Weekendavisens Litteraturpris

Weekendavisens Litteraturpris har eksisteret siden 1980 hvor den første vinder blev kåret. Der bliver hvert år normineret 10 forskellige bøger af Weekendavisens anmeldere i December, og disse nomineringer danner grundlag for en afstemning blandt avisens læsere. 

Tidligere vindere af prisen byder blandt andet på

1915 - Da kvinder og tyende blev borgere af Pia Fris Laneth

Digte af Yahya Hassa

Kaptajn Dinesen - "Til døden os skiller" af Tom Buk-Swienty

Nedenfor finder du vindere af Weekendavisens Litteraturpris. 

2019

Jeanette Varberg

Jeanette Varberg har skrevet den anmelderroste og prisbelønnede bog Fortidens Slagmarker i 2014, som modtog DR's Rosenkjærpris i 2014 og Blixenprisen for årets faglitterære udgivelse i 2015. Hun er uddannet arkæolog i 20019 og blev i 2007 ansat som museuminspektør på Mosegård Museum. Mange af hendes bøger handler om bronzealderforskning, krig, migration, handel og religion.

Bogen Viking vandt Weekendavisens Litteraturpris 2019, og blev omtalt at bogen giver en utrolig spændende historie om Danmark fra år 300 til år 1066.


2017

Naja Marie Aidt

Naja Marie Aidt forfatterskab omfatter både lyrik, noveller og romaner. Hun debuterede med sin første digtsamling i 1991 og har siden modtaget flere priser for hendes bøger. I 2006 vandt hendes novellesamling Bavian modtog både kritikerprisen og Nordisk Råd Litteraturpris for. Hun var i 2017 også den første danske forfatter som blev nomineret til den amerikanske litteraturpris National Book Award med bogen Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage, som også vandt Weekendavisens Litteraturpris i 2017. Bogen er skrevet udfra en personlig tragedie, og er en personlig kærlighedsfortælling til hendes søn. 

2016

Flemming Rose

Flemming Rose er en dansk journalist og forfatter og har været redaktør hos den danske avis Jyllands-Posten. Siden han var hovedansvarlig for offentliggørelsen af Muhammad tegningerne i 2005, har han været en international talsmand for ytringsfriheden.

Han har siden skrevet flere bøger som omhandler ytringsfriheden og bogen De besatte er et drama om magt og mennesker i en tid med terror, og sår tvivl om ytringsfriheden. Bogen vandt Weekendavisens Litteraturpris i 2016. 

Vindere af Weekendavisens litteraturpris

Tidligere vindere af litteraturprisen