Bog & idéSkole

Viking blyanter

Dansk Design Kultur Siden 1914

Viking blev etableret af fabrikant Folmer Preisler på Islands Brygge i 1914. Familien havde i flere årtier haft stor succes med produktion af Tordenskjold-tændstikkerne, som vi stadig kender den dag i dag. 

I dag er Viking stadig mest kendt for sine blyanter, men produkterne dækker nu et bredt udvalg af kontorartikler. Hos Bog & idé fører vi de mest populære Viking-blyanter: Skoleblyanten, med sin ikoniske gule farve, og Skjoldungen, klassisk og stilren dybrød. 

Viking

Det bedste til penalhuset

En svær begyndelse for VIKING

Selv i starten af 1900-tallet var det, som i dag, dyrt at producere i Danmark. Med stor politisk opbakning og stigende ufred i Europa kunne Viking både skabe danske arbejdspladser og sikre lokal produktion af en vigtig basisvare. Der fandtes ikke den ekspertise i Danmark, der var nødvendig til blyantsproduktion, og Første Verdenskrig, sammen med den ekstreme inflation i Tyskland, gjorde, at situationen syntes umulig. Folmer Preisler formåede dog med mottoet “Slaa ring om Viking” at skabe stor PR-mæssig medvind, der resulterede i fabrikkens første overskud i 1923. Læs resten af historien nedenfor. 
Køb her!
viking rød

Vikings røde blyanter

 Skjoldungen 12 stk. i pakke 

Køb her!
Viking gul

Vikings gule blyanter

 Klassisk blyant 12 stk. i pakke

Vikings vej til success

Viking blev en robust virksomhed, og gennem 30’erne og 40’erne vækstede man. Gennem 50’erne og 60’erne lancerede Viking jævnligt nye produkter, og på verdensplan opbyggede man et omfattende net af grossister, hvor Viking blev kendt som et af de allerfineste blyantsmærker. Det gik i mange år rigtig godt for Viking, men på tændstiksmarkedet begyndte situationen at blive presset. Vikings moderselskab blev i 1972 opkøbt af ærkerivalen Svenska Tändsticks AB, der ikke havde stor interesse for blyanter. Produktionen blev flyttet til udenlandske partnere og salget foregik nu fra Sverige. Alligevel fastholdt den danske befolkning sin forkærlighed for Viking, og den gule Skoleblyant No. 029 var at finde i størstedelen af de danske klasselokaler, kontorer og hjem.

Viking kommer tilbage på dansk jord

Efter at have været på svenske hænder nogle år, overtog den amerikanske kontorgigant Esselte. Over flere år havde Esselte samarbejdet tæt med danske Tegnecenter, senere Creas, og det blev aftalt at Viking igen skulle overgå til danske hænder. Den 1. november 2010 overtog Creas således Viking. Her satte man en udviklingsproces i gang, for at skabe grundlaget for en moderne profil til det gamle blyantsmærke. Resultatet blev en grafisk profil og nye forretningsprincipper om design, kvalitet og ikke mindst ansvarlighed. I de følgende år voksede Viking-sortimentet og omfatter i dag papirvarer, kontorartikler, kunstnerartikler, en helt ny blyantskollektion og lædervarer. I 2015 ændredes Creas til Viking 1914 A/S. Viking lever i dag i bedste velgående og udvikler sig for første gang i næsten et halvt århundrede positivt. 

Med kærlighed til miljøet

Da Viking blev grundlagt i 1914, var blyantsindustrien ikke bevidst om miljøet.

Få tænkte dengang på bæredygtighed; tusindvis af hektar skov blev fældet og fremstillingen af grafit var stærkt forurenende. 


I dag produceres alle Vikings produkter med stor omtanke, og med fokus på beskyttelse af natur og miljø.

Hver gang der fældes et træ til produktion af blyanter eller papirvarer, garanteres det, at der plantes et nyt, og emballagerne produceres udelukkende af genbrugsmaterialer.