Q&A med Ken Follett
Stenkredsen
Stonehenge er et ikonisk monument, som er kendt over hele verden. Hvad tiltrak dig ved det, og hvad fik dig til at ville skrive om det?
Jeg er interesseret i historien om Stonehenge på grund af de to mysterier, der omgiver det. Hvordan blev det bygget? Og hvorfor blev det bygget? Det første spørgsmål er delvist blevet besvaret af arkæologer: stenene blev transporteret fra West Wood, 17 miles (ca. 27 kilometer, red.) fra Stonehenge. Men det andet spørgsmål – hvorfor – er stadig et komplet mysterium. Hvad var det mest overraskende, du fandt ud, mens du researchede og skrev denne roman? De mennesker, der byggede monumentet, havde ikke opfundet hjulet, og de brugte heller ikke dyr til at trække store læs. Så de gigantiske sten blev flyttet af store folkemængder, der trak dem med reb. Du er kendt for at lave grundig research og for at inkludere masser af historiske detaljer i dine bøger. Hvordan var det at dykke ned i en tid, man ved så lidt om, sammenlignet med nogle af de andre, mere kendte, tidsperioder, du har arbejdet med, for eksempel Tudor-dynastiet eller den georgianske æra? Hvor det er muligt, har jeg fulgt de historiske optegnelser, som jeg altid gør, og hvor det ikke har kunne lade sig gøre, har jeg gættet baseret på det lidt, man ved. STENKREDSEN foregår i en tid, hvor der ikke fandtes et skriftsprog eller skriftlige kilder. Hvordan påvirkede det din skriveproces? Det, der var sværest, var faktisk, at de fleste stenaldermennesker ikke rigtigt kunne tælle. De brugte kroppens dele til at tælle og kunne måske nå op på 27, hvis de talte alt med. Så der var ingen i romanen, der måtte sige ”100 meter” eller ”50 mennesker”. Det var lidt svært. En stor del af romanen fokuserer på konstruktionen af Stonehenge og de mennesker, der byggede monumentet. Er der paralleller til JORDENS SØJLER, som jo handler om opbygningen af en storslået katedral? Detaljerne er vidt forskellige, men begge bøger fortæller historien om et samfund, der gennemførte noget ekstremt svært ved en utrolig fælles indsats.
Stenkredsen
Denne gribende historie er 4.500 år gammel, men den føles lige så aktuel som dagens nyheder. Den byder på krig, hævn, etnisk udrensning, lidenskab og kvindehad.