Læsetræning eller læselyst? 

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Læseuniverset 

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at vi i Bog & idé elsker bøger og er vilde med at læse. Derfor ligger det os også meget på sinde at udbrede læseglæden og gøre litteraturen tilgængelig for alle danske læsere.

Især de yngste læsere har en særlig plads i vores boghjerter, og vi vil gerne bidrage til at alle børn får knækket læsekoden. Det er nemlig vigtigt at være en stærk læser, så man kan klare sig i det moderne samfund. Mindst lige så vigtigt er det at få skabt en ægte læseglæde, så læsningen bliver noget sjovt og rart frem for en pligt.

Derfor er det essentielt, at man som forælder er med til at understøtte både sit barns læsetræning og barnets læselyst. Når man er ny læser, kan begge formål ikke opfyldes af den samme bog, så her får du nogle tips til, hvordan du vælger bøger til både træning og ren fornøjelse.

Bøger til læsetræning, sådan vælger du

Når du skal finde bøger, der skal bruges til læsetræning, vil det ikke nødvendigvis være de alderssvarende bøger, der er mest hensigtsmæssige at vælge. Det der er afgørende, er at dit barn som minimum kan læse 95 procent af teksten korrekt.

Det lyder måske af meget, men hvis barnet læser en tekst, hvor der er mere end fem fejl per 100 ord, er det ikke udviklende. Det vil sige at dit barn ikke bliver bedre af den daglige læsetræning, og ofte vil man som forælder også opleve at læsestunden derhjemme bliver tungere og måske konfliktfyldt.

Så gå efter bøger, dit barn kan mestre. Det kan sagtens være bøger, hvor handlingen måske ikke er så mættet og ordforrådet minimalt á la ”Bo så en ko” eller ”Mi og mø i en sø”. I læsetræningen er det ikke bogens indhold, der er i centrum.

Den første læsning

Find bøger til 0. - 1. klasse >>

Bøger til læselyst

Når du skal vælge bøger, som ikke skal bruges til læsetræning, men derimod til at vække dit barns glæde ved at læse, kan du med fordel have mere fokus på bogens indhold og lade dit barn læse bøger efter interesse og med højere lixtal.

Her er det måske også dig, der skal på banen og læse højt, så dit barn bare skal sidde og ”lyttelæse”.   Højtlæsning/lyttelæsning er et godt supplement til den daglige læsetræning, da det at lytte til mere komplekse sætningskonstruktioner er med til at udvide barnets ordforråd og begrebsverden.

Når barnet lytter, er det også helt i orden f.eks. at tegne eller lave puslespil imens. Det kan være med til at øge koncentrationen og give ro på kroppen.

Højtlæsning er også en glimrende mulighed for at introducere dit barn for nogle af de fantastiske læseoplevelser, der venter den kommende super-læser.

Rigtig god læselyst!

gode boger

Bøger om fodbold

Find alle de gode bøger her >>
gode boeger

 2. Klasse

Væk læseglæden 8-9 år >>
gode boeger

3. klasse

Dyrk læsningen 9-10 år>>
gode boger

Bøger om heste

Find alle de gode bøger her>>
10 gode råd til motivering

"Jeg gider ikke læse"

Kom godt i gang med fritidslæsning

Læs artiklen her
Væk læseglæden tidligt

Lydbogen kan være en gave

Hør de mange fordele ved at lytte

Læs artiklen nu
Værktøjskasse til læsning hjemme

Knæk læsekoden

Gode råd til den første læsning

Læs artiklen nu