Bog & idéBøger

Læsning styrker dig

Det er almindeligt kendt, at det er sundt for børn at læse og blive læst højt for. Det udvikler deres hjerner, styrker deres intelligens og er med til at udvide deres ordforråd. Men voksne hjerner kan faktisk også få udbytte af regelmæssig læsning. Læs artiklen nedenfor...


Styrk din hjerne

Forskning viser nemlig, at det at læse aktiverer forskellige dele af hjernen og øger blodtilførslen til de områder, du bruger, når du skal koncentrere dig. Der er også studier som viser, at læsning kan holde hjernen skarp og bidrage til, at holde f.eks. Alzheimers fra døren.

At holde hjernen aktiv kan også modvirke udviklingen af demens. For at huske det du læser bedst muligt, skal du ifølge forskerne vælge den trykte bog. Den viden, vi får fra papirbøger, bliver nemlig i højere grad lagret i langtidshukommelsen. Læsning foran en skærm bliver overvejende lagret i korttidshukommelsen, og du mister lettere fokus, fordi det er sværere at bevare overblikket over teksten.

Sænk stressniveauet

Ud over at holde hjernen i form, er læsning faktisk den bedste måde at slappe af på. Et studie viser, at du reducerer følelsen af stress, og får dine muskler til at slappe af, når du læser. Læsning er et mere effektivt afslapningsmiddel end både musik og gåture, og kan reducere følelsen af stress med hele 68%.

At dykke ned i en god bog inden sengetid er også bedre for din søvn, viser forskning. Du signalerer til din krop, at det er tid til at slappe af og indstille sig på at sove. Modsat papirbøgerne er skærmtid faktisk med til at holde dig vågen i længere tid, og kan have en negativ effekt på din søvn.

Bliv mere empatisk

Lidt overraskende er det måske, at folk der læser jævnligt, også er mere empatiske. At læse fiktion udvikler nemlig vores emotionelle intelligens og vores evne til at forstå, at mennesker har forskellige ønsker, følelser og tanker.

Der sker en mental simulering når man læser, hvor man skaber sine egne billeder i hovedet, hvilket gør, at man kan sætte sig i de skrevne personers sted. Dette sker i højere grad når du læser, end når du f.eks. ser en film, hvor din hjerne forholder sig mere passivt, da den ikke selv skal danne billederne. Så næste gang du skal slappe helt af, så lad remoten ligge, snup en bog med i sofaen, og få glæde af de mange fordele ved at læse.

Giv skærmen en pause

Læs her hvorfor bøger er vigtige >>

Få returpant på din bog

Meld dig ind i Klub Bog & idé | Få et tilgodebevis på 25% af prisen ved at returnere bogen i butikken inden 3 mdr.
Uglens øje
Uglens øjeSissel-Jo Gazan
319,95 DKK
Hæftet
(71)
Uglens øje
It Ends With Us
It Ends With UsColleen Hoover
119,95 DKK
Paperback
(18)
It Ends With Us
Mord på kostskolen
Mord på kostskolenLucinda Riley
249,95 DKK
Indbundet
(97)
Mord på kostskolen
Hvor flodkrebsene synger
Hvor flodkrebsene syngerDelia Owens
169,95 DKK
Hæftet
(32)
Hvor flodkrebsene synger
Annas sang
STAERKPRIS
Annas sangBenjamin Koppel
249,95 DKK
Indbundet
(250)
Annas sang
Vand til blomster
STAERKPRIS
Vand til blomsterValérie Perrin
229,95 DKK
Indbundet
(84)
Vand til blomster
Jeg er her jo
Jeg er her joZandra Alex Berthelsen
299,95 DKK
Hæftet
(182)
Jeg er her jo
Lenins bodyguard
Lenins bodyguardLeif Davidsen
299,95 DKK
Indbundet
(9)
Lenins bodyguard
Sommer (1) - Den sommer alting ændrede sig
BESTSELLER
Sommer (1) - Den sommer alting ændrede sigJenny Han
149,95 DKK
Hæftet
(17)
Sommer (1) - Den sommer alting ændrede sig
gode boger

Bøger om dyr

Find alle de gode bøger her >>

Bøger til drenge

Find alle de gode bøger her >>
gode boger

Bøger om rummet

Find alle de gode bøger her >>
gode boger

Bøger om fodbold

Find alle de gode bøger her >>