Udklædning
Udklædning
Udklædning til børn er noget af det sjoveste, børn elsker nemlig at lege rollespil og lege at de er en helt anden. Vi har her på siden samlet et bredt udvalg, så der er inspiration til den næste udklædningsfest.
Både halloween og fastelavn er en oplagt mulighed for at kunne klæde sig ud, her er der tradition for, at man finder et sejt kostume, hvorefter man går rundt i nabolaget med sine venner og siger slik eller ballade. Men børnene kan også sagtens klæde sig ud derhjemme. Her kan man have nogle forskellige kostumer og vælge imellem, så de kan lege sig ind i en rolle med de forskellige kostumer. Udklædningen gør legen meget sjovere, da børnene kan ligne præcis den figur, som de leger.
Udklædning til fastelavn
Fastelavn er indbegrebet af udklædning. Hertil følger fastelavnsboller og at slå katten af tønden selvfølgelig også med. Dette er noget både børn og voksne samles om hvert år, på skolerne, i børnehaverne, i fritidsklubber mm. Dagen er nærmest blevet en fest for børnene, som bliver markeret med fest og farver.
Her er der tradition for at børnene møder op i deres fine udklædning, hygger sig med fastelavnsboller og slår derefter katten af tønden, hvorefter man udnævner en kattedronning og en kattekonge.
Nogle børn går også rundt i deres udklædnings tøj, til de nærmeste huse hvor de bor og ringer på dørene, synger en fastelavns sang og får derefter lidt penge eller slik. ’Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.’
Denne tradition med at gå rundt og rasle, minder meget om Halloween, hvor man gør lidt det samme.
Betydningen af fastelavn i gamle dage
Hvad mange ikke ved er, at fastelavn oprindeligt var en voksenfest, med en helt anden historie og betydning. Det danske ’fastelavn’ kommer fra det tyske ’vastelavent’ og ’fastelabend’, som begge betyder aftenen inden fasten eller fasteaften. Dette skal ses om markeringen af den 40 dages lange faste, som starter lige efter fastelavn og varer lige til påske. Fastelavn bliver også kaldt for karnevalstiden, hvor det danske ord ’karneval’ kommer fra det latinske ’carne vale’, som betyder ’farvel til kød’. I de 40 dage, skulle folk faste og undgå enhver form for nydelse af bestemte madvarer, især kød.
Historien bag at ’slå katten af tønden’ er dyster og op til 1800-tallet var fastelavn en voksenfest. Her blev der indtaget rigelige mængder af mand og alkohol, de voksne klædte sig ud, festede og dansede og slog katten af tønden. Men at ’slå katten af tønden’ var ikke som vi tror, dette skete ofte til hest og ovenikøbet med en levende kat i tønden. Katten symboliserede det onde, det ville de gerne beskytte sig imod, og derfor slog de helt bogstaveligt talt ’katten af tønden’, for at holde de onde ånder væk.
Heldigvis er det ikke sådan mere og vi fylder i stedet for tønden op med lækkert slik i dag, og det nærmeste vi kommer en kat, er den der er lavet i papir og klistret fast på tønden.
Udklædning til fastelavn
Nu til dags bruger både børn og voksne udklædning til fastelavn, her kan vi nemlig klæde os ud, lige præcis som det vi har lyst til. Nogle steder bliver der også holde konkurrencer for bedste udklædning, derfor er det med at gøre sig umage.
Det at klæde sig ud, trækker paralleller tilbage til middelalderen, hvor det var de voksne som klædte sig ud til fastelavnsfesterne. Her brugte de udklædning som lignede djævle, hekse og andre uhyggelige ting, for at skræmme de onde ånder væk.