Bog & idéHjælp til e-bøger

Hvad er DRM-kopibeskyttelse og Fixed ePub?

Her får du et indblik i, hvad DRM-Kopibeskyttelse og Fixed ePub er.

DRM-Kopibeskyttelse

DRM står for Digital Rights Management, og er en teknologi, som er indbygget i nogle e-bøger og e-lydbøger fra leverandøren side. Dette gøres for at undgå piratkopiering og uhensigtsmæssig fildeling. Størstedelen af de e-bøger, du finder hos Bog & idé, er ikke DRM-kopibeskyttede. De e-bøger, der er DRM-kopibeskyttet, er primært skole- og lærebøger. For at læse dem, skal du anvende programmer eller applikationer som kan aflæse denne type beskyttede e-bøger. Programmet eller applikationen du beslutter dig for, at anvende, skal registreres med et gratis Adobe ID. Har du allerede et Adobe ID, kan du registrere dig med dit eksisterende. Du kan autorisere flere enheder med samme Adobe ID. Blot følg vores guides.


Dit Adobe ID er personligt og betyder i praksis, at det kun er dig, som kan åbne dine indkøbte e-bøger. Til gengæld kan det benyttes på mange enheder samtidigt. Så du kan altså stadig sagtens læse dine e-bøger på fx både PC og tablet - helt op til 5 enheder. Vil du have din e-bog på flere enheder skal du være opmærksom på at downloadlinket til din DRM kopibeskyttede e-bog kun virker i 60 dage.

 

OBS! Man kan ikke læse DRM-kopibeskyttede e-bøger på Kindle.

Hvordan ser jeg om bogen er DRM-kopibeskyttet?

Du ser om din e-bog er DRM-kopibeskyttet under feltet ’detaljer’ på det enkelte produkts beskrivelse. Dette er trinnet før du trykker ”læg i kurv”. Er din e-bog DRM kopibeskyttet, vil der være et punkt, som hedder: DRM AdobeDRM.

 DRM beskyttet

OBS! Står der 'DRM DigitalVandmaerkning' skal det ikke betragtes som DRM-kopibeskyttelse.

 

Hvis e-bøgerne er DRM beskyttede skal programmet eller applikationen, du benytter til læsning af din e- bog samt den pågældende enhed du ønsker at læse e-bogen på (fx. PC, bærbar, iPad mm) autoriseres med et Adobe ID. Læs mere om dette under hjælp til e-bøger.

Fixed ePub

En Fixed ePub-fil, er lige som en almindelig ePub-fil, den er bare låst fast på skærmen. Dvs. at e-bogen ikke tilpasser sig skærmen, på den enhed du læser på, ligesom en normal ePub-fil gør det. Dette er smart til visuelt tunge bøger, hvor billederne har en stor effekt. F.eks. børnebøger eller kogebøger, hvor billederne skal blive hvor de er.

 

Man kan opleve problemer med at læse denne type bøger i Adobe Digital Editions, da det er nyt at programmet kan bruges til at åbne bøgerne. For optimal læsning af fixed ePub anbefaler vi, at man bruger programmet iBooks.

Hvordan ser jeg om bogen er Fixed ePub format?

En god tommelfingerregel for Fixed ePub bøger er, at de er visuelt tunge, med mange billeder, grafik mm. Når du har fundet e-bogen du gerne vil købe, kan du under feltet ’detaljer’ og se e-bogsformatet og filtypen. Under e-bogsformat kan du se, om bogen er Fixed ePub eller ej.

 

Fixed epub

Jeg har ikke modtaget min e-bog, hvad gør jeg?

Hvordan får jeg læst min e-bog op?

Guide til Android

Guide til iPad og iPhone

Guide til Kindle

Guide til PC og Mac