Vi har samlet en række forslag til bøger om konfekt, konfekt inspiration og konfekt opskrifter her på siden. Det er altid spændende med nye ideer og opskrifter, som man selv kan videreudvikle og lade sig inspirere af.
Her er det bare med at sætte noget julemusik på afspilleren, tænd nogle hyggelige julelys for rigtig at komme i julestemning. Find så dit forklæde frem, og de gode konfekt opskrifter og så Klar-parat-bag!
Julekonfektens oprindelse
Konfekten som kommer af det latinske ord conficere, stammer helt tilbage fra 1400-tallet, hvor det kun blev nydt af de kongelige og adelige. Dengang bestod konfekten af meget sukkerholdige godter som f.eks. kandiseret frugt. Hvor det først senere omkring 1800-tallet, at konfekten blev lavet af marcipan, men da marcipan var dyrt, var det stadig kun det bedre borgerskab, som kunne nyde dette i julemåneden.
I dag nyder vi alle godt af den lækre julekonfekt, selvom marcipan stadig er en dyr råvare, da den er lavet på abrikoser eller mandler. Mange familier har skabt faste traditioner for at lave hjemmelavet konfekt sammen i juletiden. Det er altid hyggeligt at kunne samles om noget i familien, og her kan både børnebørn og bedsteforældrene være med, hvor de kan sætte deres eget præg på den lækre julekonfekt. Her på siden finder I gode konfekt opskrifter, konfekt inspiration og ellers gode bøger om konfekt.
Marcipanens historie
Marcipan er en blanding af sukker og mandler, som stammer tilbage fra 1800-tallet, hvor den var en uundværlig delikatesse for det bedre borgerskabs juletraditioner. Marcipanen var også en del af julepynten på træet dengang det kom frem. Forskellige figurer blev tørret og brugt som pynt, det som bekendt blev ’vist og siden spist’.
I starten fragtede vi marcipanen fra Lübeck til Danmark, hvilket også kostede mange penge. Men i 1909 begyndte man at producere det selv, hvor det siden har været en fast del af den klassiske konfekt herhjemme i Danmark. Det var bogholderen Lauritz Thobo-Carlsen som overtog en lille marcipanfabrik, og dermed startede han det vi kender i dag, som værende den mest kendte marcipan producent, nemlig Odense Marcipanfabrik.
Der er mange meninger og historier om hvor og hvordan marcipanens oprindelse fandt sted, lige fra Spanien, Italien og endda i Tyskland. Men lige meget hvad – er det opfundet og smager rigtig godt, hvilket vi vidst er mange, som synes. Konfekten er en del af julehyggen, og vil aldrig gå af mode, da den har været med til at skabe mange hyggestunder, minder og traditioner hos masser af familier verden over. Det er ligesom ikke rigtig jul, hvis der ikke er marcipankonfekt og småkager på bordet.