Bog & idéBøger

Glasnøglen

Glasnøglen er en skandinavisk krimilitteraturpris.

Prisen uddeles af Det Skandinaviske Kriminalselskab og er opkaldt efter en roman af Dashiell Hammett. Den gives for den bedste nordiske krimi i det foregående år og uddeles i forbindelse med selskabets årsmøde.

Prisen omfattede fra begyndelsen Danmark, Norge og Sverige. Fra 1998 kom Finland med, fra 2001 også Island. Der er for de to sidstnævnte lande det særlige krav, at bogen skal kunne læses på et af de andre nordiske sprog. Der er for hvert land udpeget en jury på tre personer. Juryen nominerer landets kandidat.


Vindere af Glasnøglen

2024: Levende og døde

299,95 DKK

I den lille hallandske by Skavböke findes liget af en teenagedreng i bagagerummet på en bil. Dagen efter er en anden dreng stukket af hjemmefra, og inden længe er en tredje død. Alle tre stod de på tærsklen til voksenlivet. Politiets efterforskning kommer ingen vegne, men to navne går hele tiden igen: Sander Eriksson og Killian Persson.

Læs mere

2023: Zetterborg-sagen af Max Seeck

269,95 DKK

Dansk-grønlandske Pipaluk mærker uroen, og hun begynder at overveje noget, som tidligere var utænkeligt. Hun begynder at overveje at vende tilbage. Tilbage til Grønland. Det Grønland, hun som ung pige akkurat slap fra i live, men som aldrig har sluppet taget i hende.

Læs mere

2022: Mørket under isen af Morten Hesseldahl

99,95 DKK

Dansk-grønlandske Pipaluk mærker uroen, og hun begynder at overveje noget, som tidligere var utænkeligt. Hun begynder at overveje at vende tilbage. Tilbage til Grønland. Det Grønland, hun som ung pige akkurat slap fra i live, men som aldrig har sluppet taget i hende.

Læs mere

2021: Stormfald af Tove Alsterdal

70,00 DKK

Olof var kun fjorten år, da han tilstod mordet på en lidt ældre pige, Lina. Treogtyve år senere drejer han af E4 i Ångermanland, ind på de små veje, der fører til hans barndomshjem. I badeværelset finder han sin far død, myrdet med en jagtkniv. Eira Sjödin er lige vendt hjem til sin barndomsby – for at arbejde ved politiet og for at tage sig af sin mor.

Læs mere

2020: Skyggejægeren af Camilla Grebe

99,95 DKK

En februarnat i 1944 bliver en kvinde fundet myrdet i en lejlighed i Stockholm. Hun bløder fra baghovedet og fra hænderne, der med et stort søm er naglet fast til gulvet. Morderen bliver aldrig fundet.

Læs mere

2019: Sommermørke af Stina Jackson

99,95 DKK

I de dybe norrlandske skove er sommernætterne evigt lyse, og med midnatssolen hængende højt på himlen kører Lelle søvnløs rundt hver nat og leder efter sin forsvundne teenagedatter. Det har han gjort i tre år. Hun forsvandt en dag, hvor hun stod og ventede på bussen. Ingen så noget, og politiet har ikke nogen spor.

Læs mere

2018: Husdyret af Camilla Grebe

99,95 DKK

"Camilla Grebe bliver bare bedre for hver bog. Husdyret er en stærk og vigtig krimi med godt tempo." - Arne Dahl, krimiforfatter Som teenager fandt Malin liget af en lille myrdet pige i skoven omkring Ormberg, hvor hun voksede op. Sagen blev aldrig opklaret. Syv år senere arbejder Malin som kriminalassistent og bliver sendt tilbage til hjembyen Ormberg for sammen med nogle kolleger at grave i den gamle sag og finde nye spor.

Læs mere

2017: Størst af alt af Malin Persson Giolito

148,95 DKK

Et skoleskyderi har fundet sted på et gymnasium i en af Stockholms mest velhavende forstæder. Maja Norberg er 18 år gammel og står tiltalt for at være indblandet i massakren, hvor både hendes kæreste og hendes bedste veninde blev dræbt. Ved romanens start har Maja tilbragt 9 lange måneder i varetægtsfængsel. Nu træder hun ind i retssalen.

Læs mere

2016: Harpiks af Ane Riel

100,00 DKK

Det var mørkt i det hvide værelse, da min far slog min farmor ihjel. Jeg var der. Carl var der også, men ham opdagede de aldrig. Alt var anderledes dengang. Det var før, min fars ting var begyndt at fylde så meget, at vi ikke længere kunne komme ind i stuen. Og før min mor var blevet så stor, at hun ikke længere kunne komme ud af soveværelset. Men det var efter, at de havde meldt mig død, så slap jeg for at komme i skole.?

Læs mere

2015: Eremitten af Thomas Rydahl

79,95 DKK

På en strand på den kanariske ferieø Fuerteventura holder en spritny bil. På bagsædet står en papkasse med en lille død dreng. Ingen savner ham. Der er intet spor af bilens fører, ingen fod- eller fingeraftryk og tallet på bilens kilometertæller giver ingen mening.

Læs mere

2014: Den sidste pilgrim af Gard Sveen

88,95 DKK

Hjemmehjælperen mærker, at noget er helt galt, da hun ankommer til villaen i Holmenkollen. Fordøren er smækket på vid gab. Husets ejer, Carl Oscar Krogh svarer ikke, da hun kalder, og hunden er ingensteds at se. Hun finder dem begge inde i huset grusomt slagtede, blod overalt.

Læs mere

2013: Jakthundende af Jørn Lier Horst

50,00 DKK

For 17 år siden ledede William Wisting politiefterforskningen af en af landets mest medieombruste sager, sagen om den forsvundne Cecilia Linde, der blev fundet myrdet. Nu er sagen i søgelyset igen, for det ser ud til, at beviserne der fældede gerningsmanden var forfalskede. Wisting bliver suspenderet, og medierne lugter blod.

Læs mere

2012: Det syvende barn af Erik Valeur

139,95 DKK

Ved fødslen har de syv børn en eneste ting til fælles: De kommer til verden på Rigshospitalets fødegang B, og de skal alle bortadopteres. I månederne efter finder frøkenerne på det berømte spædbørnehjem Kongslund nye familier til dem rundt om i Danmark, og de vokser op uden at ane det mindste om deres fortid. Men en af børnene bærer på en hemmelighed, som for enhver pris skal skjules.

Læs mere
Usynlig
Usynlig

2011: Den døende detektiv af Leif G. W. Persson

2010: Flaskepost fra P af Jussi Adler-Olsen

129,95 DKK

I Skotlands yderste ende, helt oppe på politistationen i Wick, havde en ridset flaske stået i ganske, ganske lang tid. Ingen tog notits af den, og ingen bemærkede brevet indeni. Derfor undrede ingen sig over, hvad de halvt udviskede bogstaver HJÆLP mon kunne betyde.

Læs mere

2009: Natstorm af Johan Theorin

99,95 DKK

Når den kraftige storm blæser over Øland, gør man klogest i at holde sig indendøre. Stormen bringer nemlig is, sne og tåge med sig og nedlægger alt på sin vej.

Læs mere

2008: Luftkastellet der blev sprængt af Stieg Larsson

129,95 DKK

To hårdt sårede personer bliver bragt til Sahlgrenska Sygehus i Göteborg. Den ene er Lisbeth Salander, som er efterlyst, mistænkt for tredobbelt mord. Hun har en livstruende kugle i hjernen og må straks opereres. Den anden er Alexander Zalachenko, en ældre mand som Lisbeth har hamret en økse i kraniet på. 

Læs mere

2006: Mænd der hader kvinder af Stieg Larsson

129,95 DKK

Mikael Blomkvist, journalist ved tidsskriftet Millennium, får en usædvanlig opfordring. Henrik Vanger, pensioneret direktør for Vangerkoncernen, vil have Mikael til at skrive slægtens historie. Men det viser sig snart, at familiekrøniken bare er et dække over Mikaels virkelige opgave: at finde ud af, hvad der skete med Henrik Vangers unge slægtning Harriet, som forsvandt for snart fyrre år siden.

Læs mere

2005: Udyret af Anders Roslund og Börje Hellström

89,95 DKK

To børn findes døde i en kælder. Fire år senere undslipper deres morder fra en fangetransport. Politiet er overbeviste om, at han vil dræbe igen. I en lille svensk by afleverer en far sin datter usædvanligt sent i børnehaven. Få timer senere bliver hun fundet maltrakteret og myrdet. Da politiet ikke ser ud til at kunne løse sagen, tager pigens far sagen i egen hånd.

Læs mere

2003: Tavs som graven af Arnaldur Indridason

49,95 DKK

Reykjavík har vokseværk. Det, der tidligere var et sommerhusområde, er nu ved at blive forvandlet til et villakvarter, og på denne byggeplads finder et barn noget, der viser sig at være en menneskeknogle. Den har ligget så længe, at arkæologer nu må udgrave skelettet, sandsynligvis af en gravid kvinde.

Læs mere

2002: Nordmosen af Arnaldur Indridason

49,95 DKK

Nordmosen er første bind i serien fra sagaøen med kriminalinspektør Erlendur og hans team.En ældre mand findes myrdet i sin kælderlejlighed i Reykjavík. Den afdøde er en særling, som aldrig har gjort noget særligt væsen af sig, det er derfor svært at se, hvorfor nogen skulle ønske at myrde ham. Men det, der ved første øjekast, ser ud til at være et rovmord, er ikke, hvad det giver sig ud for.

Læs mere

2001: Savnet af Karin Alvteget

49,95 DKK

Sibylla eksisterer sådan set ikke. I de sidste femten år har hun levet fuldstændig uden for det etablerede samfund. Anonymt og upåagtet. Som en af Stockholms mange hjemløse overlever hun fra dag til dag med alt hvad hun ejer og har i sin rygsæk.

Læs mere

2000: Carambole af Håkan Nesser

88,95 DKK

Carambole af Håkan Nesser Børn bør ikke dø før deres forældre. Men af og til går det ikke, som det skal: en mørk vej, en beruset bilist, en ung mand, der dør – og så ruller begivenhederne i Maardam som kuglerne på et billardbord. For bilisten er alt med ét slag ændret, og han drives ud i et desperat forsøg på at nulstille sin handling.

Læs mere

1999: Lime's billede af Leif Davidsen

129,95 DKK

eter Lime er fotograf. Paparazzo-fotograf. En dag i Spanien indfanger Lime med sin telelinse et billede, der skal komme til at ændre hans liv mere end ofrets. Samtidig dukker et andet billede af en gådefuld kvinde fra Limes fortid op.

Læs mere

1998: Flagermusmanden af Jo Nesbø

129,95 DKK

Den norske kriminalbetjent, Harry Hole, sendes til Australien for at bistå i opklaringen af mordet på en ung, norsk kvinde. I lufthavnen bliver han mødt af Andrew Kensington, en aboriginal kriminalbetjent med en mindst lige så broget fortid som ham selv. Sammen bevæger de sig rundt i Sydneys red light district, King´s Cross, og forsøger at navigere efter de svage ekkoer fra en morder.

Læs mere

1997: Se dig ikke tilbage af Karin Fossum

79,95 DKK

Liget af en teenage-pige bliver fundet i udkanten af en lille by syd for Oslo, hvor alle kender alle. Førstebetjent Konrad Sejer skal i gang med en vanskelig sag.SE DIG IKKE TILBAGE er 2. selvstændige krimi i Konrad Sejer-serien

Læs mere

1995: Masken i spejlet af Erik Otto Larsen

69,95 DKK

"Masken i spejlet" er den stemningsfyldte kriminalroman om Svane og Birk fra Rejseholdet, der bliver sat på en makaber og dyster sag. Der er blevet begået tre bestialske mord og et enkelt mordforsøg, og politiet frygter, at der er en nådesløs og kynisk seriemorder på spil. En seriemorder, der kun går efter unge kvinder og som må og skal stoppes, før han slår til igen.

Læs mere

1993: Frøken Smillas fornemmelse for sne af Peter Høeg

148,95 DKK

I Smillas opgang bor Esajas, seks år. De bliver venner. En dag styrter Esajas ned fra et tag og bliver dræbt. Smilla tror ikke, det er et uheld. Hun har set hans spor i sneen. Og hun har fornemmelse for sne. Et portræt af en kvinde. Af hendes forhold til et barn. Af hendes forsøg på at opklare en forbrydelse i en kultur hun aldrig har forsonet sig med.

Læs mere

1992: Mordere uden ansigt af Henning Mankell

88,95 DKK

En ældre landmand og hans kone bliver bestialsk myrdet og skamferet til ukendelighed på en ensomt beliggende gård i Skåne. Ingen har nogensinde set så brutale mord i Sverige. Et af politiets spor peger mod udlændinge, og det udløser et voldsomt fremmedhad. Modstridende interesser lægger et massivt pres på opklaringsarbejdet og på kriminalkommissær Kurt Wallander, hvis privatliv også er i krise.

Læs mere