Bog & idé

Støt dit barn i at knække læsekoden

Det er ofte når børn starter i skole, at de for alvor begynder at lære at læse. Men derfor kan du stadig gøre rigtig meget på hjemmefronten, for at understøtte dit barns læringsproces. Det kræver nemlig hårdt arbejde og en god portion ihærdighed og tålmodighed at knække læsekoden.

 Alle børn er naturligvis forskellige og har forskellige behov for støtte, så tag blot det du kan bruge fra vores værktøjskasse. Rigtig god lær-at-læse-lyst!

1. Sæt baren rigtigt

Læsning skal gerne forbindes med noget positivt. Dit barn skal helst sidde tilbage med en følelse af ’jeg kan godt’. Derfor er det vigtigt at vælge bøger, der matcher dit barns niveau. Her kan begreberne ’lixtal’ og ’lettal’ være gode hjælperedskaber.

Hvad er lixtal?

Lix står for læsbarhedsindeks-tal og udregnes med en formel:

(Ord pr. sætning) + (procenttal for ord på syv bogstaver eller mere) = Lixtal.

I 0.-3. klasse læser børnene ca. lixtal 3-19
I 4.–6. klasse læses der ca. lixtal 19-25
I 7.-10. klasse læses der ca. lixtal 25-31.

Lix er en god indikator for den generelle sværhedsgrad af en tekst, men siger ikke altid noget om, hvor svært et ord er at læse. Derfor har man også de såkaldte ’lettal’.

 


Hvad er lettal?

Lettal står for læseegnethedstal, og bruges til de letteste bøger, ca. 0.-2. klasse. Lettal tager bedre hensyn til begynderlæserens behov for illustrationer, ser på sætningsopbygningen og er derfor et bedre tal at gå efter for de mindste.

Let-tal udregnes ud fra 6 faktorer:
1. Antal af ord
2. Antal af lange ord (6+ ord)
3. Antal ord i den længste sætning
4. Syntaktiske træk
5. Antal sider i bogen
6. Billedstøtte

Din boghandler kan hjælpe dig med at finde letlæselige bøger, der matcher dit barns lixtal. Du finder også en lang række bøger inddelt efter klassetrin lige her.


1,5 Det er okay at fortryde

Vi smider lige et halvt punkt ind her. For forestil dig, at I har været i Bog & idé og købt en masse spændende bøger, som dit barn skal øve sig med. Men efter at I har læst i bøgerne finder I måske ud af, at de alligevel var en tand for lette eller svære.

Pyt med det! For i Bog & idé har I 90 dages tilfredshedsgaranti på børne- og ungdomsbøger, når du er medlem af den gratis kundeklub. Så selvom bogen har fået et par æselører eller en utilsigtet krusedulle, så kommer I bare ind og bytter til en anden bog, der matcher dit barns læseniveauet eller interesser bedre.

tilfredshedsgaranti nyt logo

Garanti for tilfredshed

For at give en god læseoplevelse skal en bog passe til barnets alder og interesse. Derfor giver vi 90 dages tilfredshedsgaranti på samtlige børne- og ungdomsbøger, hvis bogen mod forventning ikke falder i barnets smag. Vi ombytter én gang indenfor 90 dage. 

2. Hold igen med skærm

Mange skærme i hjemmet kan friste. Skærme kan være en hjælp for nogle, men kan have en negativ effekt på læsningen:

  • Skærmen er hård for både øjne og hjerne og gør dig mere træt end en almindelig papirbog.
  • Det at ’scrolle’ påvirker læseforståelsen og du mister lettere orienteringen i teksten.
  • Pop-ups og reklamer på skærmen forstyrrer koncentrationen.
  • Vi forstår og husker det vi læser dårligere, når vi læser på en skærm. Vi gemmer i højere grad den viden, vi får fra papirbøger, i langtidshukommelsen, hvorimod læsning foran en skærm overvejende bliver lagret i korttidshukommelsen.

 

3. Tal om det i læser

En vigtig del af det at introducere børn for læsning, er at snakke om de bøger man læser. Snak om begreber og ord, som de ikke forstår, så de bliver sat ind i kontekst. At lære at læse handler nemlig også om, at få udvidet sit ordforråd. At du viser interesse er desuden med til at styrke barnets opfattelse af, at læsningen er vigtig.

4. Fokusér på processen

Vi kender alle til, hvor svært det kan være at lære noget nyt. At lære at læse er ikke anderledes. Det tager tid og det er hårdt arbejde. Der vil være bump på vejen og perioder, hvor det måske er lidt ekstra op ad bakke.Derfor er det vigtigt ikke at fokusere udelukkende på resultaterne, men også at anerkende barnet i den proces, det er i gang med. Ros dit barn for at gøre sig umage og for at være vedholden. På den måde er du nemlig med til at styrke dit barns tankesæt og tro på, at hun eller han godt kan.

Vi håber disse værktøjer kan være med til at støtte dit barn i lær-at-læse-processen. Husk, at du altid er velkommen i Bog & idé til en snak om gode læseoplevelser og mere læseglæde i børnehøjde.

Sigurd Barrett fortæller

Sigurd Barrett, som mange nok kender fra ’Sigurds Bjørnetime’, har skrevet en lang række bøger til børn om historiske emner som kongerækken, de nordiske guder og genforeningen.

Hvorfor er det vigtigt for børn at læse i fritiden?
Det giver børnene en ro, som de sjældent finder andre steder. Bogen meditativ og giver plads til refleksion, og endelig er bogen med til at danne børnene.

Hvilke læseoplevelser var du gladest for som barn?
Jeg elskede de sjove bøger, Orla Frøsnapper, Lille Virgil og Otto er et næsehorn. Det var dejligt, da mor og far læste for mig, men næsten endnu bedre, da jeg kunne begynde at læse selv. Vi fik installeret et topmoderne samtaleanlæg, så jeg kunne trykke på en knap fra min seng og spørge: "Mor. Hvad betyder r-e-f-l-e-k-s-i-o-n"?

Hvad er dit bedste råd til, at motivere sit barn til at læse?
Læs selv med dem, fra de er ganske små. Foreslå evt. "skal vi læse"? Det kan være en fin pause fra computeren, at "nu læser vi". At læse er ikke en selvfølge. Det er en gave, man skal lære at tage imod, man skal lære at pakke den ud, og man skal lære at glædes over den. Til gengæld er litteraturen en gave for livet, når først man har lært at sætte pris på den.

Sigurd Barrett, som mange nok kender fra børneprogrammet ’Sigurds Bjørnetime’, har skrevet en lang række bøger til børn, hvor han bl.a. fortæller om historiske emner som kongerækken, de nordiske guder og genforeningen.

Hvilke læseoplevelser var du selv gladest for som barn?
Jeg elskede de sjove bøger, Orla Frøsnapper, Lille Virgil og Otto er et næsehorn, men jeg elskede også Astrid Lindgrens forunderlige univers. Det var dejligt, da mor og far læste for mig, men det var næsten endnu bedre, da jeg kunne begynde at læse selv. Vi fik installeret et topmoderne samtaleanlæg, så jeg kunne trykke på en knap fra min seng og spørge: "Mor. Hvad betyder r-e-f-l-e-k-s-i-o-n"?

Hvilke læseoplevelser har dit barn/dine børn været gladest for?

De elskede som helt små at få læst Rasmus Klump, men vi havde også gemt en masse bøger tilbage fra min barndom, som havde genkendelsens glæde i sig for mig. Det er skønt at give store læseoplevelser videre fra generation til generation. I dag læser alle mine børn bøger selv - bortset fra Ronja på 9 måneder, men hun skal såmænd nok komme efter det!

Hvilket ansvar har forældre for at styrke læselysten hos børn?
Jeg synes, vi alle bærer et ansvar for at lære børn om den glæde, det er at læse. Nogle børn foretrækker skønlitteratur, andre foretrækker faglitteratur for børn, nogle elsker letforståelige håndbøger eller tegneserier. Alt er i orden, bare man læser. Selv har jeg kastet mig over at fortælle de store, vigtige historier som Bibelhistorien, Danmarkshistorien, Kongerækken, Genforeningen etc. De store historier er ikke for store til små børn, når bare de bliver formidlet, så alle kan være med.

Hvad er dit bedste råd til, hvordan man motiverer sit barn til at læse mere?
Læs selv med dem, fra de er ganske små. Foreslå evt. "skal vi læse"? Først læser man samme bog i hjørnesofaen, og senere hen vil barnet læse selv, mens den voksne kan kaste sig over sin egen bog. Det kan i øvrigt være en fin pause fra computeren, at "nu læser vi". At læse er ikke en selvfølge. Det er en gave, man skal lære at tage imod, man skal lære at pakke den ud, og man skal lære at glædes over den. Til gengæld er litteraturen en gave for livet, når først man har lært at sætte pris på den.

Det er vigtigt af mange grunde. For det første giver det børnene en ro, som de sjældent finder andre steder. For det andet er bogen meditativ og giver plads til refleksion, og endelig er bogen med til at danne børnene. Jo mere de ved om den verden, de skal vokse op i, desto bedre er de rustede til at møde den og navigere i den.


Sigurd fortæller

Fortællinger til børn i alderen 5 -10 år. Bestil nu og vælg gratis levering til din lokale Bog & idé
Sigurd fortæller H.C. Andersens eventyr - Guldudgave
Sigurd fortæller H.C. Andersens eventyr - GuldudgaveSigurd Barrett
299,95 DKK
Hardback
(9)
Sigurd fortæller H.C. Andersens eventyr - Guldudgave
Sigurd fortæller om naturvidenskab
Sigurd fortæller om naturvidenskabSigurd Barrett
299,95 DKK
Hardback
(2)
Sigurd fortæller om naturvidenskab
Sigurd fortæller danmarkshistorie
Sigurd fortæller danmarkshistorieSigurd Barrett
399,95 DKK
Indbundet
(11)
Sigurd fortæller danmarkshistorie
Sigurds Verdensatlas
Sigurds VerdensatlasSigurd Barrett
249,95 DKK
Indbundet
(0)
Sigurds Verdensatlas
Min egen kuffert med Sigurd fortæller bibelhistorier
Min egen kuffert med Sigurd fortæller bibelhistorierSigurd Barrett
149,95 DKK
Spil
(0)
Min egen kuffert med Sigurd fortæller bibelhistorier
Sigurd fortæller historier fra Fyn
Sigurd fortæller historier fra FynSigurd Barrett
229,95 DKK
Hardback
(1)
Sigurd fortæller historier fra Fyn
Syng med Sigurd
STAERKPRIS
Syng med SigurdSigurd Barrett
249,95 DKK
Hardback
(0)
Syng med Sigurd
Sigurd fortæller om Genforeningen
BOEGERTILSTAERKPRIS
Sigurd fortæller om GenforeningenRasmus Welling
124,46 DKK
Hæftet
(0)
Sigurd fortæller om Genforeningen
Sigurd fortæller om genforeningen
Sigurd fortæller om genforeningenSigurd Barrett
249,95 DKK
Hardback
(5)
Sigurd fortæller om genforeningen
Sigurd fortæller om kongerækken
Sigurd fortæller om kongerækkenSigurd Barrett
299,95 DKK
Hardback
(8)
Sigurd fortæller om kongerækken
Sigurd fortæller om de nordiske guder
Sigurd fortæller om de nordiske guderSigurd Barrett
299,95 DKK
Indbundet
(7)
Sigurd fortæller om de nordiske guder
Sigurd fortæller om de græske guder
Sigurd fortæller om de græske guderSigurd Barrett
299,95 DKK
Indbundet
(5)
Sigurd fortæller om de græske guder
Sigurd fortæller om Luther
Sigurd fortæller om LutherSigurd Barrett
199,95 DKK
Hardback
(7)
Sigurd fortæller om Luther
Skab hverdagsglæde med læsning

En øvelse i empati

Læs om alle sundhedsfordelene ved at læse

Læs artiklen nu
Vi afliver alle fordomme

Er mit barn ordblind?

Hvordan genkender man ordblindhed?

Læs artiklen nu
gode boeger

Læsning efter klassetrin

Find bogen til den rette alder >>
Månedens læseoplevelse for børn

Månedens læseoplevelse

Virkelig god underholdning for børn >>