December måned er kendt for julebag med lækre småkager – dette er en fast tradition i mange hjem, hvor man skaber hyggestunder med børnene og bager sammen. Her på siden kan du finde julebag opskrifter og få endnu mere julebag inspiration.
Vores ældste småkager stammer tilbage fra 1700 og 1800-tallet, hvor de klassiske klejner og pebernødder blev bagt i de danske hjem. Pebernødderne er vores ældste rigtige småkager. De kendes helt tilbage fra middelalderen, hvor de blev bagt på en jernplade lagt over det åbne ildsted.
Julebagning med familien
Julen handler om gode stunder med familien og nære venner. Julebagning er en meget vigtig del af julen - det er simpelthen ikke jul uden hjemmebag, og derfor bruger vi meget tid på at julehygge og julebag opskrifter i hele december måned.
Især brunkager er et hit, hvor børnene kan være med og trykke sjove former ud i dejen, og efter de har været en tur i ovnen, kan de voksne hjælpe med at pynte kagerne med glasur. Ellers kan børnene hjælpe med at trille dejen til pebernødderne ud og være med til at trille dejen i hænderne til små kugler. Der findes en masse julebag ideer, og man kan selv være kreativ ved at opfinde mønstre og pynt til de forskellige kager.
Mange af os husker den store barndomsspænding ved at vente på at julesmåkagerne blev færdige i ovnen, den skønne aroma og duft der spreder sig i hele huset, og glæden ved at åbne kagedåsen for at få fat i de lækre kager.
Julebagning er virkelig noget der kan være med til at samle familien. Der er en plads til alle, og det kan sprede hygge og stemning i køkkenet. Mange julesmåkager er relativt simple at lave, så du skal ikke bruge en evighed for at forstå opskriften og producere dejen. Det går relativt hurtigt, og så er I klar til at bage julesmåkager til den store guldmedalje.
Traditioner for julebag
I gamle dage blev julebrødets ’design’ værnet kærligt om, og her kunne man ved hjælp af en kniv eller et andet køkkenredskab med skarpe kanter dekorere brødet, så det fik et smukt og personligt udtryk. Inden brødet kom i ovnen, blev det dyppet i den gode hjemmebryggede og smagfulde øl, som kun blev brugt til festlige lejligheder.
Vi har forskellige bagetraditioner rundt i landet, og især i Sønderjylland har de stolte traditioner. Her er ’det sønderjyske kaffebord’ meget populært, med syv af de bløde, syv af de hårde og syv af de tørre kager.
Kagernes store variation og opfindsomhed var resultatet af en konkurrence, som foregik mellem husmødrene tilbage i 1890’erne. Det gik ud på at lave de bedste og mest overdådige tærter og kager, og hermed opstod traditionen med de mange slags kager.
Tyskerne forbød dengang danskerne at holde møder under Anden Verdenskrig, men ikke at holde kaffebord. Derfor brugte sønderjyderne dette hul i loven til at mødes. Dette er hermed blevet en fast tradition i Sønderjylland, og kagefadene bliver flittigt sent rundt til de utallige familiesammenkomster. Her er småkagerne som kaldes ’gode råd’ ofte meget populære til jul.