Akademiets Store Pris

Det Danske Akademi er en selvstændig institution, Det består af højst 20 medlemmer, der en gang om måneden mødes på Akademiets hjemsted, Rungstedlund. Akademiet uddelte tidligere prisen hvert år, men siden 1982 uddeles den fornemme pris hvert andet år. Det Danske Akademis Store Pris regnes almindeligvis for landets fornemmeste anerkendelse af et forfatterskab. Her ses et udsnit af vindere:

2018  Christina Hesselholdt
2016  Helle Helle
2014  Knud Sørensen
2012  Thomas Boberg
2010  Jørn Riel
2008  F.P. Jac
2006  Bent Vinn Nielsen
2004  Peer Hultberg
2002  Vagn Lundbye
2000  Kirsten Thorup

Nedenfor finder du bøger af forfattere, som har vundet Akademiets store pris gennem tiderne. 

2018

Christina Hesselholdt

Christina Hesselholdt er født i 1962 og uddannet fra forfatterskolen. Hun har i mange år også fungeret som lære på skolen og har en Cand. phil. i litteraturvidenskab.

Hendes bøger er kendt for at blive skrevet i et sansende og poetisk sprog. Hun debuterede med sin første roman "Køkkenet, gravkammeret & landskabet" i 1991. Hendes bøger er blevet oversat til flere forskellige sprog, 

Hun har blandt andet vundet Beatrice-prisen i 2007, Kritikerprisen 2010, Radioens Romanpris 2017 og Det Danske Akademis Store Pris 2018. 

Vinder Akadamiets Store Pris 2018

I vindertalen til Christina Hesselholdt blev der udtalt at hendes forfatterskab var banebrydende for 90ernes kortprosa. De udtaler at hun er en eksklusiv forfatter, med bøger hvor humor og sorg løber side om side. Hendes bøger fylder en med håb og savn. 

Akadamiet udtaler at man som forfatter får lyst til at skrive når man læser Christina Hesselholdt, fordi man får lyst til at se, lytte og være sammen med de mennesker i historien. Udover at hendes bøger er kvalitetslitteratur af højeste rang, er deres stærkeste kendetegn dog at de ikke ligner noget andet der findes på skrift. 

Christina Hesselholdt

Se vores udvalg af bøger af Christina Hesselholdt

2016

Helle Helle

Helle Helle er født i 1965 og som ung pige drømte hun om at skrive. Hun læste derfor litteraturvidenskab på universitet og blev uddannet forfatter i 1991. 

Hendes bøger bære præg af realisme og omhandler ofte ensomhed, død og tab. Hun debuterede i 1993 med tekstsamlingen "Eksempler på liv". Hendes bøger er oversat til 14 forskellige sprog. 

Hun har blandt andet vundet Akademiets Beatricepris 2003,  De gyldnelaurbær 2012, Det Dansk Akademiets Store Pris i 2016 og Holbergmedaljen 2019. 

Vinder Akademiets Store Pris 2016

I vindertalen til Helle Helle udtaler det Danske Akademi at hendes bøger har en helt specielt fortæller måde. Hendes bøger har ofte fokus på kvinderne og deres kamp. Det er kvinder med meget beskedne karriere ambitioner men store livsdrømme. De er gladest når de er sammen med veninderne, men leder alligevel efter bekræftelse fra manden. 

Der er fokus på virkelige og uoprettelige katastrofer i menneskers liv, men hun lader aldrig hendes karakter sidde fast i ulykkerne. 

Hendes bøger har gjort stort indtryk på alle medlemmerne af Det Danske Akademi, og de havde længe tænkt at hvis hun fortsatte med denne stil skulle hun vinde. 

Helle Helle

Se vores udvalg af bøger af Helle Helle

Akademiets Store Pris

Prisen gives for et forfatterskab som helhed – derfor har vi fremhævet nogle af forfatterens mest kendte bøger og/eller bøger om forfatteren.

Medlemmerne af akademiet er fortrinsvis skønlitterære forfattere og litteratur- eller sprogforskere, men de kan også – videnskabeligt eller i praksis – have deres arbejdsfelt inden for andre kunstarter.

Prisen har til formål at "virke for danske sprog og ånd, især inden for litteraturen".

Akademiets Store Pris 

Bøger af tidligere vindere af prisen