Bog & idéBøger

Skolelærer Pia Lykkes læseråd

Pige laeser på gulv

“Man får læseglæde, når man starter på en bog og så finder ud af, at den er så spændende, at man slet ikke kan lade vær med at læse”. - Alfred  9 år. 

Pige laeser på gulv

Pia Lykkes læseråd

Vi garanterer

gode læseoplevelser

Sådan hjælper du dit barn godt fra læsestart!

Læsestart nærmer sig så småt, når børnene er blandt de ældste i børnehaven. Men som med alt andet er der forskel på, hvornår børn hver især tager de første skridt på vejen mod at kunne læse selv. Det starter ofte med, at barnet lærer at skrive sit navn selv og at genkende ord og bogstaver på skilte eller i navne. Men hvad er ellers godt at være opmærksom på for at få hjulpet barnet godt fra læsestart??


Vi har spurgt Pia Lykke Kongsgaard, der bl.a. har 12 års erfaring som indskolingslærer, om hun vil dele sine allerbedste tips. Pias hjerte brænder for læseglæde til alle aldre, hun bor i Holbæk med sin mand og tre børn, og her får du hendes bedste råd til at give børn læseglæde samt en guide til de allermest brugte begreber inden for læsning som fx lixtal, lettal og lydret.

Sæt skub i læseglæden

1. SLUK FOR SKÆRMEN!
Intet er mere tidsrøvende end en skærm. Sluk for skærmen og skru op for hyggen. Gør det hyggeligt med snacks - hvorfor hører det kun fjernsynet til?

2. Læs den første side for barnet
Børn skal tages lidt i hånden og hjælpes på vej. Sid tæt sammen, læs den første side for barnet og skift da til at læse i bogen. Har barnet svært ved at læse nogle, så støt og giv tid og hjælp på vej ved at pege på billeder og ord.

3. Lad søskende læse sammen/for hinanden
Gør det ekstra hyggeligt og lad de ældre søskende læse for de yngste.

4. Hjælp med at finde den rigtige bog
Tag dit barn i hånden, gå i boghandlen og opdag spændende bøger på hylderne sammen. Husk at tag udgangspunkt i barnets interesser. Ikke det du selv læste som barn. Når I vælger en bog skal barnet faktisk helst kunne 95% af ordene, hvis det skal blive en god læseoplevelse.

Det vigtigste er interessen. Læs gerne aviser, blade, Kids News, sladderblade eller små stykker tekst på nettet til at starte med. Start mens de er små, så de får hygge-læse-stunden ind i kroppen

Hvad betyder læsning for børn?

For begynderlæseren giver læsningen adgang til en verden af muligheder. Der åbner sig en helt ny verden, som tidligere kun var forbeholdt de voksne/større børn. Det er en færdighed, der skal læres, og for nogle børn er det ikke nemt, og det er særligt vigtigt, at disse børn oplever glæden samtidig med kampen, altså at de stadig får læst gode historier højt, og at de finder spændende letlæste bøger. 

For den unge er læsning i høj grad en del af den personlige udvikling, det at opleve verden, at få mere perspektiv og det er spejling og genkendelse, som de måske ikke finder andre steder.

Pias spørgsmål og svar om læsebegreber

Hvad er lixtal?
Lix står for læsbarhedsindeks-tal. Kort fortalt er lix en formel = (Ord pr. sætning) + (procenttal for ord på 7 bogstaver eller mere) = Lixtal. Den er opfundet til svære fagtekster, men bliver nu brugt rigtig meget til begynderlæsning. Men lixtal siger ikke altid noget om, hvor svært et ord er at læse.

0.-3. klasse læser børnene ca. lixtal 3-19

4.–6. klasse læses der ca. lixtal 19-25

7.-10. klasse læses der ca. lixtal 25-31.

Hvad er lettal.
Lettal står for læseegnethedstal. Da lixtal kan være mangelfuld i begynderlæsningen, bruger man på nogle bøger lettal til de letteste bøger, ca. 0.-2. klasse. Lettal tager bedre hensyn til begynderlæserens behov for illustrationer, ser på sætningsopbygningen og er derfor et bedre tal at gå efter for de mindste.

Let-tal udregnes ud fra 6 faktorer:
Antal af ord
Antal af lange ord (6+ ord)
Antal ord i den længste sætning
Syntaktiske træk
Antal sider i bogen
Billedstøtte

Gode bøger lix 3-19

0. - 3. klasse]

Gode bøger lix 19-25

4. - 6. klasse
Små fakta: Pandaer
Små fakta: PandaerJames Maclaine
69,95 DKK
Indbundet
(0)
Små fakta: Pandaer
LÆS SELV: Pirateventyr
LÆS SELV: PirateventyrPunter
189,95 DKK
Indbundet
(0)
LÆS SELV: Pirateventyr
Beskidte Bertil: Lopper!
Beskidte Bertil: Lopper!Alan MacDonald
69,95 DKK
Indbundet
(0)
Beskidte Bertil: Lopper!
Vildheks Ildprøven
Vildheks IldprøvenLene Kaaberbøl
169,95 DKK
Indbundet
(4)
Vildheks Ildprøven
Eva & Adam - tosset med dig (og mig)
Eva & Adam - tosset med dig (og mig)Måns Gahrton
129,95 DKK
Indbundet
(1)
Eva & Adam - tosset med dig (og mig)

Gode bøger lix 25-31

7. - 10. klasse
Ternet Ninja
Ternet NinjaAnders Matthesen
249,95 DKK
Indbundet
(20)
Ternet Ninja

 Anbefalinger 6-7 årige

Børnehaveklassebørn klik her >>

Anbefalinger 8-12 årige

Tweens klik her >>

Anbefalinger +13 år 

Ungdom klik her >>