Prisvindende bøger

MARTHA Prisen

MARTHA prisen uddeles hvert år af Bog & idé til den forfatter, som modtager flest stemmer fra de besøgende i Bog & idés butikker samt på www.bogogide.dk.
Du kan finde tidligere vindere af MARTHA Prisen og stemme årets vinder ved at følge linket her MARTHA prisen

 

De Gyldne Laurbær

Prisen uddeles en gang årligt baseret på afstemning fra samtlige danske boghandlere, løbende fra start til slut januar. På grund af prisuddelingen i januar måned benævnes prisen i aviserne ofte med det årstal, hvor uddelingen finder sted, men årstallet herunder refererer til det år, hvor bogen er udgivet.

Se bøger som har vundet De Gyldne Laurbær her

BogForums Debutantpris

Debutantprisen, BogForums Debutantpris, er en litterær pris, som tildeles en debuterende skønlitterær forfatter. Prisen uddeles hvert år i november som startskud til bogmessen BogForum i København. Modtageren udpeges af en jury bestående af repræsentanter fra bogbranchens forskellige grene. Prisen er på 50.000 kr. (2015).

Debutantprisen hed 2004-06 BG-banks debutantpris, men blev i 2007 overtaget af Danske Bank under navnet Danske Banks debutantpris (se også Danske Banks Litteraturpris). I 2011 trak Danske Bank deres sponsorat af prisen, der fra 2012 uddeles af BogForum.

Her finder du nogle af de bøger, som har vundet BogForums Debutantpris.

Bogforums Debutantpris

vindere af Bogforums Debutantpris

Glasnøglen

Prisen uddeles af Det Skandinaviske Kriminalselskab. Prisen er opkaldt efter en roman af Dashiell Hammett. Prisen gives for den bedste nordiske krimi i det foregående år. Prisen uddeles i forbindelse med selskabets årsmøde. Prisen omfattede fra begyndelsen Danmark, Norge og Sverige. Fra 1998 kom Finland med, fra 2001 også Island. Der er for de to sidstnævnte lande det særlige krav, at bogen skal kunne læses på et af de andre nordiske sprog. Der er for hvert land udpeget en jury på tre personer. Juryen nominerer landets kandidat.

Her finder du vindere af Glasnøglen fra 1992 til i dag.

Palle Rosenkrantz Prisen

Prisen uddeles af Det Danske Kriminalakademi. Fra 1987-90 skete valget ved afstemning mellem alle interesserede om de nominerede bøger. Fra 1991 udpeger en jury vinderen. Prisen er opkaldt efter Palle Rosenkrantz (1867-1941), der, på trods af eksistensen af tidligere danske eksempler på genren, almindeligvis anses for den første danske kriminalforfatter.

Her finder du vindere af Palle Rosenkrantz Prisen.

Weekendavisens litteraturpris

Weekendavisens Litteraturpris er som navnet antyder en litteraturpris, der uddeles af Weekendavisen til årets bedste danske bog. Weekendavisens litteraturpris uddeles i slutningen af januar måned året efter tildeling. Weekendavisens anmeldere indstiller et antal titler i december, som danner grundlag for en afstemning blandt avisens læsere.

Her finder du vindere af Weekendavisens Litteraturpris


Weekendavisens litteraturpris 

Tidligere vindere - årets bedste danske bog

Akademiets Store Pris

Det Danske Akademi er en selvstændig institution, der har til formål at "virke for danske sprog og ånd, især inden for litteraturen". Det består af højst 20 medlemmer, der en gang om måneden mødes på Akademiets hjemsted, Rungstedlund. Medlemmerne er fortrinsvis skønlitterære forfattere og litteratur- eller sprogforskere, men de kan også – videnskabeligt eller i praksis – have deres arbejdsfelt inden for andre kunstarter. Akademiet uddeler hvert år et antal priser, herunder Det Danske Akademis Store Pris, der almindeligvis regnes for landets fornemmeste anerkendelse af et forfatterskab.
Prisen gives for et forfatterskab som helhed – herunder har vi fremhævet nogle af forfatterens mest kendte bøger og/eller bøger om forfatteren.

Her finder du vindere af Akademiets Store Pris gennem tiderne. Akademiets Store Pris 

Bøger af tidligere vindere