Nobelprisen i litteratur

Nobelpriserne består af 6 hæderspriser, der uddeles til personer eller organisationer inden for områderne fysik, kemi, medicin, litteratur, fred og økonomi. Priserne er opkaldt efter den svenske kemiker, ingeniør og opfinder Alfred Bernhard Nobel (1833-1896), der i sit testamente fra 1895 offentliggjorde ønsket om at bruge størstedelen af sin store formue på at oprette 5 priser. Den sjette pris, Nobelprisen i økonomi, var ikke en del af Nobels testamente, men blev oprettet af Sveriges Rigsbank i 1968 til minde om Alfred Nobel.
Alle seks Nobelpriser uddeles hvert år, og udvælgelsen følger et helt fastlagt mønster. Prisvinderne offentliggøres i begyndelsen af oktober måned, og selve prisoverrækkelsen foregår på Alfred Nobels dødsdag den 10. december i Stockholm. Ved Nobelceremonien får prisvinderne deres Nobelmedalje samt et diplom og et dokument, der anfører beløbet på deres pengepræmie.

Nobelprisvinder 2017

Vinderen af Nobels litteraturpris 2017 er Kazuo Ishiguro. Han er en af de mest hyldede forfattere af nutidig fiktion i den engelsktalende verden, og har opnået stor anerkendelse for sine værker. Han har blandt andet modtaget fire Man Booker Prize nomineringer og vandt i 1989 for bogen ”Resten af dagen” (eng. The Remains of the day) som også blev filmatiseret i 1993 med Anthony Hopkins i hovedrollen. The Times har rangeret Ishiguro nummer 32, på deres liste over ”De 50 største forfattere siden 1945.” Kazou Ishiguro debuterede med romanen ”De fjerne blå bjerge” (eng. A Pale View of Hills), som har afsæt i Japans medvirken i 2. Verdenskrig. I Ishiguros romaner er hovedpersonens problemer ofte begravet i fortiden og forbliver uløste. Kazou Ishiguro får overrakt Nobels litteraturpris den 10. december, på Alfred Nobels dødsdag. 


Duftende planter

Nobelprismodtagere de seneste 10 år

Bob Dylan blev tildelt Nobels litteraturpris i år 2016, for at have skabt nye poetiske udtryk inden for den store amerikanske sangtradition. Han er den første sangskriver der nogensinde har vundet litteraturprisen. Bob Dylan var meget stille i ugerne efter, at det blev annonceret, at han var vinderen af prisen, hvilken ikke gik ubemærket hen. Hans manglende tilkendegivelse fik et medlem af akademiet til at kalde ham uvenlig og arrogant. Betingelsen for at modtage pengepræmien er, at modtageren skal afholde enten en tale eller anden form for performance. Dylan var ikke selv til stede ved ceremonien i december, da han allerede var forpligtet til anden side. Han fik derfor den amerikanske ambassadør i Sverige til at fremføre talen. I talen fremgår det tydeligt at Dylan er både beæret og overrasket over at vinde prisen, og han er sig tydelig bevidst om, at han er i selskab med store litterære kunstnere.

Vi har listet de sidste ti års vindere af Nobels litteraturpris: 
Vinder i 2016: Bob Dylan 
Vinder i 2015: Svetlana Alexievich 
Vinder i 2014: Patrick Modiano 
Vinder i 2013: Alice Munro 
Vinder i 2012: Mo Yan 
Vinder i 2011:Tomas Tranströmer 
Vinder i 2010: Mario Vargas Llosa
Vinder i 2009: Herta Müller 
Vinder I 2008: Jean-Marie Gustave le Clézio 
Vinder i 2007: Doris Lessing

Alfred Bernhard Nobel

Født: 21. oktober 1833 i Stokholm

Død: 10. december 1896 i San Remo

Alfred Nobel var en kendt kemiker, opfinder og forretningsmand.

Han er opfinder af dynamitten

Alfred Nobel efterlod en enorm pengemængde da han døde, og i sit testamente beskriver han hvorledes disse penge skal bruges som pengepræmier til modtagerne af den såkaldte Nobelpris.

Han udviste en stor påskønnelse for litteratur og skrev selv digte og noveller


Prominente Nobelprisvindere

Af prominente personer, der har vundet nobelpriser, kan bl.a. nævnes Nelson Mandela og Barack Obama, der modtog Nobels fredspris i henholdsvis 1993 og 2009. Nobels Litteraturpris er flere gange gået til danske forfattere herunder Henrik Pontoppidan og Johannes V. Jensen. Den danske fysiker Niels Bohr vandt Nobelprisen i fysik i 1922, og i 1975 fulgte hans søn Aage Bohr i faderens fodspor. Nobelprisen i fysik er også blevet vundet af den verdenskendte Albert Einstein samt franske Marie Curie, som har vundet en nobelpris hele to gange.