Bøger med humor

Alfred og gabestokken

Alfred og gabestokken er et moderne eventyr om at være anderledes, om at være barn og voksen og om forelskelse og frihed. Og er på ægte eventyrvis krydret med en dejlig humor. Jesper Wung-Sung, forfatter til denne bog, vandt i marts 2019 Kulturministeriets forfatterpris for børne- og ungdomsbøger, for netop denne bog. Fortællingen egner sig godt til børn i alderen 10 år og op. . 

Karmaboy 

Den første bog i serien Karmaboy handler om drengen Niller på 11 år, der gerne vil redde Skovlunde Bytorv. Der er nemlig en komet på vej. Men Niller er også en dreng, der ikke tør så meget, lige indtil hans bedste ven Tykke losser ham bagi og siger, at han skal være superhelten Karmaboy. Denne sjove serie egner sig godt til alderen 8-12 år.

David Williams

David Walliams (f. 1971) er britisk kominer, skuespiller, forfatter, tv-vært og dommer i Britain's got talent. Hans børnebøger er utroligt populære verden over, og de har konsekvent ligget i toppen af bestsellerlisterne, siden han begyndte at skrive i år 2000. Der udover er hans bøger bare mega sjove og egner sig godt som højtlæsning til børn i alderen 6-7 år og læs selv til børn fra 9 år.

Bøger med humor

Når din baby er 2 til 6 måneder gammel, begynder han/hun at reagere på smil og du kan måske opleve de små grin allerede fra ca. 4 måneders alderen, når barnet oplever en lille bog med lyde for første gang. Alle lege, som involverer humor, er gode for dit barn. Der skal smiles, grines og leges en masse lege med humor. Bøger med humor skal introduceres på det det niveau, hvor barnet befinder sig. Undersøgelser viser at humor er med til at opbygge børns selvværd, gøre det nemmere for dem at få venner og generelt håndtere modgang bedre.

Når børn er ca. 1 år gamle elsker de gemmelege og der findes utallige sjove bøger, hvor figurer, mennesker eller dyr har gemt sig. Fra barnet er 2-3 år gammelt udvikles sproget. Fra barnet er ca. 3-6 år begynder børn selv at lege med sproget, bruge rim, remser og vrøvlesprog som et humoristisk element. Fra 6 årsalderen begynder børn at forstå humor i dobbeltbetydninger, der kan være i ord f.eks. ”Hvorfor er det kun fædre, der må drikke af Kattegat? Fordi det er et farvand.” Fra 7-årsalderen begynder barnet så småt med voksenhumor. Her begynder deres forståelse også for ironi, sarkasme, norm- og kulturforskelle.

Generelt set så ler børn 10-30 gange mere, end vi gør som voksne!

Børne elsker generelt humor, sjove vittigheder og bare at grine. Det gør vi voksne jo sådan set også.  Humor er en vigtig del af at gøre hverdagen sjovere, så den føles kortere og lettere på de lange og tunge skoledage. Bøger med humor er rigtig gode til at gøre det sjovere for børn at læse og samtidig øge læselysten og hjælpe med at knække læsekoden. Humor hjælper til at gøre indlæringen til en leg.

Så hvorfor ikke starte med at læse bøger med humor som en sjov og hyggelig stund sammen i familien, hvor I alle kan grine og fjolle?

På denne side finder du et stort udvalg af bøger med humor som virkelig stimulerer lattermusklerne til børn og unge i alle aldre. Der er både aktivitetsbøger, seriebøger, vigtighedsbøger samt mange andre humoristiske historier til at gøre læsningen sjovere.