har fået en plads på New York Times top-10 over de bedste bøger i 2020.

Brit Bennett er af National Book Foundation blevet kåret til en 5 Under 35, og blev udvalgt til at være en af Times’ Next 100 Influential People. 

Juni

Køb nuSkønlitteratur
Shuggie bain

Shuggie Bain

Shuggie Bain er den uforglemmelige fortælling om drengen Hugh ”Shuggie” Bain, en sød og ensom dreng som tilbringer sin barndom i et nedslidt alment boligbyggeri i firsernes Glasgow. Thatchers politik har gjort fædre og sønner arbejdsløse, og snart hærges byen af fattigdom, misbrug og forfald.

Shuggie Bain

Shuggies mor Agnes lever livet hårdt. Shuggie forguder hende, men hun er også en sten i skoen for både ham og hans søskende. Hun drømmer om at få foden under eget bord, mens hun bestiller tilfældige postordreting på kredit og forsvinder ind i sin egen verden, mens hendes mand ser andre kvinder. Agnes drikker, og hun bruger langt det meste af familiens understøttelse på guldøl, som hun drikker af tekrus. Agnes’ andre børn finder på hver sin måde væk i sikker afstand af deres alkoholiserede mor, og Shuggie overlades alene til hendes udsving mellem hovedløs druk og tørlagt fornuft. Shuggie længes desperat efter at være normal, selvom hans omverden ser ham som en afviger.