Hjemmelavet konfekt
Populære opskriftsbøger til julens godter
Bøger om konfekt
Byg din egen...
Alle de populære bøger fra Kagetidspigerne
Find mere inspiration til den gode julemad
Hjemmelavet konfekt
Vi har samlet en række forslag til bøger om konfekt, konfektinspiration og julekonfektopskrifter her på siden. Det er altid spændende med nye ideer og opskrifter, som man selv kan videreudvikle og lade sig inspirere af. Mulighederne er mange, og der er rig mulighed for, at du selv og børnene kan udfolde jer kreativt.
Vi giver dig inspiration til, hvilken slags chokolade og hvilke toppings du kan bruge, hvilke smagssammensætninger du kan lave, og hvordan chokoladen tempereres til perfektion. Alle kan være med til at lave hjemmelavet julekonfekt. Der er forskellige sværhedsgrader, og en julekonfektopskrift kan sagtens være simpel at følge og stadig give dig et vellykket og indbydende resultat.
Formålet med at lave hjemmelavet konfekt (udover at julehygge) er, at du med lidt hjælp fra julekonfektopskrifter får skabt delikate og fristende stykker konfekt, som kan serveres til decembers julegæster og på de hyggelige adventssøndage julemåneden igennem. Med relativt få ingredienser og en enkelt eftermiddags arbejde kan du hurtigt skabe et uimodståeligt lager af lækkerier.
Julekonfektens oprindelse
Konfekten, som kommer af det latinske ord conficere, stammer helt tilbage fra 1400-tallet, hvor det kun blev nydt af de kongelige og adelige. Dengang bestod konfekten af meget sukkerholdige godter som for eksempel kandiseret frugt. Her var konfekten en ekstravagant og overdådig delikatesse og dermed nærmest en symbolsk spise for det bedre borgerskab i juletiden.
Det er først omkring 1800-tallet, at man begyndte at se konfekten blive lavet med marcipan, der er en blanding af sukker og mandler, som vi også kender det i dag. Dog var marcipan meget dyrt, og derfor var det stadig kun det bedre borgerskab, som kunne nyde denne fine spise i julemåneden.
I dag nyder vi alle godt af den lækre julekonfekt, selvom marcipan stadig er en dyr råvare, da den er lavet på abrikoser eller mandler. Mange familier har skabt faste traditioner for at lave hjemmelavet konfekt sammen i juletiden. Det er altid hyggeligt at kunne samles om noget i familien. Både børnebørn og bedsteforældrene kan være med, og de kan sætte deres eget præg på den lækre, hjemmelavede julekonfekt. Her på siden finder du gode julekonfektopskrifter, konfektinspiration og bøger om konfekt, der både knaser sprødt og smelter blødt på tungen.
Ikke rør ved den rosin
Marcipanen – og dermed også den hjemmelavede konfekt – blev herefter hurtigt en del af julepynten på træet, da det blev en del af de danske juletraditioner med et indendørs juletræ. Forskellige figurer blev tørret og brugt som pynt på træets grene.
I den klassiske julesang ”Højt fra træets grønne top”, hører vi, at ”først skal træet vises//siden skal det spises”. Disse strofer henviser til de søde sager, man pyntede og prydede datidens juletræer med. Det kunne både være den delikate og kostbare hjemmelavede konfekt bestående af fine råvarer. Det kunne også være et kræmmerhus med lidt hjemmebagte pebernødder eller andet knasende julebagværk.
Marcipanens vej til Danmark
I starten fragtede vi marcipanen fra Lübeck til Danmark, hvilket også kostede mange penge. Men i 1909 begyndte man at producere det selv, hvor det siden har været en fast bestanddel af den klassiske konfekt herhjemme i Danmark. Det var bogholderen Lauritz Thobo-Carlsen som overtog en lille marcipanfabrik. Dermed startede han det, vi kender i dag, som værende den mest kendte marcipanproducent, nemlig Odense Marcipanfabrik.
Vi er mange, som er glade for, at marcipanen gjorde sit indtog i Danmark. For en stor del af danskerne er det ikke rigtigt jul, førend fadene med marcipankonfekt og julebag kommer på bordet, og hvorfor ikke lave den selv?