Månedens læseoplevelse for børn

dreng med bog

I Bog & idé vil vi gerne fortælle dig, hvilke børnebøger vi elsker allermest. Derfor anbefaler vi hver måned en ny læseoplevelse for børn. Det kan være alt lige fra de gode gamle, som vi kender så godt, til nyheder og ny-klassikere eller glemte, fantastiske børnebøger, som fortjener at blive læst igen og igen og igen. 

Marts

Om marts måneds læseoplevelse for børn

Piger skal være yndige og dygtige. Piger skal være vilde og blodige. Piger skal være sjove og gakkede.
Piger skal være lige præcis, som de er. Og det er missionen med Kampklar , som er ni historier om vilde, opfindsomme, modige, ja alle slags piger. Læs for eksempel om Freja, der udnævner sig selv til superhelt. Eller Alma, der bygger en rumraket.

Januar/Februar

Om januar/februar måneds læseoplevelse for børn

Drengen med fornemmelser for dinosaurer er en fascinerende og anderledes billedbog, som bringer dinosaurerne tæt på os på en helt ny og vedkommende måde. Emnet er formidlet i børnehøjde gennem velkendte situationer, som en gåtur i skoven, eller en strandtur i sommerferien. Bogen henvender sig til de 4-8 årige

December

Om december måneds læseoplevelse for børn

Holgis og far er den perfekte højtlæsningsbog til børn mellem 3-7 år. Bogen handler om den helt særlige magi, der opstår mellem en søn og en far, der ikke har styr på tingene, men får det bedste ud af hverdagen. Bogen har masser af humor, hiphopreferencer og gakkede rap, som også vil få oplæseren til at trække på smilebåndet. I bogen går farmand og Holgis med hinanden i hånden ud i en verden fuld af madpakker, fejlbarligheder, glemte fastelavnskostumer og betingelsesløs kærlighed. Selvom far bare er et menneske fra en svunden tid med kassettebånd, så er han også Holgis’ evige hverdagshelt. Og det er kernen i Rasmus’ bog. For hvem genkender ikke de alt for tidlige morgener, glemte aftaler og magiske nødløsninger?  

November

Om november måneds læseoplevelse for børn

En skrupskør historie i højt tempo til alle børn der elsker action og spænding, og som er vilde med YouTuber Nikis Topgaards univers.

Skrevet af Kristoffer J. Andersen som er blevet rost for sin evne til at vække børns lyst til at læse.

Anbefales til børn fra 10 år som f.eks. har læst Ternet Ninja, eller som skæg og skæv højtlæsning.

Oktober

Om oktober måneds læseoplevelse for børn

Midnat er den tid, hvor alle børn sover tungt, altså alle bortset fra … Midnatsbanden! For det er her, alt det spændende starter … Da Tom bliver ramt i hovedet af en cricketbold, bliver han sendt til Lord Funt hospitalet, hvor en temmelig kradsbørstig portør byder ham velkommen. Og selv om dette var en slem overraskelse, så er det intet imod den frygtindgydende oversygeplejerske fra børneafdelingen … Men det, som Tom ikke ved, er, at han står på tærsklen til en af de mest spændende oplevelser i hans liv!

Bogen er perfekt til oplæsning fra 6-7 år og selvlæsning fra 9 år.  

September

Om september måneds læseoplevelse for børn

ALLE TIDERS BØGER vi læser sammen er en antologi med historier og flotte illustrationer, der aldrig har været sat sammen før, lige fra H.C. Andersen-eventyr fra 1835 og Kaalunds fabler over Palle alene i verden og Halfdan Rasmussens børnerim til Cirkeline, Kaj, Vitello, Carl og Lille Frø.

Bogen vil inspirere til at dykke ned i den danske børnebogsskat og er oplagt til danske børnefamilier både nu og mange år frem.

August

Om august måneds læseoplevelse for børn

Bogen er illustreret delvis af faktuelle billeder og modeller, delvis af Thomas Hjorthaabs humoristiske streg, der også har akkompagneret Johans kloge ord i både Bogen om verden og Hvad er et æg?. For børn fra 11 år.

I Kompasnålen der bevægede sig – en bog om Hans Christian Ørsted og elektromagnetismen belyser Johan Olsen i sin sædvanlige sprudlende stil, hvad det var for en opdagelse, Ørsted gjorde, der kom til at ændre den videnskabelige verden og alle menneskers hverdag for altid. Johan Olsen er ambassadør for HCØ2020, og bogen her er hans bidrag til fejringen af Ørsteds revolutionerende opdagelse.

Juli

Om juli måneds læseoplevelse for børn

Serien om Sallys far er en nyklassiker hos danske børnefamilier, fordi det er virkelig sjov højtlæsning for forældre - og til børn i alderen 4-7 år.

Sally skal på ferie til All Inclusive-land sammen med lillebror Eddie, mor og far. Men passer det, når far siger, at voksne ikke behøver bruge solcreme? Og at pomfritter og ketchup fra buffeen tæller som grøntsager? Er det rigtigt, at ingen mennesker i udlandet forstår dansk? Og løb Sallys far virkelig hele vejen til Italien, da han var dreng, fordi der ikke fandtes flyvemaskiner dengang? Det bliver en helt igennem fed (og mega pinlig) ferie sammen med Sallys far.

Juni

Om juni måneds læseoplevelse for børn

Var dit barn vild med Sallys far og Iqbal Farooq, så er Naja Münster - Ferie, fjender og flødeskum lige sagen. Naja Münster er en pige på 10 år, og så er hun en af Danmarks allerstørste YouTube-stjerner. Hun er kendt for sit gode humør og sine sjove pranks - og for at være en del af en vaskeægte YouTube-familie. Humoren og hverdagen i familien er omdrejningspunktet i denne serie, og bøgerne skal være med til at skabe større læselyst hos børn. Bøgerne om Naja Münster kan bruges både til højtlæsning og selvlæsning, til børn i alderen 6-9 år.

Maj

Om maj måneds læseoplevelse for børn

Villads fra Valby spiller fodbold er en fortælling, der udgør en af hverdagens små dramaer i Villads fra Valby-serien. Når det regner, kan det godt være svært at finde på noget at lave. Man må nemlig hverken få is eller lege udenfor uden regntøj på. Men som alle, der kender Villads, ved, er han rigtig god til at finde på ting, som man sikkert gerne må.

Villads fra Valby er en serie af børnebøger, der kan læses uafhængigt af hinanden, og tager udgangspunkt i hverdagssituationer, de fleste børn vil kunne genkende. 

Bogen fungerer glimrende som højtlæsning, hvor de flotte illustrationer sørger for, at de yngste Villads-fans også kan være med.


April

Om april måneds læseoplevelse for børn

Aisha og hendes forældre flytter ind i Den Fortryllede Hytte, hvor der gemmer sig hemmeligheder i hver en krog. Aisha får hurtigt en ny veninde, Emilie, og de to piger drager til et fjernt, magisk rige, hvor de møder enhjørningerne i Den Fortryllede Dal. Riget regeres af enhjørninge dronningen Aurora, men den lede enhjørning Selena kæmper for at vælte hende af tronen. 

Ildens enhjørning er første bind i serien. 

Enhjørningemagi er perfekt til fans af bestsellerserierne Det Hemmelige Rige og Hemmelige Prinsesser. Fra 6 år.


Marts

Om marts måneds læseoplevelse for børn

Bogen foregår i samme univers, som forfatterens populære Godnat og sjov godt, men denne gang er det ikke godnathistorier fortalt til drengen Otto, men derimod historier om alt det Otto selv oplever i børnehaven og derhjemme. Fortællingen er fyldt med glade og farvemættede illustrationer, der gør bogen attraktiv for børnehavebørn, deres forældre og lidt ældre søskende. 

Februar

Om februar måneds læseoplevelse for børn

Wimpy Kid henvender sig til piger og drenge i alderen 8-12 år og har virkelig vundet indpas hos den gruppe af børn, der betragtes som mere modstridende læsere. Disse børn får ofte en rigtig god læseoplevelse - og måske den første af slagsen - ved at læse en Wimpy Kid-bog. Under ombygning er 14. bog i den populære Wimpy Kid-serie og egner sig til læsere, der også har læst de andre bøger i serien.

Januar

Om januar måneds læseoplevelse for børn

Lær om farver, tal, størrelser, lyde og modsætninger sammen med de sødeste kæledyr, gårdens dyr og de vilde dyr fra savannen. 
Ti små og solide papbøger introducerer barnet for kendte ord og begreber via flotte billeder og små opgaver, som barnet kan løse.
Når barnet er færdig med bøgerne, fungerer bogkassen som puslespil, hvor bøgerne skal lægges rigtigt på plads.

Udvalgte børnebøger

Mød bl.a. de kendte fortællinger om Lotte og Totte, Søren og Mette...