Bog & idé

Julebag

julebag2

Mange af os sukker allerede længe før december efter duften af julebag med julekrydderier – pebernødder, klejner, vaniljekranse, jødekager og brunkager er noget af det julebag, som vi i Danmark har stor tradition for, når der skal julehygges.

Flere weekender og eftermiddage i december bliver brugt til julehygge med hjemmelavede æbleskiver og julebag. Børnene vil ofte gerne deltage i julebagning, hvor man skal udstikke figurer i brunkagedej eller trille dej til pebernødder. Her kribler det for at fremtrylle de klassiske julesmåkager og gøre klar til juleaften.

julebag2

Blomsterberg - Min jul

Bag pistacie småkager som Mette Blomsterberg
Køb nu
Min Jul

Min jul

"Min jul" byder på 70 opskrifter fra Mettes hånd, alle lavet med kærlighed til julen. Bogen rummer alt det søde knas, som hører julen til, men også Mettes helt egen julemenu og forslag til gode salater.

Pistacie småkager

Fyld kagedåsen op med sprøde småkager, så du altid har lidt godt at byde på til kaffen.

Min jul rummer alt det søde ’knas’, som hører julen til: nye småkagekreationer, lækker konfekt og syndige fyldte chokolader, julevafler, julekager, kransekager, nytårsdesserter, men selvfølgelig også klassikere som fx vaniljekranse, brunkager og risalamande. Mange af opskrifterne er nemme at gå til, for julen er en tid, hvor der er ’mange jern i ilden’, men der er selvfølgelig også enkelte mere avancerede kreationer, hvor Mette Blomsterberg tryller med sin kompromisløse faglighed, og hvor det kræver lidt ekstra god tid i køkkenet.

Småkager med pistacie er perfekte at servere på kagebordet, og vi giver dig her opskriften på Mette Blomsterbergs pistacie småkager. Du kan hente opskriften her.

Elsker du også duften af jul?

Bestil online med gratis levering til din lokale Bog & idé | 365 dages byttegaranti
Valdemarsro jul
STAERKPRIS
Valdemarsro julAnn-Christine Hellerup Brandt
229,95 DKK
Indbundet
(1)
Valdemarsro jul
Meyers Jul
Meyers JulMeyers Madhus
399,95 DKK
Indbundet
(1)
Meyers Jul
Julebag
JulebagAnnemette Voss Fridthjof
179,95 DKK
Indbundet
(2)
Julebag
Sarah Skarums julebog
Sarah Skarums julebogSarah Skarum
299,95 DKK
Indbundet
(1)
Sarah Skarums julebog
Kastaniegaardens julebog
Kastaniegaardens julebogTheresa Maria Jessing
249,95 DKK
Indbundet
(0)
Kastaniegaardens julebog

Emil Obel

Festlige og fantasifulde kageborde og 40 skønne opskrifter
Køb nu
Festlige kager af Emil

Emil Obel

Festlige og fantasifulde kageborde indeholder 40 skønne kager, der er perfekte at nyde i en hyggestund med venner og familie – eller overdådige at servere til den helt store begivenhed. Emil har taget udgangspunkt i otte forskellige festtemaer, hvortil han har skabt otte vilde kageborde med dertilhørende opskrifter.

Kageborde

Kageborde rummer 40 skønne kager skabt af Bagedyst-vinder Emil Obel. Kagebogen er til hele familien med opskrifter, som børn selv kan lave og vil elske og udfordringer til den dygtige kagebager med avancerede smage og teknikker. Emil Obel giver en grundig gennemgang af svære teknikker med fotos og tekster, der beskriver processen.

Du vil elske de smukke fotos af fantasifulde kageborde skabt til forskellige begivenheder og med udgangspunkt i forskellige festtemaer. 

Vi giver dig opskriften på Emil Obels snebolde fra Winther Wonderland temaet. Hent opskriften her.  

Når duften breder sig i hjemmet

Bestil online med gratis levering til din lokale Bog & idé | 365 dages byttegaranti
Sødt med Surdej
Sødt med SurdejCathrine Brandt
269,95 DKK
HARDBACK
(0)
Sødt med Surdej
Tærter
TærterMette Blomsterberg
269,95 DKK
Indbundet
(0)
Tærter
Skærekager deluxe
Skærekager deluxeCamilla Biesbjerg Markussen
199,95 DKK
Indbundet
(0)
Skærekager deluxe
Bagværk
BagværkCathrine Brandt
289,95 DKK
HARDBACK
(0)
Bagværk
Bageeventyr
BageeventyrDitte Julie Jensen
199,95 DKK
Indbundet
(2)
Bageeventyr
Chokoladesucces
ChokoladesuccesIben Devantie
229,95 DKK
Indbundet
(0)
Chokoladesucces
Surdej
RETURPANT
SurdejCathrine Brandt
249,95 DKK
Hardback
(0)
Surdej
Flødeboller
FlødebollerLiv Martine & Simone Thorup Eriksen
199,95 DKK
Indbundet
(0)
Flødeboller
Brød
BrødLiv Martine & Simone Thorup Eriksen
199,95 DKK
Indbundet
(3)
Brød
Vores bagefabrik
Vores bagefabrikDitte Julie Jensen
199,95 DKK
Indbundet
(0)
Vores bagefabrik
Festlige & fantasifulde kageborde
Festlige & fantasifulde kagebordeEmil Obel
149,95 DKK
Indbundet
(0)
Festlige & fantasifulde kageborde
Børnenes bagebog
Børnenes bagebogKatrine Klinken
229,95 DKK
Indbundet
(1)
Børnenes bagebog
Meyers julemad
Meyers julemadClaus Meyer
149,95 DKK
Indbundet
(0)
Meyers julemad
Slyngler & stanglakrids
Slyngler & stanglakridsSif Orellana
299,95 DKK
Hardback
(0)
Slyngler & stanglakrids
Skønne kager og søde sager
Skønne kager og søde sagerLiv Martine Hansen
136,95 DKK
EBOG
(0)
Skønne kager og søde sager

Bag Sif Orellanas langtidshævede safranboller

Luciabollerne passer helt perfekt til advent og Luciadag

Luciaboller med safran

Luciaboller fyldt med glødende safran hører til en af mine absolutte julefavoritter. Denne opskrift er ekstra lækker, da jeg har eksperimenteret mig frem til en dej, der kan langtidshæves på køl natten over, hvilket giver brødene den skønneste krumme og smag. De er alt for gode til kun at blive bagt denne ene gang om året, så husk opskriften, når vinden rusker i trækronerne en kold januardag, og humøret bare er til friskbrygget te og en hjemmebagt safranbolle serveret med iskold smør. Uhm!

Du finder opskriften som pdf her

Julebag med Mette Blomsterberg

Bestil online med gratis levering til din lokale Bog & idé | 365 dages byttegaranti
Min jul
Min julMette Blomsterberg
249,95 DKK
Indbundet
(0)
Min jul
tree 6

Fantastiske julehistorier

Find bøger om nisser og jul >>
tree4

Julekonfekt

Lav selv det lækreste julekonfekt >>
tree 5

Find mandelgaven

Alle de gode idéer til mandelgave 

Julebagning

December måned er kendt for julebag med krydrede og smagfulde småkager og mange andre klassiske lækkerier. Dette er en fast tradition i mange hjem, hvor man skaber hyggestunder med børnene og bager sammen. Her på siden kan du finde et væld af opskrifter på julebag og få endnu mere inspiration til din og familiens julebag.

Vores ældste småkager stammer tilbage fra 1700 og 1800-tallet, hvor de klassiske klejner og pebernødder blev bagt i de danske hjem. Pebernødderne er vores ældste rigtige småkager. De kendes helt tilbage fra middelalderen, hvor de blev bagt på en jernplade lagt over det åbne ildsted.

Julebagning med hele familien

Julen handler om gode stunder med familien og nære venner. Julebagning er en meget vigtig del af julen - det er simpelthen ikke jul uden hjemmebag, og derfor bruger mange af os meget tid på at julehygge og julebage med alskens opskrifter i hele december måned.

Især brunkager er et hit, hvor børnene kan være med til at trykke sjove former ud i dejen med diverse udstikkere. Efter kagerne har været en tur i ovnen, kan de voksne hjælpe med at pynte kagerne med glasur og drysse med forskellige former for krymmel. Derudover kan børnene hjælpe med at trille dejen til pebernødderne ud og være med til at trille dejen i hænderne til små kugler. Der findes en masse ideer til julebag, og man kan selv være kreativ ved at opfinde mønstre og pynt til de forskellige kager.

Julebagning er virkelig noget, der kan være med til at samle familien. Der er en plads til alle, og det spreder hygge og julestemning i køkkenet, hvor timerne hurtigt flyver af sted. Det er herligt at fordrive tiden med at bage vaniljekranse, koge klejner og pynte småkager. Uanset hvad man er til, er der noget til for enhver smag.

Bare lige én til

Mange af os husker den store barndomsspænding, der opstod, når man ventede på, at julesmåkagerne blev færdige i ovnen. Den skønne og karakteristiske duft af julens krydderier, der spreder sig i hele huset, og glæden ved at åbne kagedåsen for at få fat i de lækre kager gennem hele december måned.

Mange julesmåkager er relativt simple at lave, så du skal ikke bruge en evighed for at forstå opskriften og producere dejen. Det må gerne være nemt, så I hurtigt er klar til at bage og pynte julesmåkager til den store guldmedalje. Til sidst skal julebagningen stå den ultimative test – nemlig prøvesmagningen.

Derefter er det særligt værdifuldt, at man resten af måneden har et bagt et lager af hjemmelavede søde sager, som både smager skønt og krydret, og som skaber glæde i snollerskålen eller på kagefadet aften efter aften helt til sidste krumme.

Julebag er lig med glæde

Julebagningen kan også være en skøn værtindegave, som man kan give, når julens forskellige visitter og julefrokoster står for døren. En fin kagedåse med brunkager, en krukke med pebernødder eller et fad med friske klejner eller honninghjerter er en mindst lige så fornem værtindegave som en buket blomster. Bind et julebånd om gaven eller skriv en lille hilsen og værtindegaven er i hus. Det er også altid til stor glæde for modtageren at få en hjemmelavet gave, og lige netop i juletiden er vi gode til at gøre noget ekstra ud af at glæde hinanden.

Julebag kan med fordel bruges, når børnene skal dele ud i klassen til fødselsdag, juleklip eller andre anledninger. Arbejdspladsen er også et sted, hvor du stensikkert kan få afsat dit julebag. Der er ingen tvivl om, at du kan give dine kollegaer julestjerner i øjnene og tænder, der løber i vand, hvis du sender en mail rundt med ordene ”Hjemmebagte vaniljekranse i kantinen” en grå mandag morgen.

Traditioner for julebag

I gamle dage blev julebrødets ’design’ værnet kærligt om, og her kunne man ved hjælp af en kniv eller et andet køkkenredskab med skarpe kanter dekorere brødet, så det fik et smukt og personligt udtryk. Inden brødet kom i ovnen, blev det dyppet i den gode hjemmebryggede og smagfulde øl, som kun blev brugt til festlige lejligheder.

Vi har forskellige bagetraditioner rundt i landet, og især i Sønderjylland finder vi stolte traditioner for julebagningen. Her er ’det sønderjyske kaffebord’ meget populært, med syv af de bløde, syv af de hårde og syv af de tørre kager.

Kagernes store variation og opfindsomhed var resultatet af en konkurrence, som foregik mellem husmødrene tilbage i 1890’erne. Det gik ud på at lave de bedste og mest overdådige tærter og kager, og hermed opstod traditionen med de mange slags kager.

Tyskerne forbød dengang danskerne at holde møder under Anden Verdenskrig, men det var ikke forbudt at holde kaffebord. Derfor brugte sønderjyderne dette hul i loven til at mødes. Dette er hermed blevet en fast tradition i Sønderjylland, og kagefadene bliver flittigt sendt rundt til de utallige familiesammenkomster. Her er småkagerne som kaldes ’gode råd’ ofte meget populære til jul.