Graphic novels

graphic-novel

Danske graphic novels

Bliv grebet af de gode historier fra Danmark

Gys og spænding

Til dig der elsker en god krimi eller et godt gys

Romantik & erotik

Fristelser og forførelse

Bøger om unge til unge

Læs om livet som ung

Fantasy og Science fiction

Tag på en rejse til det ukendte

Hverdagsliv

Samtidshistorier

Mellemøsten

Stærke historier fra en anden verden

Graphic novel

Tag med ind i universet af et spændende visuelt format, som har været glemt en smule siden tegneseriens storhedstid i 80’erne. Der bliver heldigvis oversat mange udenlandske udgivelser til dansk, og det er derfor nemt at få fingre i en graphic novel på dansk. Hvis du  aldrig har læst en graphic novel før, kan du måske finde din næste oplevelse blandt de temaer vi har fremhævet her på siden, danske graphic novels, sjove historier, gys og spænding, romantik og erotik, biografier og erindringer, historie og videnskab, graphic novels om unge til unge, fantasy og science fiction, hverdagsliv samt mellemøsten.

Hvad er en grafisk novelle?

Opbygningen af en grafisk novelle ligner tegneseriens. Den består af illustrationer, smukke stemningsfyldte billeder, talebobler og en opbygning i rammer og afgrænsede kasser, som får øjnene til at følge den naturlige vej i fortællingen. Historierne er længere og afsluttende, de er dybdegående og mere seriøse end vi kender det fra den klassiske tegneserie.

Formatet er i varierende størrelser, enkelte har samme højde og tykkelse som en almindelig roman, andre har samme størrelse som et tegneseriealbum, mens nogle er trykt i kvadratiske eller aflange udgaver. Der er stor forskel på tegnernes streg og billedstil, de kan være meget detaljeret og farvelagt, mens andre er sort/hvide stregtegninger. Det er således let at finde en grafisk novelle, som fanger lige dit øje og interesse.

Værkerne omhandler ofte emner, som kan være svære at fortælle kun med ord, f.eks. tabubelagte, svære og tunge erindringer, eller historisk indviklede og komplicerede begivenheder. Men der findes også humoristiske grafiske noveller, og helt almindelige hverdagshistorier. Ligesom portrætter af kendte personer, uhyggelige fortællinger eller erotiske historier findes som Graphic novel.

Graphic novels er indbundne og flotte i bogreolen. Emnet i bogen kan opfordre til samtale og debat i hjemmet eller mellem venner. Uanset om det er et alvorligt emne eller en humoristisk historie, kan de ligge til grund for en god samtale.

En grafisk novelle kan fange læsere, som ikke normalt giver sig i kast med en almindelig roman, fordi billeder og ord i disse bøger fortæller en historie visuelt, som vi er vant til på film.

Danske graphic novels

Historierne i danske og udenlandske udgivelser omhandler alt fra krimi, fantasy, science fiction over i biografier, historiske begivenheder og dansk hverdagsliv og ungdomsliv. Når man som læser kaster sig over en grafisk novelle på dansk, kan fantasien få frit spil, fordi det visuelle og teksten ikke nødvendigvis fortæller hele historien, men overlader noget af den til læserens fantasi. Læser du graphic novels af danske forfattere kan du måske bedre forbinde historien med ting i dit eget liv. Som læser af en grafisk roman kan du få en oplevelse af at være med i historien.

Læsere af graphic novels

Genren henvender sig til både unge og voksne, da historierne er længere og mere alvorlige end i en tegneserie. Mens emnerne er en bred vifte lige fra fantasy til hverdagsliv, vil der således være noget for enhver læser, uanset om du blot vil underholdes, lære nyt eller er interesseret i et af emnerne. De kan være fine til de læsere, som gerne vil opleve den gode historie, men som ikke har lyst til at læse flere hundrede sider med tætskrevet tekst. Kombinationen af tekst og illustrationer giver en unik læseoplevelse, som flere og flere læsere har fået øjnene op for.

Har du læst tegneserier som barn, vil du med sikkerhed også nyde graphic novels som voksen. At fordybe sig i historien, se og nyde illustrationerne og vende tilbage til den følelse det var, at glemme tid og rum for en stund.

Er du samler, finders der mange nye udgivelser, som erfarne læsere af graphic novels og tegneserier vil kunne nyde og tilføje til deres eksisterende samling.

De første graphic novels

Begrebet blev brugt første gang i midten af tresserne, men først i 70’erne begyndte tegneserieforfattere og forlag at udgive tegneserier under betegnelsen graphic novels. Det fik nye læsere på banen, som ikke tidligere havde læst tegneserier, da graphic novels blev opfattet som finere litteratur end tegneserien. I dag flyder begrebet lidt sammen og flere læsere får øjnene op for de nye udgivelser, som er oversat til dansk eller skrevet af danske forfattere. Der er ikke så mange superhelte, men flere seriøse fortællinger, som fanger læsere af romaner og læsere, som i barndommen læste tegneserier.

En kendt graphic novel er ”Maus” af Art Spiegelman, en holocaust-fortælling fra 1986, den vandt en Pulitzer-pris i 1992. Siden er der udkommet mange nye titler som graphic novels og det er stødt stigende, så der hvert år vil være nye spændende udgivelser til læserne.

Pingprisen – en dansk tegneseriepris

De første Pingpriser blev uddelt fra 1986-1996, det var ærespriser som blev givet til en tegneserietegner eller -formidler. Den nuværende Pingpris er uddelt siden 2012 af Dansk Tegneserieråd og tegneseriemagasinet Nummer 9 i samarbejde med Storm P. Museet.

Den danske Pingpris uddeles hvert år i syv kategorier og en ærespris.

  • Bedste danske tegneserie
  • Bedste danske debut
  • Bedste børne-ungdomstegneserie
  • Årets journalistiske tegninger
  • Bedste danske nettegneserie
  • Bedste internationale tegneserie
  • Bedste internationale tegneserie på dansk

Æresprisen tildeles en person, der har haft særlig betydning for tegneserien i Danmark.

Formålet med prisen er at hylde de bedste danske tegneserier samt synliggøre og formidle tegneserier af højeste kvalitet.

Hos Bog & Idé håber vi at flere nye og erfarne læsere vil nyde godt af det store udvalg af graphic novels her på siden eller vores tegneserier her.