Julebag

julebag2

Mange af os sukker allerede længe før december efter duften af julebag med julekrydderier – pebernødder, klejner, vaniljekranse, jødekager og brunkager er noget af det julebag, som vi i Danmark har stor tradition for, når der skal julehygges.

Flere weekender og eftermiddage i december bliver brugt til julehygge med hjemmelavede æbleskiver og julebag. Børnene vil ofte gerne deltage i julebagning, hvor man skal udstikke figurer i brunkagedej eller trille dej til pebernødder. Her kribler det for at fremtrylle de klassiske julesmåkager og gøre klar til juleaften.

Blomsterberg - Min jul

Bag pistacie småkager som Mette Blomsterberg

Pistacie småkager

Fyld kagedåsen op med sprøde småkager, så du altid har lidt godt at byde på til kaffen.

Min jul rummer alt det søde ’knas’, som hører julen til: nye småkagekreationer, lækker konfekt og syndige fyldte chokolader, julevafler, julekager, kransekager, nytårsdesserter, men selvfølgelig også klassikere som fx vaniljekranse, brunkager og risalamande. Mange af opskrifterne er nemme at gå til, for julen er en tid, hvor der er ’mange jern i ilden’, men der er selvfølgelig også enkelte mere avancerede kreationer, hvor Mette Blomsterberg tryller med sin kompromisløse faglighed, og hvor det kræver lidt ekstra god tid i køkkenet.

Småkager med pistacie er perfekte at servere på kagebordet, og vi giver dig her opskriften på Mette Blomsterbergs pistacie småkager. Du kan hente opskriften her.

Når duften breder sig i hjemmet

Bestil online med gratis levering til din lokale Bog & idé | 365 dages byttegaranti

Emil Obel

Festlige og fantasifulde kageborde og 40 skønne opskrifter

Kageborde

Kageborde rummer 40 skønne kager skabt af Bagedyst-vinder Emil Obel. Kagebogen er til hele familien med opskrifter, som børn selv kan lave og vil elske og udfordringer til den dygtige kagebager med avancerede smage og teknikker. Emil Obel giver en grundig gennemgang af svære teknikker med fotos og tekster, der beskriver processen.

Du vil elske de smukke fotos af fantasifulde kageborde skabt til forskellige begivenheder og med udgangspunkt i forskellige festtemaer. 

Vi giver dig opskriften på Emil Obels snebolde fra Winther Wonderland temaet. Hent opskriften her.  

Elsker du også duften af jul?

Bestil online med gratis levering til din lokale Bog & idé | 365 dages byttegaranti

Bag Sif Orellanas langtidshævede safranboller

Luciabollerne passer helt perfekt til advent og Luciadag

Luciaboller med safran

Luciaboller fyldt med glødende safran hører til en af mine absolutte julefavoritter. Denne opskrift er ekstra lækker, da jeg har eksperimenteret mig frem til en dej, der kan langtidshæves på køl natten over, hvilket giver brødene den skønneste krumme og smag. De er alt for gode til kun at blive bagt denne ene gang om året, så husk opskriften, når vinden rusker i trækronerne en kold januardag, og humøret bare er til friskbrygget te og en hjemmebagt safranbolle serveret med iskold smør. Uhm!

Du finder opskriften som pdf her

Julebagning

December måned er kendt for julebag med lækre småkager – dette er en fast tradition i mange hjem, hvor man skaber hyggestunder med børnene og bager sammen. Her på siden kan du finde julebag opskrifter og få endnu mere julebag inspiration.

Vores ældste småkager stammer tilbage fra 1700 og 1800-tallet, hvor de klassiske klejner og pebernødder blev bagt i de danske hjem. Pebernødderne er vores ældste rigtige småkager. De kendes helt tilbage fra middelalderen, hvor de blev bagt på en jernplade lagt over det åbne ildsted.

Julebagning med familien

Julen handler om gode stunder med familien og nære venner. Julebagning er en meget vigtig del af julen - det er simpelthen ikke jul uden hjemmebag, og derfor bruger vi meget tid på at julehygge og julebag opskrifter i hele december måned.

Især brunkager er et hit, hvor børnene kan være med og trykke sjove former ud i dejen, og efter de har været en tur i ovnen, kan de voksne hjælpe med at pynte kagerne med glasur. Ellers kan børnene hjælpe med at trille dejen til pebernødderne ud og være med til at trille dejen i hænderne til små kugler. Der findes en masse julebag ideer, og man kan selv være kreativ ved at opfinde mønstre og pynt til de forskellige kager.

Mange af os husker den store barndomsspænding ved at vente på at julesmåkagerne blev færdige i ovnen, den skønne aroma og duft der spreder sig i hele huset, og glæden ved at åbne kagedåsen for at få fat i de lækre kager.

Julebagning er virkelig noget der kan være med til at samle familien. Der er en plads til alle, og det kan sprede hygge og stemning i køkkenet. Mange julesmåkager er relativt simple at lave, så du skal ikke bruge en evighed for at forstå opskriften og producere dejen. Det går relativt hurtigt, og så er I klar til at bage julesmåkager til den store guldmedalje.

Traditioner for julebag

I gamle dage blev julebrødets ’design’ værnet kærligt om, og her kunne man ved hjælp af en kniv eller et andet køkkenredskab med skarpe kanter dekorere brødet, så det fik et smukt og personligt udtryk. Inden brødet kom i ovnen, blev det dyppet i den gode hjemmebryggede og smagfulde øl, som kun blev brugt til festlige lejligheder.

Vi har forskellige bagetraditioner rundt i landet, og især i Sønderjylland har de stolte traditioner. Her er ’det sønderjyske kaffebord’ meget populært, med syv af de bløde, syv af de hårde og syv af de tørre kager.

Kagernes store variation og opfindsomhed var resultatet af en konkurrence, som foregik mellem husmødrene tilbage i 1890’erne. Det gik ud på at lave de bedste og mest overdådige tærter og kager, og hermed opstod traditionen med de mange slags kager.

Tyskerne forbød dengang danskerne at holde møder under Anden Verdenskrig, men ikke at holde kaffebord. Derfor brugte sønderjyderne dette hul i loven til at mødes. Dette er hermed blevet en fast tradition i Sønderjylland, og kagefadene bliver flittigt sent rundt til de utallige familiesammenkomster. Her er småkagerne som kaldes ’gode råd’ ofte meget populære til jul.