Bog & idé

Q&A med Marie Louise Cornelius

Hvordan vil du karakterisere bogen?

I ’Mellem lys og skygge’ vikles historiske karakterer og begivenheder ind i tre familiers skæbner og danner bagtæppet for den kæmpe forandring, der sker i samfundet, især for kvinderne. Vi kommer inden for i stuerne hos den danske kulturelite, på Det Kongelige Teater og møder karakterer som Emma Gad, Asta Nielsen, Urban Gad, Betty Nansen. Her er de fiktive hovedkarakterer, primært de unge, nødt til at træde i karakter, hvis ikke de skal gøre og ende som deres forældre.

Årstallet er 1909. Clashet mellem generationer. Kvinders rolle, livsvalg der ikke bliver accepteret. Seksualitet. Perioden er sindssygt interessant, fordi det hele er sat på spidsen, og fordi rettighederne mellem mænd og kvinder og mellem rig og fattig er så markante. Jeg kan godt frygte, at vi glemmer, hvor godt vi har det. Vi skal huske, at der skal være lighed mellem mennesker. Og hvordan der er andre før os, der har kæmpet for vores rettigheder, og er døde for dem.

Hvorfor har du skrevet bogen?

Jeg synes det er utroligt at den periode omkring århundredeskiftet er underbelyst i vores historie. Samtidig mener jeg, at familien er noget af det mest spændende, der findes. For vi er alle formet af vores familie eller mangel på samme. Traumer kan nedarves og skade kommende generationer. En far kan sværge at han ikke vil være som sin egen far og så ende med at blive værre. For mig handler det om at forstå de bagvedliggende grunde og handlinger – det betyder ikke, at man skal glemme eller feje under gulvtæppet. Alle har et ansvar for at bryde den onde cirkel. Men uden forståelse kan man selv ende i bitterhed og det er en farlig følelse.

Er der en eller flere tematikker, du har været særligt fokuseret på at portrættere eller mediere? Og hvorfor vil du gerne have netop denne tematik frem i lyset? Hvad der sker med mennesker, der bliver bundet af enten køn, seksualitet eller race i en tid, hvor der i forvejen er snævre muligheder for at være den, man er? Det er det, jeg undersøger i romanen. Ved at dykke ned i den privilegieblindhed over for vores rettigheder er det at skrive for mig en måde at vise at verden er kompleks og at vores handlinger skaber ringe i vandet for andre – om vi ønsker det eller ej.

Hvad gjorde størst indtryk på dig i forbindelse med at skrive bogen?

En af de ting, jeg har lært om, er min historie og mit eget ophav. Karakteren Johannes er operasanger og han er inspireret af min oldefar Peter Cornelius, der var Kongelig kammersanger. Og han har været virkelig spændende at opdage. Jeg bruger ham skamløst, men uden at det egentlig er ham. For jeg vil have fuldstændig frie hænder. Men inspirationen er virkelig og hans kunstneriske og kulturelle udgangspunkt og historie har hjulpet mig i arbejdet med bogen.

Hvad håber du at læserne får ud af at læse bogen?

For det første håber jeg at den skaber refleksioner og nysgerrighed over vores historie. Jeg håber, jeg skaber lyst til at følge mine karakterer i lang tid fremover – det bliver ikke kedeligt, det lover jeg. Jeg ønsker også at give ”kulturen” en stemme. Der skal lyde en stor klappende hånd til alle dem, der skaber. Det kan godt være det ikke redder liv, men det gør det måske alligevel. For vi har brug for bøger, kunst og kultur. Vi har brug for store og små fortællinger, vi har brug for gode film, smuk musik og teater. Historiefortælling har været her lige så længe som der har været mennesker på jord.

Du har arbejdet med kultur som både teater- og filminstruktør, skuespiller og så har du en forkærlighed for film. Hvilke inspirationskilder har du trukket på?

Jeg elsker TV serien Matador og den har været en inspiration, når jeg har skulle skabe karaktererne. Det fede er at der tydeligvis er en bølge lige nu med fascinationen af den tid. Derfor er det jo en stor ting at få lov at skildre det i en bogserie. Her tænker jeg både på filmen Babylon og The Jazz Singer. Derudover er min store inspiration Den lukkede bog af Jette A. Kaarsbøl, samt Virginia Woolfs Mrs. Dalloway og alt af Herman Bang. Jeg har altid elsket det serielle og som barn læste De tre musketerer og Greven af Monte Cristo og Anne fra Grønnebakken

nyhed
Frederiksstadkrøniken
Marie Louise Cornelius
Q&A

Mellem lys og skygge

219,95 DKK

Mellem lys og skygge er første bind i en medrivende familiekrønike, der folder sig ud med det 20. århundredes politiske, videnskabelige og kulturelle fremskridt som kulisse.

Læs mere