Bog & idéBøger

Peter Borberg om Piet Hein: Han var meget mere end Gruk

Allerede tilbage i 1990’erne blev en ung Peter Borberg fascineret af Piet Hein, da han så et studenterbillede fra Metropolitanskolens årgang 1924, hvor Piet Hein som den eneste stillede op til fotograferingen uden hue eller smoking. Det var atypisk, og det fascinerede Peter Borberg, at den unge Hein stod op for sig selv og sine principper. ”Tanken om at skrive biografien har levet i mig lige siden, og jeg har haft lyst til at gå i gang flere gange, men jeg vidste også, at der var meget, der skulle kigges igennem i det store arkiv, så det var med en stor ærefrygt, jeg kastede mig ud i det,” fortæller Peter Borberg, der også stødte på Piet Hein flere gange i sit arbejde med at skrive om Storm P.

”Jeg var fascineret af, hvordan en mand kunne lykkes med at slå igennem som både digter og designer. Hvordan kunne han være så god til at bruge begge hjernehalvdele?”

Da Peter dykkede ned i arkivet og de mange historier og fortællinger udviklede hans syn på Piet Hein sig også: ”Det har slået mig, at selv om han udadtil lignede en diplomat og kunne tage sig professoragtig ud, så var han også helt utrolig moderne og progressiv. De bekymringer, han havde om brug af fjernsyn, er de samme, som forældre i dag har om brug af tablets. Han var meget progressiv i sit kvindesyn og syntes, der var mange latterlige skel mellem kønnene, som burde afskaffes. Han kaldte sig selv menneskeven og var mere optaget af individet end af køn. Han kaldte sig selv ”Danmarks første hippie”, og det er ikke skudt helt ved siden af. Piet Hein havde et frit forhold til krop, nøgenhed og han vendte sig mod konformitet, titler og autoriteter. Men da hippierne så kom, så gad han ikke være det mere. Han ville ikke sættes i bås. Så Piet Hein var meget progressiv, men samtidig havde han svært ved at efterleve det i sit eget liv. Han var ikke et frit menneske, og han var heller ikke altid god mod kvinder. Han var uhyre kompleks.”

”Jeg håber, bogen tegner et billede af en mand, der var så meget mere end Kumbel og Gruk. At læserne kommer til at se ham som formgiver, for det var det, han var. I alt det, han foretog sig. Han insisterede på, at der var en sammenhæng i alt det, han bredte sig over. Det budskab havde han svært ved at trænge igennem med, når folk sagde, at han burde finde en klar vej. Nej, han var både og – og det er måske godt, at vi lærer, at vi ikke skal lade os sætte i bås?” slutter Peter Borberg.

Fun facts om Piet Hein:

Han stod på ski med Niels Bohr

Han spiste middag med Charlie Chaplin

Han forærede sine spil til Albert Einstein, som var vild med dem

Han er i slægt med Karen Blixen, og de to havde et gensidigt godt øje for hinandens talenter og særheder

nyhed
Peter Borberg

Smukt værk om Piet Hein

Piet Hein. En biografi, De unge år 1905-1956, er første bind af to om en af Danmarks største og mest anerkendte kulturpersonligheder gennem tiden, digteren, opfinderen og designeren Piet Hein. Foto: Kasper Orthmann Andersen

Læs mere