Lotte Sallings læsetips

Læsetid er sludretid
Du kender
det nok: Det er aften, børnene skal puttes og I skal lige have læst en bog. I en
travl hverdag kan det være svært at finde lysten til at bruge lidt ekstra tid
på læsning, eller måske har barnet bare svært ved at finde ro til at læse
bøger.
En ting er sikkert: din lyst til at læse smitter af på dit barn. Tænk på, at højtlæsning ikke behøver at være stilletid. Hvorfor ikke gøre læsetid til sludretid? Vi har spurgt forfatter Lotte Salling, om hun vil dele sine allerbedste læsetips til at få læseglæden ind i hverdagen.

Læsetips af Lotte Salling
Forfatter Lotte Sallings læsetips:
Lotte Salling er forfatter til en lang række børnebøger og tager rundt i landet og fortæller om vigtigheden ved at læse. Det handler helt enkelt om at gøre barnet til medfortæller og om at involvere barnet i fortællingen allerede fra det er 1 år og helt op til 8-9 år. Lotte Sallings bøger er fyldt med rim og remser og aktive øvelser, som holder børne- og voksenhjerner vågne.
1. Læs for barnet i minimum 20 minutter 3-4 gange om ugen
Kravet er lidt firkantet og kan være svært at leve op til. Lidt har også sin ret. Det er bedre med 5 gode og nærværende minutter end 20 opslidende minutter.
2. Vælg meget gerne billedbøger med mange detaljer, sjove ting eller rim og remser, som I kan tale om
Rytmerne og lydene i rim og remser er gode til børn i alle aldre, selv om barnet ikke forstår alt, hvad rimet indeholder. Med større børn kan man med stor fordelagtighed inddrage barnet, så barnet gør sætningerne færdige eks. Mens mariehønen drikker, vil jeg tælle hendes ..... " (dette gør barnet opmærksom på sprogets opbygning, rytme og lyde).
3. Hold pauser, i læsningen, peg og spørg til tekster og billeder, støt barnet og giv tid
Det er vigtigt med tid til at forme ord og svar, så giv barnet tid. Ved at stille spørgsmål fx Hvad... Hvorfor... Hvordan... Hvor... så hjælper du barnet på vej både i forhold til ordforråd, fantasi, sætningdannelse og sprogforståelse:
"Hvad kan du se på tegningen? " "Hvor tror du, mariehønen flyver hen?"
"Hvorfor sætter mariehønen sig på fingeren?"
"Mariehøne starter med bogstavet M. Hør: Mmmm, hvad starter også med M?"
4. Gør sproget levende, med humor, lyde, stemmeskift og udtryk det gerne med kroppen
Tænk på historien om De tre Bukke Bruse eller historien om Den lille rødhætte og ulven. Historierne bliver levende, fordi man laver dybe og spinkle stemmer – børn elsker det.
5. Følg op på barnets svar, udvid og relatér til barnets verden
Børnebøger handler oftest om børnenes hverdag, om fænomener og følelser. Børnene møder disse ting næsten hver dag. Tal om dagen i vuggestuen/børnehaven, om leg på legepladsen om de små dyr i haven. ”Kan du huske, at vi også fandt en mariehøne i græsset engang?” eller ”Har du også prøvet, at der var en, der tog dine legesager i børnehaven”.
6. Læs bogen 3-4 gange. Overdrag gradvist fortællingen til barnet
Når bogen er læst eller lige inden næste oplæsning, så tal om, hvad bogen handler om:
"Kan du huske de dyr, vi har læst om … ? Hvad lavede de ... ? Hvilke dyr kunne du bedst lide ... ? Hvorfor …?" (giver sprogforståelse + kommunikative og narrative kompetencer).
7. Læs med nærvær og anerkendelse, uden krav og rettelser
Det er fristende hele tiden lige at snige det rigtige ord eller udtale ind, fordi man vil jo så gerne, at barnet kan sige ordene rigtigt, eller også får man lyst til at gentage barnets ”babysprog” – for det lyder jo så sødt: ”le-ver-po-stej” og ikke ”jum-ber-dej”. Faktisk kan små børn slet ikke høre forskel og tror ofte selv, at de siger det rigtige. Gentag i stedet ordet rigtigt, ja, leverpostej.
8. Lad altid bøger og læsestof ligge frit fremme i børnehøjde
Ligesom al andet legetøj skal barnet have lov til at lege med, røre ved og bladre bøgerne. Bøger skal være forbundet med leg og sjov og ikke noget utilnærmeligt.
Lotte Salling anbefaler
Dialogisk læsning med dit barn
Dialogisk læsning handler helt enkelt om at gøre barnet til medfortæller. Børn er nysgerrige og vil gerne snakke. Det skal de have lov til, så den voksne skal følge barnets nysgerrighed ved at spørge til historien og til billederne i bogen – både før, under og efter læsningen. Ved at pege på ord og sætninger bliver barnet meget tidligt opmærksom på skriftsproget og får lettere ved at lære at læse. Svære ord og handling forklares, så barnet lærer nye ord uden at presse på eller korrigere direkte.
Hvorfor skal man bruge dialogisk læsning?
Læsetid er sludretid, så alle bøger kan bruges til dialogisk læsning. Vi har udvalgt nogle af de bedste, og så er det bare med at komme i gang med at kigge og sludre om billederne og handlingen i bogen. Peg, spørg, fortæl og giv tid til at barnet kan sætte ord på sine tanker.
Bøger til dialogisk læsning
Lotte Salling
Gør Yoga til leg og læring ved at lave terninger ud af mælkekartoner. Print de fine illustrationer og lim dem på. Leg og lav yoga med børnene.
Lyt til løven
Yogaremser for børn af Lotte Salling
Yogaremser for børn af
Hvorfor yogaremser til børn?
Yoga har igennem tusinder af år været kendt for at skabe styrke, smidighed og mentalt velvære. Og det kan selv små kroppe have stor glæde af! Yoga til børn er nemlig tilpasset børns voksende kroppe og opmærksomhedsniveau og handler især om at lade børnene eksperimentere med kroppen og udforske deres formåen og følelsesmæssige udtryk.Yoga i børnehøjde understøtter barnets udvikling, glæde ved bevægelse, kropsbevidsthed og naturlige talent for stilhed og koncentration.
Yoga til børn kan:
• støtte kropsbevidsthed og motorisk koordination
• afspænde kroppen og give bedre søvn
• berolige sindet og ”klare” hjernen
• forbedre og støtte opmærksomhed og koncentration
• vedligeholde en smidig og stærk krop
• stimulere det talte sprog
• støtte følelsesmæssig udvikling og selvkontrol
• styrke samarbejdet mellem sanserne